Последни новини
Home / Законът / Пробация е присъдата за кмета на Карлово Емил Кабаиванов

Пробация е присъдата за кмета на Карлово Емил Кабаиванов

Defakto.bg

Ако наказанието остане такова, осъденият запазва поста си

Делото срещу бившия лидер на СДС и кмет на Карлово Емил Кабаиванов по обвинение за безстопанственост приключи на първа инстанция в специализирания съд. Определеното наказание е пробация, конкретно провеждане на задължителни срещи с пробационен служител за срок от 6 месеца и удръжка на 10 % от заплатата му в продължение на 3 месеца (в изпълнение на мярката „полагане на безвъзмезден труд“). Това време няма да се зачита за трудов стаж.

За присъдата информираха от специализираната прокуратура.

Делото срещу Кабаиванов е от 2015 г., повдигането на обвинение съвпадна с предизборна кампания и бе съпроводено включително с твърдения за укриване от правосъдието, докато кметът сам не се яви за получаване на обвиненията и на свой ред обвини, че е жертва на предизборен тормоз. В момента Кабаиванов кара пореден мандат. А процесът е в спецсъда, тъй като попада в каталога на „високата корупция“.

Той е привлечен към наказателна отговорност за това, че  от 24 април 2013 г. до 30 април 2014 г., като длъжностно лице,  при условията на продължавано престъпление, не е положил достатъчно  грижи за повереното му имущество – разпоредил да се изплатят
възнаграждения и осигурителни вноски на три лица по невъзникнали с тях  трудовоправни отношения, като от това последвала значителна щета за  община Калрово в размер на 26 984,68 лева.
Средствата са били част от получената от общината безвъзмездна финансова  помощ за доизграждане и модернизация на водопроводната и канализационна  мрежа на Карлово по оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.”,  съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и от  Кохезионния фонд на Европейската общност, заявява прокуратурата.

Твърдяната щета е възстановена в общинския бюджет, Кабаиванов е изразил съжаление за стореното и това, както и чистото му съдебно минало е определило присъдата.

Ако тя влезе в сила, осъденият ще остане на поста си – като основание за предсрочно прекратяване на правомощията законът сочи осъждане на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер. Пробацията не е лишаване от свобода.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: „Медиацията по висящи съдебни дела – възможности и полза за всички участници“

На 22 март 2023 г., сряда, от 11 часа, в зала № 15 „Тържествена“ на Съдебната …

Прокуратурата прекрати разследването за щадящите ковид тестове за деца поради липса на престъпление

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца, съобщава държавното обвинение за БТА. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.