Последни новини
Home / Законът / Една година условно за бивш районен прокурор, върнал „спорен“ багер през 2015 г.

Една година условно за бивш районен прокурор, върнал „спорен“ багер през 2015 г.

Defakto.bg

Една история за връщане на багер(и), впечатлила публиката преди две години, е получила първи финал в съда.

Специализираният съд е осъдил бившия районен прокурор на Кнежа Красимир Кирилов на 1 година условно с три години изпитателен срок по обвинение за длъжностно престъпление. За това информира специализираната прокуратура.

Съобщението:

„Бившият ръководител на Районната прокуратура в Кнежа К.К. е осъден на една година лишаване от свобода с три години изпитателен срок по обвинение на Специализираната прокуратура за длъжностно престъпление.

Той бе привлечен към наказателна отговорност за това, че от 6 април 2015 г. до 22 декември 2015 г., в условията на продължавано престъпление, в качеството му на длъжностно лице, нарушил служебните си задължения: с 2 постановления разпоредил връщането на два багера-товарача „KOMATSU“ на лица, които не са техни собственици. С това той набавил за тях облага в размер на 119 750,55 лева.

Единият от багерите е бил предаден на неправоимащо лице при липса на доказателства за собственост и при наличие на депозирана в Районната прокуратура молба от реалния й собственик – лизингово дружество, за връщане на машината. Молбата на лизингодателя била оставена без разглеждане, той дори не бил и уведомен за произнасянето на прокурора.

След договорка с прокурора претендиращото без правно основание лице получило на ръка постановлението за връщане, подписано от К.К., а с това и владението върху багера“.

Историята

Историята предизвика интерес преди няколко години заради предмета на разследването, започнало през 2018 г. и довело до отстраняването на Красимир Кирилов от заеманата тогава длъжност прокурор в СГП. А именно, някогашният районен прокурор на Кнежа бе разследван за връщането първоначално на един багер, впоследствие бройката нарасна на два. Като въпросното връщане през 2015 г. е станало по досъдебно производство от 2009 г. за пренабити номера, срещу неизвестен извършител, което е „замръзнало“ във времето. Нещо повече, прокуратурата твърдеше, че тогавашният районен обвинител на Кнежа разпоредил вещественото доказателство – въпросния багер, да се върне и на фирмата-лизингодател, и на претендиращия да е собственик човек. А престъплението му през 2018 г. е било разобличено при „оперативно-издирвателни мероприятия“ на КПКОНПИ.

На 25 юли 2019 г. по негова молба Прокурорската колегия възстанови Кирилов на длъжността в СГП. Случи се след решения на Конституционния съд, отменил „задължителното“ отстраняване от длъжност и на Върховния административен съд.

Ден преди това специализираната прокуратура обяви за внесен обвинителен акт в специализирания съд, когато срокът за отстраняване в досъдебното производство бе изтекъл. Тогава се разбра и че багерите са нараснали на два, но и че част от обвиненията срещу Кирилов са свалени – най-вече че е извършил „тежко“ длъжностно престъпление, с което уронил престижа на съдебната власт.

Ако присъдата на първата инстанция бъде потвърдена и от горните, магистратът трябва да напусне съдебната власт – осъждането на лишаване от свобода за умишлено престъпление е несъвместимо с тогата.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.