Последни новини
Home / Законът / Еврокомисарят Валдис Домбровскис: Препоръките за България не са свързани с доклада по механизма за сътрудничество и проверка

Еврокомисарят Валдис Домбровскис: Препоръките за България не са свързани с доклада по механизма за сътрудничество и проверка

Defakto.bg

Проблемите с корупцията по високите етажи остават, независимо в кой доклад са посочени

В интервю пред БНР еврокомисарят за икономиката в интерес на хората Валдис Домбровскис заяви, че обявеният доклад по Европейския семестър с препоръки за България не е свързан с доклада по механизма за сътрудничество и проверка.

„Европейският семестър не е свързан с Механизма за сътрудничество и проверка. Колкото до последния, вече имаше доклад по него през октомври 2019 година. В него има заключение, че България вече е покрила всички изисквания. Това не се е променило и тук няма нищо ново“, отбеляза Валдис Домбровскис.

Изявлението Домбровкис направи по повод критичните оценки в доклада на Европейския семестър, обявени за страната и последвалите мнения, че мониторингът над България ще продължи.  При  оповестяването на доклада Де Факто посочи, че се очаква отделен доклад за мониторинга, който ще бъде представен от еврокомисаря по правосъдие Дидие Рейндерс. Може и да не се стигне до нов доклад, ако новата ЕК въведе пълен мониторинг за върховенство на правото над всички държави членки на ЕС, каквито заявки бяха дадени в началото на мандата й. Тогава нашата страна би  продължила да е под наблюдение по друг механизъм.

В интервюто пред БНР еврокомисарят Домбровкис не отрече препоръките към България и още 10 държави-членки,  отправени при представянето на пролетния пакет на Европейския семестър.

Въпреки солидния гастрол на управляващите по медиите в четвъртък за „опровержение“ на новитите,  в  доклада черно на бяло  остават изводите, че в  България, продължават да са налице предизвикателствата в борбата с корупцията и все още няма убедителни резултати от наказателни преследвания по такива дела по високите етажи на властта.

Продължават да са налице предизвикателствата в борбата с корупцията и все още няма убедителни резултати от наказателни преследвания по такива дела по високите етажи на властта, пише в него.  Посочена като сериозен недостатък е  слабата борба с прането на пари.  Червена точка България получава само за борбата с организираната престъпност.

Комисията наблюдава напредъка на България в съдебната реформа и борбата срещу корупцията в контекста на Механизма за сътрудничество и проверка. Последният доклад по МСП през октомври 2019 г. отбеляза, че напредъкът е достатъчен за изпълнение на ангажиментите, поети  в момента на присъединяването към ЕС. България извърши широка реформа в антикорупционата си правна рамка, но за да спечели обществено доверие, трябва да покаже окончателни присъди  по дела за корупция по високите етажи на властта. Освен това има известен брой предизвикателства, особено в ефективното наказателно разследване, ребалансирането на натоварването на съдилищата и повишаването на ефективността на местните прокуратури. Тези въпроси са под наблюдението на Механизма за сътрудничество и проверка“, е цитат от документа.  В него се уточнява още, че все още не са предприети мерки за намаляване на риска по схемата „гражданство срещу инвестиции“ и се добавя, че тя е породила опасения от рискове, свързани и с изпирането на пари.

 

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.