Последни новини
Home / Законът / В памет на Джовани Фалконе, европейски магистрати се вричат на ценностите, заради които бе убит

В памет на Джовани Фалконе, европейски магистрати се вричат на ценностите, заради които бе убит

Defakto.bg

Снимка на Съюз на съдиите в България.МЕДЕЛ отбелязва кончината на съдията, като Ден за тревога за независимостта на правосъдието

“Европейски магистрати за демокрация и свободи” (MEDEL ) отново почитат паметта на Джовани Фалконе, италианския магистрат, убит от мафията на 23-ти май 1992 г., като  отбелязва, че тази дата като Ден за тревога за независимостта на правосъдието, съобщи Съюзът на съдиите в България.

Ето и пълният текст на MEDEL :

В цяла Европа пандемията COVID-19 показа крехката ситуация на съдебните системи при справянето с изключителни моменти, когато те са най-необходими за осигуряване зачитането на основните права и свободи на гражданите.
Нещо повече, атаките срещу независимостта на съдебната власт през последните години нарастват по брой и интензивност, извън и в рамките на Европейския съюз.

В Турция Мурат Арслан, председателят на YARSAV (асоциация, членуваща в MEDEL), все още е в затвора, изтърпяващ наказание от 10 години лишаване от свобода, след решение, което не отговаря на критериите за законен процес. Според някои данни, заедно с него, в затвора са между 800 и 1 200 турски магистрати, много от тях, в отчайващи условия. Продължаващите атаки срещу основните права на съдии, прокурори и адвокати са тъжна реалност и турските власти не проявяват уважение към независимостта на съдебната система и разделението на властите.

В Унгария правителството управлява с укази и използва извънредни закони, за да заглуши гласовете на опозицията, без каквато и да е възможност за ефективен съдебен контрол.

В България проправителствените медии организират публични атаки срещу съдии, подкопавайки общественото доверие в съдебната система и подлагайки на съдиите и прокурорите под неприемлив натиск при изпълнението на техните задължения.

В Румъния правителството продължава да въвежда промени в съдебната система чрез извънредни наредби, при ограничено или без никакво предварително обществено обсъждане.

В Полша организираната атака срещу независимостта на съдебната система достигна безпрецедентни нива: кампании на омраза в социалните медии, ръководени от правителствени служители; съдиите са сплашвани с или действително подлагани на дисциплинарно преследване само защото изпълняват задълженията си да контролират конституционността на законите или тяхната съвместимост с правото на ЕС; решения на Съда на Европейските общности относно полската съдебна система не са зачитани от полското правителство; опити от изпълнителната власт да контролира Върховния съд, както преди това се случи с Конституционния трибунал.

Това са мрачни времена за съдебната система по целия свят и особено в Европа.

Именно в такива моменти трябва да повишим гласа си и да отстояваме основните ценности, върху които би трябвало Европа да е изградена: зачитане на основните права и свободи; разделение на властите и независимост на съдебната система.
Това дължим на паметта на Джовани Фалконе и всички онези, които са се жертвали в името на правосъдието.

23 май 2020 г.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатите от ОСА предлагат на президента да наложи вето на “наказателната репресия” за „споделено пътуване“.

Обединение на свободните адвокати (ОСА) изпрати предложение до  държавиня глава Румен Радев да наложе вето …

Поправка в закона за равен статут на държавни и частни болници мистериозно изчезва по пътя от МС до НС

При гласуването на промените в Закона за обществените поръчки, управляващите утвърдиха възможността да се плаща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.