Последни новини
Home / Законът / Още седем обвинения срещу хазартния бос Васил Божков, станаха общо 18

Още седем обвинения срещу хазартния бос Васил Божков, станаха общо 18

Defakto.bg

Специализираната прокуратура е обвинила  хазартния бос Васил Божков за нови  7 криминални деяния,  съобщава  държавното обвинение. Така общо обвиненията срещу него стават 18.   В сряда  спецпрокуратура го е привлякла  към наказателна отговорност  за ръководене на организирана престъпна група с участието на още трима. Според обвинението,   групата е действала от  2012 г., с цел  да извършва тежки умишлени  престъпления –  убийства, изнудвания и други тежки престъпления.

Освен за ръководене на престъпна група по новото досъдебно производство, срещу  Божков са изготвени и обвинения за подбудителство към убийството на Й. Д., М. В., А. П. и Б. С., както и за оказване на принуда за насилствено разпореждане с недвижим имот, включително и за  опит за изнасилване на жена, “като деянието не е довършено по независещи от дееца причини”.

Това е второто досъдебно производство срещу Васил Божков, който е в Дубай.  По това  производство  прокуратурата му повдигна  11 обвинения – за  търговия с влияние,  ръководене на престъпна група, принуда,  изнудване,   опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба. Обвиняеми са още  собственикът на ПФК “Левски” Георги Попов, съпругата на Божков – Елена Динева, бившата му секретарка Йоана Чолакова, бившият шеф на Комисията по хазарта Огнемир Митев.  Прокуратурата твърди,  че Божков дължи неплатени  такси на фиска  за над половин милиард лева, а  обвинения  получиха и бивши шефове на комисията по хазарта.

Божков отвръща, че не е имал  контакти с комисията, защото е комуникирал само с финансовия министър Владислав Горанов, а за  убедителност  пусна и СМС-и на връзката си  с “Влади”. В сряда сутринта Божков публикува във фейсбук  постановлението,  с което е запорирана сградата на Телефонната палата в София.  Твърди, че  възбраната е наложена заради невнесен ДДС “от евентуалните бъдещи приходи от продажба на билети от все още несъществуващия и вече запориран музей”.

Васил Божков е  обвинен и за държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред.  Като стана дума за  културно-исторически ценности, се сетихме, че никой от официалните власти вчера не показа ритона, за който обвиняемият  твърди, че след изземването му от следствените органи, е “пуснат” за свободна продажба на пазара.

Вярно ли е това?  Прокуратурата не се ли интересува от съхранението на веществените й доказателства?  Кой ще каже къде е сребърният ритон?  Кой?!

 

About De Fakto

Проверете също

Конституционният съд обяви за обсъждане делото за “пола”, поискано върховни съдии

Конституционният съд обяви две дела за обсъждане по същество на 30  септември. Едното е  к.д.  …

Крайният срок за годишните финансови отчети в Търговския регистър и регистъра на ЮЛ с нестопанска цел е 30 септември

Крайният срок за подаване на годишните финансови отчети в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица …

Един коментар

  1. Мммм, Гешев пресоли манджата! А има една книжка със заглавие “Процесуален кодекс” да започват да я четът и да карат по правилата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.