Последни новини
Home / Избрано / Коронавирусът зарази здравната каса в България

Коронавирусът зарази здравната каса в България

Defakto.bg

От Валя Ахчиева | EURACTIV BULGARIA

В  родопското село Осина смъртта на една жена се превърна в скандален случай. Тя беше пациент с онкозаболяване на Университетската болница „Свети Иван Рилски” в София и почина само няколко дни след изписването си. След това стана причина село Осина в Община Сатовча да бъде наречено “огнище на коронавирус”. Заразата била донесена от софийската болница и сега, в един селски дом под карантина, няколко души вероятно се питат: защо, след като имаме документ, че нашата роднина е била с отрицателен тест за COVID-19, здравните власти обявиха, че всички сме били заразени от нея?

Броят на заразените по последни данни в село Осина е над 30 души. Всички те стоят заключени по домовете си, а властите не казват откъде е тръгнала заразата с коронавируса в селото.

Управата на болница “Свети Иван Рилски” реагира с остра позция, адресирана до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, до Главния държавен здравен инспектор- д-р Ангел Кунчев и до директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Благоевград.

Категорично се отхвърлят твърденията, че заразата била тръгнала от болницата и се посочват фактите за това:

„ Пациентката с инициали

 А.Л. НИКОГА НЕ Е БИЛА ЛЕКУВАНА „С” ИЛИ „ОТ” КОРОНАВИРУС.

Докато е била в лечебното заведение, жената не е била носител на COVID-19 – нещо, което се потвърждава, както от отрицателния тест, така и от изследването със скенер, на което е била подложена“.

Пациентката е починала, без да има доказана коронавирусна инфекция, казва кметът на село Осина Славчо Хаджиев.

Болницата “Свети Иван Рилски” настоява за извинение от страна на РЗИ-Благоевград и лично от нейния директор д-р Калоян Калоянов, който “без да има неоспорими данни си позволи да петни името на една от най-уважаваните болници в България.

“И в интервюто си пред една телевизия, “ той изнесе неверни данни за това, че починалата жена от село Осина е лекувана в  “Свети Иван Рилски” от коронавирус и е била изписана с тази диагноза.”

Потърсихме управата на болницата, за да разберем дали има отговор за всичко това? Получиха ли извинение? Получиха ли опровержение?

“НЕ! От никого не сме получили до този момент отговор или извинение!“, казва Моника Николова, която е пиар на “Свети Иван Рилски”. Тя продължава: “Ние очаквахме такова извинение от директора на РЗИ-Благоевград, който всъщност е в основата,

на тази голяма манипулация,

в която беше въвлечена нашата болница. Ако жената от село Осина беше  заразена, идвайки при нас, тестът щеше да покаже това или скенерът щеше да покаже изменения в белите дробове. Тя е лекувана при нас с онкозаболяване, изписана е с подобрение и без абсолютно никакви симптоми на вирусна инфекция. Ние разполагаме и с неофициална информация, че жената, освен с нашия отрицателен тест за COVID-19, тя никога не е тествана с PCR-изследване или с друг тест, който да докаже недвусмислено, че е била болна с коронавирус!”

Потърсихме и кмета на село Осина Славчо Хаджиев. Разбрал ли е той истината?

Не.  И кметът  още не се бил добрал  до истината за починалата жена от тяхното село. А и как той да я разбере истината? Кметът гледал само да има по-малко болни в селото и да се спазват  указанията. От РЗИ-Благоевград били изразили само предположения за починалата жена. Кметът възкликва: ”След като тя е погребана, без да и е направен PCR тест от лекарите, как аз мога да знам, какво е, що е?! Няма как да разбера дали тя е била положителна или отрицателна за вируса?”

Няма как да не потърся и директора на РЗИ-Благоевград  д-р Калоян Калоянов.

Въпросите са: Защо не сте се извинили на болница „Свети Иван Рилски? Защо не сте изнесли цялата истина по случая в село Осина? Вие сте писали, че жената е с коронавирус, а близките и и от болницата казват, че документът не сочи това? Защо не сте тествали жената?

“Съжалявам! Не мога да коментирам! Не мога да коментирам!”, повторя по телефона  д-р Калоянов.

Не искат да отговарят

Властите отказват да представят публично фактите за случая в село Осина. Вписана ли е тази жена в общия списък на починалите от COVID-19? Как е доказано това? Ако не е доказано, отписана ли е тя от списъка с жертвите на коронавируса?

С това мълчание  здравните власти само създават усещането, че някой иска да има повече отчетени случаи на COVID-19. Сякаш стремежът е да има повече плюсчета в изследванията. Един документ, с който разполагам, доказва, че всичко, като че ли отива в посока  да се отчитат повече случаи на заразени с коронавирус.

Става дума за едно писмо от здравната каса в Пловдив, изпратено до болниците. С него се дават указания как да се вписват всички пациенти по клинични пътеки, за които има положителни резултати за COVID-19. В писмото се пояснява какво означават “потвърдени случаи”

“Потвърден случай е човек с лабораторно потвърдена инфекция с вируса COVID-19, независимо от клиничните признаци и симптоми”

Какво означава това?

Това писмо показва, че е имало централно разпореждане от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), което е парадоксално.  Дават се указания отгоре за пациенти, които са без клиника,  т.е.  здрави хора,  но е достатъчно те  да са с положителен резултат за COVID-19  и … за тях се позволява, да се използва клинична пътека. Здрави хора с положителен тест за Covid-19 могат да се отчитат като болни по клинични пътеки на НЗОК.

В това писмо пише, че всички клинични пътеки за грип, вирусни заболявания, бронхит, пневмонии и  дихателни проблеми, могат да се ползват за хора без симптоми и

болниците да получават пари за това.

В указанията няма изискване за втора и трета проба на изследването, макар всички да знаем, че PCR тестовете имат 70% достоверност. Като че ли, всички усилия са за увеличаване на броя на положителните тестове за COVID-19, според този документ.

Търсим управителя на НЗОК – г-н Петко Салчев, за да го питаме, защо НЗОК е дала такива указания на районните си каси в страната? Но г-н Салчев  отказал интервю с думите, че те били  изпълнявали това, което им разпореди държавата. Каква държава? Здравната каса е публична институция, която борави с нашите пари – парите на данъкоплатците.

Пред сградата на НЗОК срещаме случайно директора на Районната здравна каса в Ловеч – Антонио Маринов. Питаме го дали те са получили такива указания и дали биха приели, че здрави хора могат да се хоспитализират в болниците заради това, че са с положителен тест за коронавирус?

“Да, ние сме получили указания от НЗОК, когато постъпи човек в лечебно заведение и  което няма пътека 104, да сключим допълнително споразумение“,  казва Антонио  Маринов. “Но засега нямаме такива случаи. Имахме само двама болни от коронавирус  в Троян. Инструкторът по ски в Банско и един пришълец от Англия. За хоспитализирането на пациентите преценката е на  лекуващите лекари. Но няма логика здрав човек без клиника да бъде вкаран в отделение на болница”, допълва той.

След като управителят на НЗОК отказва да коментира документ, свързан с харченето на публичните средства на данъкоплатците, ние решаваме да търсим шефа на надзора на Здравната каса.

А аз си мисля как всъщност това писмо е в абсолютен синхрон с казуса с болниците в момента.

Според закона, НЗОК не може да дава пари на болниците, когато те не извършват дейности. Заради пандемията с коронавируса и извънредното положение в България, болниците спряха много дейности. Така те нямат пари за получаване от Здравната  каса. След решение на парламента на болниците им бяха изплатени 85% от средната им заработка за първите три месеца – януари, февруари и март  (по националния рамков договор). Проблемът е, че болниците са изработили дейности само за 30, 40 или 50% от тази сума.

Въпросът е как тогава болниците ще оправдаят останалите пари, за които нямат дейности, а са получили пари от НЗОК?

Ако Здравната каса им каже да връщат парите? Тогава ще има брожения, защото лекарите и медицинските специалисти не могат да останат без заплати. Ако здравната каса си затвори очите сега и опрости тези пари на болниците, които вече им е дала, но без дейности, то след време, като влезе ревизия в касата или в болниците

ревизорите ще ги разнищят заради това нарушение на закона.

Търсим за коментар изпълнителния директор на Университетска болница “Света Екатерина” – проф. Генчо Начев.

Още по темата за възможностите за източване на здравната каса във видеото:

 

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

Проф. Емилия Друмева: Само ВНС може да направи промени в статута на служебното правителство

Предложената промяна в Конституцията по отношение на служебното правителство не може да бъде направена от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + eighteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.