Последни новини
Home / Законът / Радан Кънев за спасителния пакет на ЕК: България може да стане донор на държави членки, ако няма възстановителен план

Радан Кънев за спасителния пакет на ЕК: България може да стане донор на държави членки, ако няма възстановителен план

Defakto.bg

Мониторингът над страната не е  паднал, казва евродепутатът

ЕК ще публикува първия си годишен доклад за върховенството на закона във всички държави-членки през септември, заяви зам.председателят на ЕК Вера Юрова

Очаква се днес Европейската комисия да представи нов спасителен пакет за излизане от икономическата криза, причинена от разпространението на коронавируса. Според евродепутата  Радан Кънев  той ще е в  размер на 1.5-2 трилиона евро. Кънев   предупреди, че има опасност  страната ни  да се окаже донор на редица други членки на ЕС, ако не успее да убеди, че ще работи за политиките, приоритетни за Европа.  По този план пари няма да се раздават просто така, както е свикнала властта в България, каза той и посочи  три основни приоритета, които ще залегнат в основата на раздаването на средствата –  модернизация,  позеленяване на икономиката, дигитализация, както и съкращаване на веригите за производство и разчитане на локално производство.

„Вече трябва да покажем какви са приоритетите ни, за да получим пари. С управление като днешното, което  видимо бойкотира зелената сделка, може да станем спонсори на страни като Италия, Испания или Холандия.  Минимум от половината от този спасителен пакет е за политики, свързани със зелени политики“, заяви Кънев.

Има препоръка за отпадане на мониторинга над България, но наблюдението не е вдигнато – така Кънев коментира пред БНР въпроса за върховенството на закона у  нас. Според правосъдният  министър Данаил Кирилов  наблюдение над страната няма, а според Екатерина Захариева не се очаква нов доклад, свързан с проблемите на съдебната реформа и прилагането на правото у нас.

„ЕК ще публикува първия си годишен доклад за върховенството на закона във всички държави-членки на ЕС през септември, а  служителите на ЕК в момента провеждат виртуални посещения в държавите-членки заради вируса“, съобщи Вера Юрова,  зам председател на комисията по време на дебат  в Европейския парламент, цитирана от БГНЕС.

От думите й се разбра, че докладът може да включва и оценка на спешните мерки, приети от правителствата. Юрова заяви още, че  “защитата на предизборните кампании от фалшиви новини ще бъде една от централните точки на Плана за действие за европейска демокрация, който ЕК ще приеме до края на годината”. Комисията възнамерява да предприеме мерки за дезинформацията и речта на омраза по време на предизборните кампании на много страни, добави тя.

About De Fakto

Проверете също

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев, мъжът предизвикал катастрофа и отнел живота на две жени

Георги Семерджиев, мъжът, който на 5 юли вечерта предизвика тежка катастрофа в София и отне …

Една година по-късно: ВСС решава заслужил е Иван Гешев поста на главен прокурор или трябва да бъде отстранен

Близо година след като във ВСС бе внесено първото искане за отстраняване на Иван Гешев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.