Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата: Действащ служител на НСО е ръководил ОПГ, участвала в поръчково убийство

Прокуратурата: Действащ служител на НСО е ръководил ОПГ, участвала в поръчково убийство

Defakto.bg

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че в началото на месец май тази година са  събрани доказателства за  организиран престъпна групна (ОГП), извършила на 10 октомври 2019 г.  в София предумишлено убийство на жена. Материалите по делото Софийска градска прокуратура е изпратила в Специализирана прокуратура, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.  Става дума  за убийството на бизнесдамата Станка Марангозова в столичния квартал „Младост.  Подполковник от Националната служба за охрана е обвиняем за престъплението, сочи прокуратурата. Той е обвинен като  ръководител на организираната престъпна група, съпричастна към убийството. Името му не се съобщава. Заедно с още двама души, обвиняемият е в ареста.

Поръчителят на убийството е напуснал страната през март и се издирва с европейска заповед за арест и с червена бюлетина на Интерпол, гласи още съобщението, в което също не се назовава име. Някои медии вече започнаха да спекулират с имена, които официално не са потвърдени. Според БНТ  доведеният син на Емилия Масларова – Иво, е поръчителят на убийството на Станка Марангозова. Той е напуснал страната през март.

Съобщението:

След извършени множество действия по разследването е установена организирана престъпна група създадена с цел разпространение на наркотични вещества, силови действия, изнудвания, принуди, както и поръчкови убийства, действала в периода от януари 2019 г. до месец май 2020 г. За ръководене и участие в сочената ОПГ са привлечени три лица, спрямо които е постановено задържане за срок от „72 часа“ и предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Установено е, че ръководител на ОПГ е действащ дългогодишен служител на Националната служба за охрана с чин подполковник. С оглед работата му, същият притежава специални технически умения, свързани с взривни вещества и устройства. Служебните му задължения били свързани с обезпечаване охраната на масови мероприятия и охрана на лица.

„Видно от изготвена по делото експертна справка по назначена техническа експертиза на иззетия мобилен телефон, ползван от служителя на НСО, се установява активната му комуникация с действащи магистрати, бивши министри, адвокати и държавни служители на високи позиции, вероятно членуващи в една масонска ложа. С тях са обменяли доклади, снимки на документи, касаещи фирми, български и чужди лични документи на граждани, номера на дела и преписки, включително и удостоверения и постановления на Софийска районна прокуратура“, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева (на снимката).

В съдържанието на телефона са открити проучвателни доклади за различни лица, съдържащи имена на техни роднини, ползвани от тях мобилни телефони, навици и маршрути на предвижване. „В тази връзка Военна-окръжна прокуратура ще прецени дали да отдели материали от досъдебното производство за евентуално извършени престъпления от съдии и прокурори, както  и от други членове на ложата за търговия с влияние, така нареченото уреждане на дела“, каза  Милева.

При претърсване и изземване в личния  автомобил на служителя на НСО, който е и ръководител на сочената ОПГ, с който е отишъл да изпълнява служебните си задължения, по време на наряд е открито специално техническо средство за установяване на подслушвателни и проследяващи устройства.

„Служителят на НСО е играел логистична роля в групата. Разпределял е задачите към останалите членове и набавял наркотични вещества с цел разпространение. Именно той е лицето, приело поръчката за убийството от поръчителя. Той е провел  срещите със съучастниците си и ги запознал с детайлите по него“, каза още говорителят на главния прокурор.

Поръчител е лице, което е имало неуредени финансови взаимоотношения с жертвата. Той е обещал значителна парична сума за изпълнение на убийство. Според събраните доказателства, част от обещаната сума в размер на 50 хил. лева е разпределена между физическия извършител  и помагача.

По време на разследването е установено, че поръчителят е предал бележка с имената на жертвата, регистрационния номер, марка и модел на автомобила, който ползва. С цел изследване на нейните навици и маршрути на придвижване, на колата й е монтирано специално техническо средство GPS тракер, чрез което била проследявана в реално време.

Моторът, шофиран от извършителя на престъплението, е купен по обява в интернет, след това е бил сменен цветът и визията му, за да бъде трудно проследим. Мотоциклетът предварително бил изпробван технически, за да е сигурно, че ще послужи безотказно. В деня на убийството жертвата е била проследена с него от физическия извършител.

„С цел да бъде прикрит пистолета със заглушител, той държал  букет с изкуствени бели рози, което опровергава тиражираната в медиите версия за любовен мотив в убийството. След извършване на престъплението физическият извършител се е оттеглил по предварително планиран маршрут до водоем край Чепинци, където е намерен изхвърленият мотоциклет“, обясни Сийка Милева.

Началникът на националната полиция Христо Терзийски потвърди, че жената е  убита заради неуредени финансови отношения: „Тя се е представяла за финансов брокер, човек с вътрешна информация за продажба на различни акции. Така привличала клиенти. Срещу нея имало множество граждански дела от хора, изгубили пари. Самата тя се е оплаквала, че я изнудват“, поясни Терзийски.

От извършени претърсвания и изземвания в обитаваните от обвиняемите жилища са намерени и иззети наркотични вещества и множество боеприпаси за различни видове огнестрелни оръжия.

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.