Последни новини
Home / Законът / Дичо Атанасов получи втори мандат начело на ОП – Стара Загора

Дичо Атанасов получи втори мандат начело на ОП – Стара Загора

Defakto.bg

Досегашният окръжен прокурор на Враца не бе преизбран, трябвала промяна

Единодушно, с 10 “за” Прокурорската колегия избра Дичо Атанасов (на снимката горе) за втори мандат начело на ОП-Стара Загора.

Той е бивш военен следовател и прокурор в Пловдив, от 2005 г. до 2014 г. е зам.-окръжен прокурор на Стара Загора, после е избран за окръжен прокурор. Атанасов е работил също като полицай и адвокат, завършил е Висшия институт на МВР.

До вчера в надпреварата участваше и втори кандидат – Нейка Тенева, зам.-окръжен прокурор на Стара Загора. На 26 май обаче тя е депозирала отказ от участие, мотивите не са посочени.

В изложението си Дичо Атанасов отчете включително окрупняването на РП – Стара Загора, към която преминаха Раднево и Гълъбово. Заяви, че ще извърши промени в екипа си и в администрацията, защото разбрал кой колко работи, не е доволен от медийната политика и други направления.

На въпрос на Иван Гешев кои ще са най-важните му цели в новия мандат, отговори: “Запазване на личния авторирет, свързан и с авторитета на прокуратурата, екипният принцип на работа и постоянната комуникация с медиите”.

Евгени Диков каза, че познава Атанасов от съвместната работа по делата “Куйович”, разследванията на  периодичните взривове в “Арсенал” и други. Посочи, че при всяко тежко произшествие окръжният прокурор е пръв, ръководи процесуално-следствените действия, добре преценява кои казуси да насочи към НСлС, кои към местния следствен отдел.

И Иван Гешев подкрепи втория мандат в Стара Загора, като заяви: “Добре администрирана прокуратура. Освен правилно поставените приоритети, ще трябват повече динамика, по-малко бюрокрация и по-сериозна контролно-ревизионна дейност”.

За Враца решението бе друго

Десислав Начков

Въпреки добрите показатели за работата на Окръжна прокуратура-Враца през последните години, досегашният й ръководител на Десислав Начков не бе преизбран на поста. Той бе и единствен кандидат, но получи едва 3 гласа “за” срещу 7 “против”.

Срещу кандидатурата му се обяви Иван Гешев. Главният прокурор каза, че има “лични впечатления” и картината “не е толкова прекрасна, както беше описана”. После обяви: “Безспорно има добри статистически резултати, но целият район се нуждае от промяна, от повече активност и по-малко бюрокрация. Не може за изключително тежко престъпление в неговия регион окръжният прокурор да научава от главния, вместо да е обратното”.

Десислав Начков е обвинител от кариерата, в ОП-Враца е от 2001 г., през 2015 г. е избран за окръжен прокурор. Преди това е работил в районната прокуратура в града, бил е и неин зам.-ръководител.

Йордан Стоев от Прокурорската колегия каза, че при кандидатиране за втори мандат е редно да се отчете първия. И посочи, че за мандата на Начев върнатите от съда обвинителни актове са спаднали от 30 % на 5,7 %. А през 2017 г., 2018 г. и 2019 г. няма нито един оправдан по внесен от окръжната прокуратура обвинителен акт.

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС остави без разглеждане жалбата на партията на Божков срещу черния списък по “Магнитски”

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято” срещу …

И Апелативният специализиран съд осъди Румен Овчаров за мини “Бобов дол” условно, но отхвърли гражданските искове (обновена)

Апелативният специализиран съд също осъди, условно, Румен Овчаров за умишлена безстопанственост заради “Мини Бобов дол”. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.