Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата: Действащ служител на НСО е ръководил ОПГ, участвала в поръчково убийство

Прокуратурата: Действащ служител на НСО е ръководил ОПГ, участвала в поръчково убийство

Defakto.bg

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че в началото на месец май тази година са  събрани доказателства за  организиран престъпна групна (ОГП), извършила на 10 октомври 2019 г.  в София предумишлено убийство на жена. Материалите по делото Софийска градска прокуратура е изпратила в Специализирана прокуратура, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.  Става дума  за убийството на бизнесдамата Станка Марангозова в столичния квартал „Младост.  Подполковник от Националната служба за охрана е обвиняем за престъплението, сочи прокуратурата. Той е обвинен като  ръководител на организираната престъпна група, съпричастна към убийството. Името му не се съобщава. Заедно с още двама души, обвиняемият е в ареста.

Поръчителят на убийството е напуснал страната през март и се издирва с европейска заповед за арест и с червена бюлетина на Интерпол, гласи още съобщението, в което също не се назовава име. Някои медии вече започнаха да спекулират с имена, които официално не са потвърдени. Според БНТ  доведеният син на Емилия Масларова – Иво, е поръчителят на убийството на Станка Марангозова. Той е напуснал страната през март.

Съобщението:

След извършени множество действия по разследването е установена организирана престъпна група създадена с цел разпространение на наркотични вещества, силови действия, изнудвания, принуди, както и поръчкови убийства, действала в периода от януари 2019 г. до месец май 2020 г. За ръководене и участие в сочената ОПГ са привлечени три лица, спрямо които е постановено задържане за срок от „72 часа“ и предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Установено е, че ръководител на ОПГ е действащ дългогодишен служител на Националната служба за охрана с чин подполковник. С оглед работата му, същият притежава специални технически умения, свързани с взривни вещества и устройства. Служебните му задължения били свързани с обезпечаване охраната на масови мероприятия и охрана на лица.

„Видно от изготвена по делото експертна справка по назначена техническа експертиза на иззетия мобилен телефон, ползван от служителя на НСО, се установява активната му комуникация с действащи магистрати, бивши министри, адвокати и държавни служители на високи позиции, вероятно членуващи в една масонска ложа. С тях са обменяли доклади, снимки на документи, касаещи фирми, български и чужди лични документи на граждани, номера на дела и преписки, включително и удостоверения и постановления на Софийска районна прокуратура“, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева (на снимката).

В съдържанието на телефона са открити проучвателни доклади за различни лица, съдържащи имена на техни роднини, ползвани от тях мобилни телефони, навици и маршрути на предвижване. „В тази връзка Военна-окръжна прокуратура ще прецени дали да отдели материали от досъдебното производство за евентуално извършени престъпления от съдии и прокурори, както  и от други членове на ложата за търговия с влияние, така нареченото уреждане на дела“, каза  Милева.

При претърсване и изземване в личния  автомобил на служителя на НСО, който е и ръководител на сочената ОПГ, с който е отишъл да изпълнява служебните си задължения, по време на наряд е открито специално техническо средство за установяване на подслушвателни и проследяващи устройства.

„Служителят на НСО е играел логистична роля в групата. Разпределял е задачите към останалите членове и набавял наркотични вещества с цел разпространение. Именно той е лицето, приело поръчката за убийството от поръчителя. Той е провел  срещите със съучастниците си и ги запознал с детайлите по него“, каза още говорителят на главния прокурор.

Поръчител е лице, което е имало неуредени финансови взаимоотношения с жертвата. Той е обещал значителна парична сума за изпълнение на убийство. Според събраните доказателства, част от обещаната сума в размер на 50 хил. лева е разпределена между физическия извършител  и помагача.

По време на разследването е установено, че поръчителят е предал бележка с имената на жертвата, регистрационния номер, марка и модел на автомобила, който ползва. С цел изследване на нейните навици и маршрути на придвижване, на колата й е монтирано специално техническо средство GPS тракер, чрез което била проследявана в реално време.

Моторът, шофиран от извършителя на престъплението, е купен по обява в интернет, след това е бил сменен цветът и визията му, за да бъде трудно проследим. Мотоциклетът предварително бил изпробван технически, за да е сигурно, че ще послужи безотказно. В деня на убийството жертвата е била проследена с него от физическия извършител.

„С цел да бъде прикрит пистолета със заглушител, той държал  букет с изкуствени бели рози, което опровергава тиражираната в медиите версия за любовен мотив в убийството. След извършване на престъплението физическият извършител се е оттеглил по предварително планиран маршрут до водоем край Чепинци, където е намерен изхвърленият мотоциклет“, обясни Сийка Милева.

Началникът на националната полиция Христо Терзийски потвърди, че жената е  убита заради неуредени финансови отношения: „Тя се е представяла за финансов брокер, човек с вътрешна информация за продажба на различни акции. Така привличала клиенти. Срещу нея имало множество граждански дела от хора, изгубили пари. Самата тя се е оплаквала, че я изнудват“, поясни Терзийски.

От извършени претърсвания и изземвания в обитаваните от обвиняемите жилища са намерени и иззети наркотични вещества и множество боеприпаси за различни видове огнестрелни оръжия.

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.