Последни новини
Home / Законът / Гешев предлага на Кирилов да поиска от Радев отмяна на натурализация заради неистински документи

Гешев предлага на Кирилов да поиска от Радев отмяна на натурализация заради неистински документи

Defakto.bg

 Главният прокурор предлага на министъра на правосъдието да отправи предложение към Президента на Република България за издаване на указ за отмяна на натурализация на лицето С. Ш., придобило българско гражданство с Указ на Вицепрезидента на Република България.

Предложението на Иван Гешев е на основание чл. 31, ал. 1 и чл. 22, ал. 1, т. 2 от Закона за българско гражданство (ЗБГ) и във връзка с постъпили материали във Върховната касационна прокуратура за извършена проверка от ДАНС.  От тях  става ясно, че лице с инициали С. Ш. е получило българско гражданство на база на неистински документ,  а именно Предложение от Министъра по транспорта, издаден на основание чл.16 от ЗБГ.

След отправено запитване от  ДАНС до Министерство на транспорта през 2019 година е установено, че такъв документ не съществува в архива и в деловодната система на министерството, както и че не е бил подписван от тогавашния министър по транспорта.  От ведомството посочват, че за периода 25.10.2010 г. – 02.11.2010 г. министър Александър Цветков е бил заместван от зам. министър Ивайло Московски.

Спорез  чл. 30, ал. 1, изречение 1 от ЗБГ, процедурата за придобиване на българско гражданство по чл. 16 от ЗБГ се инициира само и единствено по предложение на ресорния министър от съответната,  в която България има интерес от натурализация заради  особени заслуги на лицето.

Данни за извършени документни престъпления от  преписката са  отделени  и изпратени по компетентност в СРП.

About De Fakto

Проверете също

Съветът на Европа: България трябва да работи още по подобряване на условията в затворите

  Достъпът до медицинско обслужване, до хигиенни консумативи, до съд в делата за жестоко, нечовешко …

Правителството одобри 123,8 млн. лева за избори на 14 ноември в два тура

Със свое постановление правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.