Последни новини
Home / Законът / Отменена е Наредба за единните държавни изисквания за висше образование по специалността „Право“

Отменена е Наредба за единните държавни изисквания за висше образование по специалността „Право“

Defakto.bg

Министерският съвет отмени приетата през 2017 г. и предстояща да влезе в сила от новата академична година Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“. Направени са промени и в сега действащата наредба, съобщи правителственият пресцентър.

Отмяната  е мотивирана с решение на Комисията за защита от дискриминация, която обяви решението на кабинета „Герджиков“ за премахване на задочната форма на обучение по специалността „Право“ за нарушение на закона.  Беше предвидено новите правила да започнат да действат от учебната 2018/2019 г., но с аргумента, че  ВУЗ-овете се нуждаят от време, за да се подготвят за нея, влизането им в сила беше отложено за академичната 2019/2020 г., а после за предстоящата учебна година. Наредбата   създава неравно третиране по признаци „увреждане“, „лично положение“, „имуществено състояние“ и „възраст“, обяви КЗК и предреши съдбата й.

По изготвянето на нова наредба (от сформирана за целта работна група в Министерството на правосъдието), ще остане в сила сега действащата Наредба, като в нея се приемат промени за  свеждане до минимум събиране на големи групи от хора във висшите училища.

В съобщението  се казва, че промените дават  възможност за учебната 2020/2021 година висшето училище да избере как да организира приема, но не чрез задължителните писмени конкурсни изпити по български език и история на България. В настъпилата извънредна обстановка според своите възможности може да избере друг формат, или след решение на Академичния съвет да приеме кандидат-студентите и без конкурсен изпит, ако са издържали успешно държавните зрелостни изпити по български език и по история.

Предложението е продиктувано от настъпилите извънредни обстоятелства във връзка с пандемията от COVID-19 и има за цел осигуряване на възможност за прием на студенти по специалността „Право“ без полагане на присъствени приемни изпити, гласи съобщението.

На 18 май  СУ „Св. Климент  Охридски“ обяви, че за  учебната 2020/2021 година  ще признава оценките от държавен зрелостен изпит (матури) като конкурсни за кандидатстване в 116 от общо 118 бакалавърски програми.

Без  кандидатстудентски изпити ще са и регулираните специалности „Право“, „Медицина“ и „Фармация“ и две от специалностите във Факултета по журналистика и масова комуникация – „Журналистика“ и „Връзки с обществеността“.  За  всички тях ще се ползват оценките от матурите студенти.  Специално за кандидатстването в специалност „Право“ от СУ уточниха, че  то ще се осъществява с оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература и общият успех от дипломата за средно образование.

 

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.