Последни новини
Home / Законът / ВКС оспори като противоконституционни новите кариерни „бонуси“ за кадровиците (допълнена)

ВКС оспори като противоконституционни новите кариерни „бонуси“ за кадровиците (допълнена)

Defakto.bg

Гарантираните автоматични повишения на членовете на ВСС нарушават незавимостта на съдебната власт и равенството през закона

Една от скандалните промени в последните поправки в Закона за съдебната власт от февруари – тази за кадровите „бонуси“ за кадровиците, отива в Конституционния съд.

С 68 гласа“за“ измежду 71 гласували Пленумът на Върховния касационен съд отправя искане до Конституционния съд нормата да бъде обявена за противоречаща на основния закон. Защото нарушава принципите за правовата държава (чл. 4, ал.1), върховенството на Конституцията (чл. 5, ал.1), равенството на гражданите пред закона (чл. 6, ал.2), разделението на властите (чл. 8), независимостта на съдебната власт (чл. 117, ал.2).

Върховните съдии атакуват промяната в чл. 28 от Закона за съдебната власт, която предвиди след изтичането на мандата им във ВСС или при предсрочното му прекратяване членовете на кадровия орган – магистрати, да се възстановяват и на „с една степен по-висока от заеманата преди избора длъжност в органите на съдебната власт“. То ест да получават автоматични повишения в системата, без да се явяват на конкурси, задължителни за останалите съдии, прокурори и следователи.

Това е поредният „бонус“ за кадровиците, които през 2017 г. първо получиха от управляващото мнозинство най-високите заплати в системата, равни на тези на „тримата големи“ (за да не ходели „по джапанки“, по израза на Емил Димитров-Ревизоро), а после и възможността да избират в кой съд, прокуратура или следствие да се завърнат след мандата и част от тях, очаквано, избраха да са в София. Получиха и правото да сменят правната професия – например от прокурори да станат съдии или обратното.

Срещу поправката от тази година за автоматичното повишение публично се обяви Олга Керелска от Съдийската колегия на ВСС, мнението й бе споделено и от немалка част от съдиите там. А от Съюза на съдиите предупредиха, че това е форма на властова корупция.

Затова пък в писмо до парламента други 12 кадровици обявиха, че без бонуси няма да има реформи.

Преди това автоматичното повишение бе дадено на главния инспектор и членовете на Инспектората, като поводът бе съвсем конкретен – да бъде „мотивирана“ Теодора Точкова предсрочно да напусне поста, за да го заеме тогавашният главен прокурор с изтичащ мандат Сотир Цацаров. До тази схема не се стигна, бившият обвинител №1 оглави КПКОНПИ, но бонусът остана.

Съобщението на Върховния касационен съд:

Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) на 26 май 2020 г., с 68 гласа „за“ от гласувалите 71 съдии, реши да отправи искане до Конституционния съд да бъде обявена за противоконституционна разпоредбата на пар. 4 от Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ) за изменение разпоредбата на чл. 28 от ЗСВ в частта ú, предвиждаща при изтичане на мандата на член на Висшия съдебен съвет (ВСС) или при предсрочното му прекратяване последният да се възстановява… „или с една степен по-висока от заеманата преди избора длъжност в органите на съдебната власт“.

В искането се посочва, че с изменението се нарушава разпоредбата на чл. 117, ал. 2 от Конституцията (КРБ), съгласно която съдебната власт е независима. Оспореният текст дава възможност за необосновани кадрови решения на основата на неясни критерии, като се заобикалят или нарушават действащите към момента организационни начала за структуриране на съдебната система като стабилност, прозрачност и кариерно развитие. Конституцията съдържа норми, които се отнасят до изграждането и функционирането на съдебната система, но издаване на акт, чрез който се осъществява дейността по персоналното организиране на съдебната власт, създава условия за пренебрегване на конституционноправния престиж и води до неговото накърняване (решение по к. д. № 30/1991 г.). Пленумът на ВКС напомня, че Конституцията урежда служебния статут на съдиите, прокурорите и следователите, така че да осигури тяхната независимост и подчинението им само на закона и затова те се назначават, повишават, понижават, преместват и освобождават от длъжност само от ВСС. Единствен орган, който според КРБ е разположен вътре в съдебната система, определя персоналния съдийски, прокурорски и следователски състав в цялата страна.

Върховните съдии пишат, че елиминиране или редуциране на съдържанието на основни права или на тяхното упражняване по съображения за целесъобразност е недопустимо, защото нарушава принципа за правовата държава (чл. 4, ал. 1 от КРБ). „Народното събрание може да определи със законови разпоредби как да се структурира съдебната система, но не е в рамките на законодателната власт да навлиза в правомощията на съдебната власт“, се подчертава в искането.

Според Пленума на ВКС парламентът не може да изземва оперативни управленски функции по назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдиите, прокурорите и следователите, като със закон посочва определени лица да бъдат назначени на определени позиции в съдебната система. Народното събрание е излязло извън кръга на правомощията си и е иззело конституционни правомощия на ВСС. „Конституционният статус на този орган не може да бъде накърняван, като същият бъде задължаван да повиши свои членове на точно определени позиции в съдебната власт“, категорични са съдиите от ВКС.

В искането се казва още: „С изменената разпоредба на чл. 28 от ЗСВ се нарушава и чл. 6, ал. 2 от Конституцията, съгласно който всички граждани са равни пред закона и не се допускат никакви привилегии, основани на лично и обществено положение. Наличието на тази разпоредба лишава от каквото и да е оправдание съществуването на предвиденото в чл. 28 от ЗСВ по-особено, привилегировано положение на членовете на ВСС. Такова изключение не може да бъде установявано със закон. Определени членове на ВСС ще заемат позиции в съдебната власт, по отношение на които останалите съдии, прокурори и следователи ще бъдат лишени от възможност да участват в конкурс за заемането им. В този смисъл по същество е налице ограничение на равенството пред закона, основано на обществено положение, критерий, по който Конституцията забранява да се въвеждат ограничения на правата на гражданите, което се отнася и за заемане на която и да е публична длъжност.“

Председателят на Конституционния съд – докладчик по делото

Борис Велчев, председател на КС, ще е докладчикът по делото за „бонусите“ на кадровиците. Това стана ясно от съобщение на Конституционния съд.

То гласи:

„Днес, 27.05.2020 г., Конституционният съд образува конституционно дело №10/2020 г. по искане на Пленума на Върховния касационен съд за установяване на противоконституционност на §4 от Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт за изменение на разпоредбата на чл. 28 от ЗСВ в частта й, предвиждаща при изтичане на мандата на член на Висшия съдебен съвет или при предсрочното му прекратяване последният да се възстановява… „или с една степен по-висока от заеманата преди избора длъжност в органите на съдебната власт“.

Докладчик по делото е съдия Борис Велчев“.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Един коментар

  1. МАРИН МАРИНОВ

    браво на уважаемия председател на върховния касационен съд лозан Панов тъй като не само кариерните бонуси трябва да им бъдат оспорени а и някои прави легии които те получават в сравнение с българския народ. Това са едни същества които не заслужават нищо повече от заплатата .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.