Последни новини
Home / Законът / Д. Кирилов: Няма да подам оставка, това е интрига, Е. Захариева: Някой погрешка е направил копи-пейст на стар текст

Д. Кирилов: Няма да подам оставка, това е интрига, Е. Захариева: Някой погрешка е направил копи-пейст на стар текст

Defakto.bg

 

По повод информацията, че наблюдението на ЕК над България остава правосъдният министър Данаил Кирилов заяви, че няма да подава оставка, както се беше заканил,  ако мониторингът не отпадне до края на мандата на комисията „Юнкер“.  Той обясни пред БНТ  , че  неговата оставка винаги е на дневен ред. „Няма да я подам, защото това е интрига. Тя тръгна от вестника на един проруски газов олигарх. Тя беше подхваната от определени лица, които съгласувано извъртяха информацията и въведоха в заблуждение обществото. Заради този подход няма да подам оставка. Това не означава, че след половин-един час няма да има друга причина, поради която да поискам да си подам оставката, каза министърът.  Кирилов  нарече  „извратено тълкуване от „Сега“ и кръга на „Дневник“ и „Капитал“.

Изданията цитираха препоръките  в доклада на Европейския семестър и изводите в тях, че продължават да са налице предизвикателствата в борбата с корупцията и все още няма убедителни резултати от наказателни преследвания по такива дела по високите етажи на властта, а  борба с прането на пари е слаба.

Според Кирилов България е вече на съвсем друго ниво, наравно с останалите държави от ЕС, и към нас ще се прилагат контролните механизми, както в другите страни-членки. Без да назове нито една държава, той каза, че има много други държави, които имат много по-сериозни проблеми с върховенството на закона, а българските компетентни институции работели срещу корупцията и организираната престъпност. За организираната престъпност към България няма критики.

Много любопитна версия за абзаца в доклада, според който страната има проблеми с наказателното правосъдие по високите етажи на властта,  изложи пред bTV  външният министър Екатерина Захариева. Според нея е станала  “грешка“, тръгнала от Европейската комисия. „България е изпълнила препоръките и това, което излезе вчера, е ежегодният доклад, който всяка година ЕК отпуска за всяка една държава-членка. Проблемът е в един-единствен абзац, който породи доста полемика у нас. Няма промяна, няма нищо различно от миналата есен, не очакваме деветнайсти доклад. Недоразумението се получи оттам, че някой е направил копи-пейст на текста от миналата година“, заяви вицепремиерът.  “ Единственият доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка, който си остава, е последният доклад от миналата година“, каза тя.

Правосъдният министър заяви, че Лозан Панов е зависим магистрат, за който има куп причини да се оттегли като председател на  Върховния касационен съд.  По повод поисканата оставка от 11 членове на предишния състав на Висшия съдебен съвет, номинирали  Панов за поста, Кирилов заяви: „Те имат пълното право да оттеглят доверието от човека, когото са избрали и предложили„.  Кирилов  подкрепи  основанията им за оставката на Панов с  тълкувателното решение на ВКС от 2018 г., с което бил надписан закона за конфискацията заради имуществото „на няколко български олигарха“ (става дума за тълкувателното решение, че гражданската конфискация при оправдания или снети обвинения е невъзможна).

Но Панов „в никакъв случай  не бива да бъде мотивиран да подава оставка, каза Кирилов,  защото това би „ героизирало без основание един зависим магистрат„, добави той. От което се разбра, че сюжетът от вчера във ВСС явно е бил за „публика“.

                    Мониторинговият механизъм не е отпаднал

След изявленията на правосъдния министър, че исканата му оставка е плод на интрига и извратено тълкуване, депутатът от БСП  Крум Зарков коментира: Втори ден слушаме обвинения за разпространение на фалшиви новини, неграмотност и непочтеност към всеки, осмелил се да изрече или напише истината. А тя е:

  1. Министърът на правосъдието Данаил Кирилов заяви публично и изневиделица, че ще подаде оставка ако мониторинговият механизъм не отпадне преди края на мандата на Комисията “Юнкер”;
  2. Комисията “Юнкер” свърши мандата си, а мониторинговият механизъм не е отпаднал. В последния си доклад Европейската комисия написа “преди да вземе окончателно решение, Комисията надлежно ще вземе предвид становищата на Съвета и на Европейския парламент”. Такова “окончателно решение” няма.
  3. Всичко това е лесно проверимо. Изявленията на Кирилов след срещата с Юрова са достъпни. Докладът на Комисията от октомври е на страницата й. Препоръките на Съвета от онзи ден също.

Всичко би трябвало да свърши до тук и с оставката на министъра. Но не и в нашата изкривена реалност. В нея трудно сричащи викат “чети”, а Кирилов е жертва на “проруски газов олигарх”.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.