Последни новини
Home / Законът / И Софийският апелативен съд ще излъчи онлайн заседание по емблематично дело (допълнена)

И Софийският апелативен съд ще излъчи онлайн заседание по емблематично дело (допълнена)

Defakto.bg

Специализираните съдилища със специални правила

Най-големият апелативен съд в страната – софийският, също подема практиката за онлайн излъчване на откритите съдебни заседания по обществено значими дела, докато е в сила „извънредната епидемична обстановка“.

Макар че Съдийската колегия на ВСС „разреши“ на съдиите да допускат журналисти в съдебните зали по такива казуси, това става задължително с предварителни „заявки“ и при спазване на санитарните мерки за отстояния, то ест с „лимит“ (който може да създаде странните ситуации едни журналисти да влизат в залите, а други не и то по критерии, които се преценяват в последния момент). Самите репортери бяха настояли пред кадровиците за единен стандарт на излъчвания онлайн.

И някои съдилища го правят. Първият „пробив“ по време на извънредното положение бе в СГС по делото за мярката на Кристиан Николов, обвинен за умишленото причиняване на смъртта на Милен Цветков. Върховният касационен съд, на свой ред, направи канал в Youtube, по който вече излъчи две заседания – по дело срещу прокурор и срещу акушерката, обвинена за побоя над новородената Никол.

Софийският апелативен съд в четвъртък онлайн ще предаде заседанието по друг емблематичен казус – за трагедията в завод Миджур на 1 октомври 2014 г. при утилизирането на мини, когато взрив буквално изпепели 15 души, а трима бяха ранени.

На първа инстанция Видинският окръжен съд чете „невинни“ и за четиримата подсъдими: тогавашния собственик на завода Валери Митков (чийто син Емил бе сред жертвите), инспектора по езопасни условия на труд Палма Иванова, секретаря на междуведомствената комисия Ивелина Бахчеванова от Министерството на икономиката и за Божидар Василев, началник на КОС, дал разрешение за утилизирането на мините.

Няма умишлен взрив, нито „външна“ намеса, трагедията е резултат на случайно възпламеняване поради пълно неспазване на правилата за съхраняване на взривни вещества, бе преценката на Видинския съд. А за последното няма на кого да се търси отговорност.

В специализираните съдилища – допускат излъчване в реално време или запис

Специални правила за достъп на медиите до делата, гледани от специализирания и от апелативиня специализиран съд, бяха публикувани днес. Те са подписани от председателя на Апелативния специализиран съд Георги Ушев. И са стъпка напред в досегашната практика на двете съдилища.

В правилата се казва, че направилите предварителни заявки за достъп до конкретно дело журналисти ще бъдат пускани в залата, ако съдебният състав е съгласен и броят на залите заявки журналисти го позволява, с оглед спазването на изискването за отстояние от 1,5 метра. Ако заявките са повече, ще се влиза по поредност на подаването им.

Ако броят подадени заявки или броят на страните по съответното дело не позволява присъствието на медии, заседанието ще се предава в друго обособено за целта помещение в сградата на „Черковна“ или чрез стрийминг в Yuotube или чрез платформа за видеоконферентни връзки. Четвъртият вариант е аудиозапис, който ще бъде предоставян при поискване.

И още – ако при видеоконференция журналисти пречат на нормалното протичане на заседанието, ще бъдат изключвани от връзката.

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.