Последни новини
Home / Законът / Още седем обвинения срещу хазартния бос Васил Божков, станаха общо 18

Още седем обвинения срещу хазартния бос Васил Божков, станаха общо 18

Defakto.bg

Специализираната прокуратура е обвинила  хазартния бос Васил Божков за нови  7 криминални деяния,  съобщава  държавното обвинение. Така общо обвиненията срещу него стават 18.   В сряда  спецпрокуратура го е привлякла  към наказателна отговорност  за ръководене на организирана престъпна група с участието на още трима. Според обвинението,   групата е действала от  2012 г., с цел  да извършва тежки умишлени  престъпления –  убийства, изнудвания и други тежки престъпления.

Освен за ръководене на престъпна група по новото досъдебно производство, срещу  Божков са изготвени и обвинения за подбудителство към убийството на Й. Д., М. В., А. П. и Б. С., както и за оказване на принуда за насилствено разпореждане с недвижим имот, включително и за  опит за изнасилване на жена, „като деянието не е довършено по независещи от дееца причини“.

Това е второто досъдебно производство срещу Васил Божков, който е в Дубай.  По това  производство  прокуратурата му повдигна  11 обвинения – за  търговия с влияние,  ръководене на престъпна група, принуда,  изнудване,   опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба. Обвиняеми са още  собственикът на ПФК „Левски“ Георги Попов, съпругата на Божков – Елена Динева, бившата му секретарка Йоана Чолакова, бившият шеф на Комисията по хазарта Огнемир Митев.  Прокуратурата твърди,  че Божков дължи неплатени  такси на фиска  за над половин милиард лева, а  обвинения  получиха и бивши шефове на комисията по хазарта.

Божков отвръща, че не е имал  контакти с комисията, защото е комуникирал само с финансовия министър Владислав Горанов, а за  убедителност  пусна и СМС-и на връзката си  с „Влади“. В сряда сутринта Божков публикува във фейсбук  постановлението,  с което е запорирана сградата на Телефонната палата в София.  Твърди, че  възбраната е наложена заради невнесен ДДС „от евентуалните бъдещи приходи от продажба на билети от все още несъществуващия и вече запориран музей“.

Васил Божков е  обвинен и за държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред.  Като стана дума за  културно-исторически ценности, се сетихме, че никой от официалните власти вчера не показа ритона, за който обвиняемият  твърди, че след изземването му от следствените органи, е „пуснат“ за свободна продажба на пазара.

Вярно ли е това?  Прокуратурата не се ли интересува от съхранението на веществените й доказателства?  Кой ще каже къде е сребърният ритон?  Кой?!

 

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Един коментар

  1. Мммм, Гешев пресоли манджата! А има една книжка със заглавие „Процесуален кодекс“ да започват да я четът и да карат по правилата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.