Последни новини
Home / Законът / Дичо Атанасов получи втори мандат начело на ОП – Стара Загора

Дичо Атанасов получи втори мандат начело на ОП – Стара Загора

Defakto.bg

Досегашният окръжен прокурор на Враца не бе преизбран, трябвала промяна

Единодушно, с 10 „за“ Прокурорската колегия избра Дичо Атанасов (на снимката горе) за втори мандат начело на ОП-Стара Загора.

Той е бивш военен следовател и прокурор в Пловдив, от 2005 г. до 2014 г. е зам.-окръжен прокурор на Стара Загора, после е избран за окръжен прокурор. Атанасов е работил също като полицай и адвокат, завършил е Висшия институт на МВР.

До вчера в надпреварата участваше и втори кандидат – Нейка Тенева, зам.-окръжен прокурор на Стара Загора. На 26 май обаче тя е депозирала отказ от участие, мотивите не са посочени.

В изложението си Дичо Атанасов отчете включително окрупняването на РП – Стара Загора, към която преминаха Раднево и Гълъбово. Заяви, че ще извърши промени в екипа си и в администрацията, защото разбрал кой колко работи, не е доволен от медийната политика и други направления.

На въпрос на Иван Гешев кои ще са най-важните му цели в новия мандат, отговори: „Запазване на личния авторирет, свързан и с авторитета на прокуратурата, екипният принцип на работа и постоянната комуникация с медиите“.

Евгени Диков каза, че познава Атанасов от съвместната работа по делата „Куйович“, разследванията на  периодичните взривове в „Арсенал“ и други. Посочи, че при всяко тежко произшествие окръжният прокурор е пръв, ръководи процесуално-следствените действия, добре преценява кои казуси да насочи към НСлС, кои към местния следствен отдел.

И Иван Гешев подкрепи втория мандат в Стара Загора, като заяви: „Добре администрирана прокуратура. Освен правилно поставените приоритети, ще трябват повече динамика, по-малко бюрокрация и по-сериозна контролно-ревизионна дейност“.

За Враца решението бе друго

Десислав Начков

Въпреки добрите показатели за работата на Окръжна прокуратура-Враца през последните години, досегашният й ръководител на Десислав Начков не бе преизбран на поста. Той бе и единствен кандидат, но получи едва 3 гласа „за“ срещу 7 „против“.

Срещу кандидатурата му се обяви Иван Гешев. Главният прокурор каза, че има „лични впечатления“ и картината „не е толкова прекрасна, както беше описана“. После обяви: „Безспорно има добри статистически резултати, но целият район се нуждае от промяна, от повече активност и по-малко бюрокрация. Не може за изключително тежко престъпление в неговия регион окръжният прокурор да научава от главния, вместо да е обратното“.

Десислав Начков е обвинител от кариерата, в ОП-Враца е от 2001 г., през 2015 г. е избран за окръжен прокурор. Преди това е работил в районната прокуратура в града, бил е и неин зам.-ръководител.

Йордан Стоев от Прокурорската колегия каза, че при кандидатиране за втори мандат е редно да се отчете първия. И посочи, че за мандата на Начев върнатите от съда обвинителни актове са спаднали от 30 % на 5,7 %. А през 2017 г., 2018 г. и 2019 г. няма нито един оправдан по внесен от окръжната прокуратура обвинителен акт.

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.