Последни новини
Home / Законът / КС допусна делото на президента срещу правомощията на МС да обявява безсрочна епидемична обстановка

КС допусна делото на президента срещу правомощията на МС да обявява безсрочна епидемична обстановка

Defakto.bg
Павлина Панова

Конституционният съд единодушно допусна  искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на два текста в Закона за здравето, свързани с въведената на 14 май извънредна епидемична обстановка.  Съдиите са дадоха едномесечен срок на заинтересованите страни, за да дадат становище по промените. Съдия-докладчик по делото е бившият зам.председател на ВКС  Павлина Панова.

Държавният глава оспорва въвеждането на извънредната епидемична обстановка с акт на Министерския съвет.  Въведеното правомощие е противоконституционно, защото  ограничения на основни права – като правото на придвижване и труд, без да се посочва докога, може да извършва само Народното събрание, посочи Румен Радев.  Държавният глава оспорва и липсата в закона на пределен срок за продължителността й,  формалните критерии за преценка на опасността за живота и здравето на хората и непропорционалното ограничаване на техните права. Той съзря противоречие с основния закон и в разпоредбите, свързани с хипотезите, при които държавният главен инспектор оценява епидемичния риск.

Заради спецификата на оспорвания закон Конституционният съд е изискал становища, освен от юристи, и от вирусолози. Съдът е поискал да  чуе мнението на вирусолозите като Тодор Кантарджиев и Атанас Мангъров, както и  на председателя на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

След като получат становищата, конституционните съдии ще се произнесат по искането по същество, което, ако междувременно не бъде удължена извънредната епидемична обстановка, ще стане след края ѝ – 14 юни.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: „Медиацията по висящи съдебни дела – възможности и полза за всички участници“

На 22 март 2023 г., сряда, от 11 часа, в зала № 15 „Тържествена“ на Съдебната …

Прокуратурата прекрати разследването за щадящите ковид тестове за деца поради липса на престъпление

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца, съобщава държавното обвинение за БТА. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.