Последни новини
Home / Законът / „Правосъдие за всеки“ организира виртуален площад за „коронавируса в съдебната система“

„Правосъдие за всеки“ организира виртуален площад за „коронавируса в съдебната система“

Defakto.bg

„Краят на извънредното положение дойде, но проблемите са все по-отчетливи, а план за излизане от кризата все така няма. Изправени сме пред опасността да заживеем в нещо като полуизвънредно положение, с полуправа и полусъдебна защита. Искаме ли полудемокрация и ще позволим ли недъзите в системата да се възпроизвеждат отново и отново?“

Това се казва в съобщение до медиите на гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“.  Движението организира „виртуален площад“ в събота, 23 май. „Гражданите отново са на ход. Затова организираме този виртуален площад – форум, където се събираме заедно с уважавани общественици, експерти и политици, за да говорим по неотложните неща от кризата, която преживяваме и да търсим идеи за бъдеща работа“, посочва движението.

Сред предлаганите за обсъждане са и темите:   Какви са възможните решения, ще лекуваме ли „коронавируса в съдебната система“ и ще оставим ли Главния прокурор безконтролен?

„Главният прокурор заговори за „коронавирус в съдебната система“, внедрен чрез системата за случайно разпределение на делата, и отново се прицели в малкото мислещи и независими магистрати, които отстояват върховенството на правото. През тези два месеца прокуратурата бе активна в арестите и обвиненията за всяване на паника и фалшиви сигнали, но не образува нито една проверка или досъдебно производство за разходването на огромни средства при силни съмнения за корупция и обслужване на олигарси и техни протежета!

Страхът от заразата ще отмине, но последиците от извънредните мерки, спорното законодателство, силно влошената икономическа обстановка и засегнатите права тепърва ще се развиват в лоша перспектива и скоро няма да затихнат“, коментира на страницата си „Правосъдие за всеки“.

Сред потвърдените до момента участници са Михаил Екимджиев, Христо Христев, Петьо Славов, Андрей Янкулов, Атанас Славов, Васил Георгиев, Петър Славов, Биляна Гяурова-Вегертседер, Любомир Авджийски, Велислав Величков, Емил Георгиев, Петромир Кънчев, Росен Босев, Димитър Стоянов от „Биволъ“. Очакваме потвърждение от още изявени юристи, правозащитници и журналисти, сочат от сдружението.

Началото е от 11 часа на 23 май, събота, в платформата Zoom, на онлайн адрес: https://us02web.zoom.us/j/89938354586.

Достъпът е свободен и публиката ще има възможност да задава въпроси.

Събитието ще се излъчва на живо от фейсбук страницата на Инициатива „Правосъдие за всеки“.

https://www.facebook.com/PravosadieZaVseki/

 

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.