Последни новини
Home / Законът / 11 „бивши“ от ВСС се „каят“ заради избора на Лозан Панов, искат оставката му

11 „бивши“ от ВСС се „каят“ заради избора на Лозан Панов, искат оставката му

Defakto.bg

Чака се „прочитането“ му на Пленума на ВСС днес

Призив за оставка на Лозан Панов като председател на Върховния касационен съд отправят 11 членове на предния ВСС, 10 от тях участвали в избора му. На 29 януари 2015 г. Панов бе избран на поста със 17 „за“, конкурентката му Павлина Панова получи 6 „за“.

Писмото на „бившите“, изпратено до представляващия Боян Магдалинчев, се разпространи в медии, подписано е от Галя Георгиева, Димитър Узунов, Георги Колев, Михаил Кожарев, д-р Незабравка Стоева, Даниела Костова, Ясен Тодоров, Мария Кузманова, Румен Боев и Розалин Трендафилов, към тях се е присъединила Юлиана Колева, но със своя позиция. Писмото е от кадровиците, които „предложихме и избрахме за председател на ВКС г-н Лозан Панов“. Въпреки сложения параф и на Розалин Трендафилов, който зае мястото на Камен Ситнилски, той не беше в състава на ВСС при този избор. През януари 2015 г. гласовете са общо 23 заради липсата на председател на ВКС, член по право на съвета (мандатът на Лазар Груев беше изтекъл) и на „уволнения“ Камен Ситнилски, който не доживя завършек на делата, които заведе срещу ВСС. Едва след смъртта му неговото място бе попълнено от Трендафилов, в края на мандата на предния съвет.

Искането за оставка идва буквално дни след декларацията на Прокурорската колегия срещу Панов, която го обвини в погазване на независимостта, задето определил искането на Иван Гешев до КС за имунитета на президента като предупреждение по един „мутренски начин“.

„Бившите“ обаче цитират решението на Пленума на ВСС за отнемане на управлението на Съдебната палата от председателя на ВКС заради заснетия клип с рапър и миски. И си посипват главите с пепел, че преди близо пет години повярвали на Панов, като твърдят, че се спрели на него, за да обедини съдиите и да издигне престижа на Темида. Както е известно, същинските мотиви в подобен вот са други – истината е, че при избора през 2015 г. тогавашното мнозинство във ВСС разчиташе на Панов като на „свой“. А той не оправда очакванията им.

Из писмото:

„… Времето, изминало оттогава, обаче показа, че сме допуснали тежка грешка. Г-н Лозан Панов предпочиташе да се занимава с политиканстване и всяване на интриги и раздори в съдебната система, отколкото да изпълнява задълженията си като председател на ВКС, от които той фактически е абдикирал….

Уважаеми членове на ВСС, ние съзнаваме цялата отговорност, която носим пред магистратите и обществото, заради избора на Лозан Панов за председател на ВКС. Последният публично известен скандал в съдебната система отново е плод на действията на нашия избраник. Той е свързан с начина на управление на Съдебната палата в гр. София. Председателят на ВКС е допуснал заснемането на клип в храма на Темида с участието на полуголи момичета и въоръжени мъже, отправящ послания, които са абсолютно несъвместими с правораздавателната дейност, осъществявана в тази сграда.

Не имало в историята на Третата българска държава председател на ВКС, който да допусне подобна гавра със символа на съдебната власт в страната. Оттук нататък за нас остава само моралният акт да поискаме оставката на Лозан Панов.

Отправяме призив към г-н Лозан Панов да прояви воля, смелост, мъжество и да се реши на този личен акт – ОСТАВКА! Само така може да докаже, че е български съдия, един от тримата най – висши магистрати в държавата, способен да носи отговорност. Когато си избран на най – високия съдийски пост, твоята отговорност е най – голяма и най – тежка!

Като хора, участвали в избора на този председател, ние не желаем да споделяме повече отговорността за непремерените му действия, компрометиращи толкова тежко авторитета на съдебната власт и уронващи престижа и пред цялото българско общество. Длъжни сме да направим опит да спрем разрушителните му действия, като поискаме от него да си подаде оставката.

Молим да прочетете настоящия призив до г-н Лозан Панов на първото възможно заседание на пленума на ВСС! Само така ще сме сигурни, че председателят на ВКС е узнал надлежно за отправеното към него послание от страна на хората, които са го подкрепили и избрали на този висок пост през 2015 г., а към настоящия момент напълно са оттеглили доверието си от него!

Последващите му действия ще покажат на обществеността дали той е човек с достойнство, който е способен да носи отговорност за действията си, или високопарните му фрази и речи са просто празни думи без никакво покритие“.

Днес Пленумът на ВСС заседава. Знак за въпросното писмо досега не е даван. Чакаме.

На снимката: Димитър Узунов, Даниела Костова, Галя Георгиева.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Един коментар

  1. 11-те автори на писмото до един гласуваха за по-доброто си служебно бъдеще, след изтичане на мандата им. И се наредиха, самоотврожено, всеки според онова, което му се искаше. Морално! Не вярвам на огънатата съвест на нито едни от тях, сигурно е, че сегашното им творчество е пореден опит за ново пласиране в превзетата от пораженци съдебна власт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.