Последни новини
Home / Законът / Следователка от столичния следствен отдел е обвинена в хулиганство за агресия срещу полицейски патрул

Следователка от столичния следствен отдел е обвинена в хулиганство за агресия срещу полицейски патрул

Defakto.bg

 

Софийска градска прокуратура е привлякла към наказателна отговорност следователка от Следствен отдел към Софийска градска прокуратура за хулиганство и съпротива срещу орган на реда ( чл. 325, ал.2, вр. ал.1 от НК.) Това съобщава  Апелативна прокуратура –  София.

  На 20 май дежурен полицейски патрул бил изпратен изпратен на ул. „Пловдив“ в столицата по сигнал, че шумна компания нарушава обществения ред пред жилищен блок.(бл. 347 в ж.к. „Света Троица).

 Следователката (Н.К.–Т.), която била в  подпийнала компания,  на забележката на униформените, че е нарушено нощното спокойствието на гражданите,  реагирала агресивно,  не се подчинила на полицейско разпореждане да бъде преустановено вдигането на шум.  След като наругала полицаите, тя  ударила по  рамото един от униформените служители, гласи съобщението.  Един от мъжете от компанията – Б. Х. (46 години) пък напръскал със спрей полицейски служител и ударил друг в областта на лицето.

По тази причина и двамата са били задържани и откарани в Районно управление на МВР, съобщава прокуратурата.

След като  били обвинени, двамата са освободени срещу парична гаранция.

Срещу следователката предстои да бъде образувано дисциплинарно производство за нарушение на разпоредбите на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Законът
Чл. 325.  от НК
(1) (Изм. – ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание.
(2) Когато деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта или представител на обществеността, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред, или когато то по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм или дързост, наказанието е лишаване от свобода до пет години.
….

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.