Последни новини
Home / Законът / След индексиране: 15 лева минимум за нощувка в почивните бази на Темида, 45 лева максимум

След индексиране: 15 лева минимум за нощувка в почивните бази на Темида, 45 лева максимум

Defakto.bg

Увеличение на цените за нощувки и храна в почивните бази на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и Прокуратурата гласува Пленумът на ВСС. Предложението е на работна група от служители в трите институции, мотивът – цените не са променяни от 2016 г. Боян Магдалинчев добави, че заради пандемията и свързаните с нея бюджетни разходи и съдебната власт е в режим на икономии и трябва да се осигури, макар и минимална печалба на почивните им бази, освен бюджетните субсидии.

Промените са в Правилника за ползване, финансиране и отчитане дейността на учебните и почивни бази.

Почивните бази на ВКС и на ВАС са на морето, в село Лозенец, една срещу друга. ВКС има и бунгала в Бяла, както и Прокуратурата. Прокуратурата има база в Цигов чарк, както и другаде. На снимката горе е базата на ВАС в Лозенец.

Цигов чарк, база на Прокуратурата

Цените за нощувки са по четири групи. В първата група са работещите в системата магистрати и служители, както и пенсионери сред тях – тяхната цена на нощувка става от 10 на 15 лева. Втората група са родители, пълнолетни деца на магистратите и техните семейства – цената от 16 става 22 лева. В третата група са останалите граждани на РБ и на Европейския съюз – цената става от 25 на 34 лева. Без промяна остава нощувката за четвъртата група на граждани извън ЕС, която остава 45 лева.

Вдигат се и надценките за храната. За първата група от 10 % на 20 %, за втората – от 30 % на 40 %, за третата група – от 60 % на 70 %.

Прието бе и решение за утвърждаване на „мерки за провеждане на активен летен сезон 2020 г. в учебните и почивните бази на Прокуратура на Република България, Върховен касационен съд и Върховен административен съд с оглед възникналата пандемия от COVID – 19“.

Мерките предвиждат включително в базите да не се допускат лица с признаци на вирусно заболяване, както и да се извършва мерене на температурата при приема им от дежурен служител. Записано е също и извършване при необходимост на PCR тестове.

Лозенец, база на ВКС

Атанаска Дишева попита а какво става при развиване на симптомите по време на почивката, Боян Магдалинчев отговори, че е отговорност на всеки да сигнализира за това и се уведомява РЗИ, която вероятно затваря базата. Както и че са отделени помещения за изолация.

В крайна сметка се разбра, че мерките са по заповедите на здравни министър, но се приемат за да са единни изискванията към базите на различните институции.

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Един коментар

  1. Много интересно как всички „работили“ по ареста на Василев нищо не са свършили и той още е в Сърбия, а ги повишават…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.