Последни новини
Home / Законът / ВКС излъчи със звук второ значимо дело, обвинение и близки поискаха по-тежко наказание за акушерката, пребила новородено

ВКС излъчи със звук второ значимо дело, обвинение и близки поискаха по-тежко наказание за акушерката, пребила новородено

Defakto.bg

Справедливостта не е възможна, но се надявам на адекватна присъда, каза бащата на Никол

Второ излъчване чрез канала си в Yotube по дело от обществен интерес организира Върховният касационен съд. Заради възражения на защитата на акушерката Емилия Ковачева ставащото в залата бе предавано само чрез звук, без образ.
Последната инстанция разгледа делото срещу Ковачева за опита за убийство на 3-дневната Никол в залата за новородени в болница „Софиямед“ през април 2015 г. Впоследствие експертизи установяват над 40 нанесени удара по бебето, най-вече по главичката му.
След побоя момиченцето е с тежка черепно-мозъчна травма и мозъчен оток. А пет години по-късно Никол страда от епилепсия, инвалидизирана е, а за подтискане на припадъците взема лекарства, създаващи риск за бъбреците и черния дроб.
Емилия Ковачева, която е под „домашен арест“, днес не бе във ВКС.
На първа инстанция Софийският градски съд я призна за виновна и определи 18 години затвор, както и изплащането на 400 000 лева обезщетение.
На втора инстанция Софийският апелативен съд прие като доказани всички факти по обвинението, определи и изводите на СГС по тях за правилни. Но заради тежките условия на труд на акушерките в „Софиямед“ тогава, както и заради изказаното пред апелативния съд съжаление за стореното, плюс добрите характеристики на Ковачева и нейното положение на вдовица, отгреждаща деца, намали присъдата на 16 години затвор. Размерът на определеното обезщетение остана същият.
По това дело защитата изтъкваше незаконен състав, незаконни доказателства, незаконен процес, както и свръумора, депресия, „бърнаут“ и какво ли не. А самата Ковачева дълго време отричаше тя да е пребила бебето и твърдеше, че не помни да е удряла момиченцето и нямало защо да го прави. Като правен аргумент се изтъква също липсата на умисъл в стореното.
Казусът във ВКС се разглежда от върховните съдии Блага Иванова – председател, Даниела Атанасова – докладчик и Милена Панева.
Прокурор бе Кирил Иванов.
Делото е образувано както жалби на частните обвинители – родителите на Никол, така и на Емилия Ковачева. От името на петгодишната си дъщеря близките й настояват за връщане на делото в апелативния съд и увеличаване на присъдата, включително на доживотен затвор. Защитата на акушерката пък иска намаляване на наказанието и на обезщетението, алтернативно – връщане на САС.
Цинично е твърдението на подсъдимата и на нейната защита, че ако е искала, е можела да убие това дете, но не го е направила, понеже в действията й не е имало умисъл, пледира днес от името на родителите адвокат Мария Даскалова.
Бащата Румен Димитров обяви: „Никол оцеля заради волята за живот. Не съм гледал записа от онази нощ през 2015 г.,  иначе сигурно щях да съм не от тази страна на банката. За това, което ни причини Ковачева няма справедлива присъда. Думата „справедливост“ в случая губи всякакъв смисъл, ако Емилия Ковачева беше взела голяма сума пари от Никол и беше осъдена да й я върне, щеше да е справедливост. Тук става дума за адекватност. Не искам никой да съжалявами Никол, но тази жена, медицински работник, извърши ужасно деяние и  за тези пет години 20 пъти смени версията си. Надявам се да я накажете пропорционално за деянието, за тези 42-43 удара, за счупения череп, за кръвоизливите, за всичко…“
Умисъл няма и вредоносният резултат не е целян, пледира защитата на акушерката. Затова в случая можело да се говори за причиняване на телесна повреда, но не и за опит за убийство. Изтъкна и ред допуснати по време на производството нарушения.
Заяви, че размерът на определеното обезщетение е прекомерен и дори за най-тежки убийства е присъждано по-малко. „Детето посещава детска градина, да е живо и здраво, пожелавам от все сърце да се оправи“, каза още защитата на Ковачева.
Прокурорът пледира за увеличаване на наказанието, тъй като престъплението е с висока степен на обществена опасност.
ВКС ще се произнесе в срок.

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Правителството за втори път гласува антикорупционния закон срещу “ развалата“ по високите етаж на властта

Министерският съвет отново гласува проекта на Закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши …

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

Един коментар

  1. Дано я оправдаят, но няма как. Не виждам невменяемост…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.