Последни новини
Home / Законът / Сотир Цацаров до „Репортери без граници“: КПКОНПИ е независим орган и не посяга на свободното слово

Сотир Цацаров до „Репортери без граници“: КПКОНПИ е независим орган и не посяга на свободното слово

Defakto.bg

Уверенията са заради исканията за гражданска конфискация срещу Иво Прокопиев и позицията на международната организация

Сотир Цацаров

В писмо до президента на „Репортери без граници“ Пиер Аски председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров отрича антикорупционната комисия да е политически контролиран орган и най-вече да е посегнала върху свободни медии у нас.

Поводът за посланието (пълният текст – по-долу) са двете искания на КПКОНПИ за гражданска конфискация срещу издателя на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев и съпругата му Галя Прокопиева, изпълнителен директор на „Икономедия“.

Последният иск – за над 450 хил.лв., внесен в Софийския градски съд, бе обявен от комисията на 20 май.

Пиер Аски

На това освен медии в България, на 22 май реагира и международната организация „Репортери без граница“ и осъди „растящия политически натиск над основна независима медийна групировка в България“. Нещо повече – изрази обосновани съмнения, че поредният удар върху издателя е за отклоняване на общественото внимание от скандала за търговия с влияние в хазартния сектор и е отговор на журналистически разследвания, разкрили „неприятни истини за случаи на корупция“.

В отговора си Цацаров изрежда включително повдигнатите обвинения срещу Иво Прокопиев и сочи, че той е обвиняем по две наказателни производства. За яснота, кратко припомняме фактите по тях.

Едното дело е за продажбата на занижени цени на миноритарния държавен дял в ЕВН през 2011 г., изтъргуван на фондовата борса (Прокопиев е сочен за помагач на длъжностно престъпление, извършено от тогавашния финансов министър Дянков. Обвиняеми  бившият енергиен министър Трайков). Другото – за пране на пари при продажбата на „Каолин“ през 2012 г. на германско дружество. Второто дело бе образувано през 2018 г., след като първото – за ЕВН, бе прекратявано няколко пъти от съда. А после свидетели заявяваха, че държавните акции са изтъргувани без натиск и в държавен интерес. И още – приватизацията на „Каолин“ преди 20 години  е в основата на твърдяното от КПКОНПИ „незаконно имущество“ на Прокопиеви, макар че по закон имотните проверки се извършват за 10 години назад. Като формално бе използвана „проверка“ на продажбата на „Каолин“ на германското дружество. А въпросната приватизация мина пред три инстанции на съда, които не откриха престъпления.

Писмото на Сотир Цацаров до Пиер Аски (с незначителни съкращения):

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН АСКИ,

Без по никакъв начин да се опитвам да влияя на начина на формиране на позициите на „Репортери без граници“ и на тяхното публично оповестяване, представям на Вашето внимание, а чрез Вас – и на вниманието на Борда, на който сте председател, информация само относно някои факти:

– Комисията за  противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ е независим специализиран държавен орган, членовете на който се избират от Народното събрание на Република България. Производството по отнемане на незаконно придобито имущество е уредено в закон. То започва след привличане на лицето като обвиняем от органите на прокуратурата, като след това се провежда от Комисията независимо от наказателното производство /т. нар. „гражданска конфискация“/;

– Г-н Иво Прокопиев е обвиняем по две наказателни производства, едно от които вече се разглежда в съда по внесен срещу него и други лица обвинителен акт. Обвиненията касаят пране на пари и съучастие в длъжностно престъпление, като помагач на бивш финансов министър при продажба на занижени цени на държавен дял в енергоразпределително дружество. Процедурите в КПКОНПИ срещу него са стартирали в резултат на тези обвинения.

– На 20.05.2020 г. Комисията взе решение за внасяне на искова молба в Софийски градски съд срещу Иво Прокопиев и Галя Прокопиева, за отнемане на незаконно придобито имущество, с цена на иска  451 476.59 лв. Претендира се отнемане на парични суми и акции, вкл. такива, придобити в САЩ, Германия, Япония и Люксембург. По това производство, на 17.02.2020 г. Софийски градски съд уважи искане на КПКОНПИ за обезпечение на бъдещ иск срещу двете лица, поради установено значително несъответствие между имущество и доходи за периода 15.08.2008 – 15.08.2018 г. С определението на съда са наложени запори на акции, запори на банкови сметки, както и запор на моторна лодка. По отношение на посочените лица е налице и друго производство. През 2018 г. в Бургаския окръжен съд е внесена от КПКОНПИ искова молба за отнемане в полза на държавата с цена на иска в размер на 198 927 389,22 лв., по която е образувано гражданско дело. Наложените обезпечителни мерки по това дело касаят възбрани върху недвижими имоти, както и запори върху притежавани акции. През м. март 2020 г. по делото са наложени и допълнителни обезпечителни мерки – възбрани върху недвижими имоти в София и Балчик, собственост на дружества, контролирани от „Алфа Финанс холдинг“ АД.

– Имуществото, посочено по-горе няма никакво отношение към издателската дейност на Иво Прокопиев и неговата съпруга. Според официалната информация,  действителни собственици на „Икономедиа“ АД – издател на „Капитал“ и „Дневник“, са Иво Прокопиев и още едно лице /Теодор Захов/. Спрямо г-н Захов КПКОНПИ не е предприемала никакви действия. Нещо повече – издателската дейност не е нито основен, нито единствен източник на доходи за г-н Прокопиев. От събраните доказателства е видно, че той притежава дялове и акции в множество търговски дружества, които имат различен предмет на дейност – финансови операции, банкова дейност, недвижими имоти. В същото време, по нито едно от производствата, касаещи Иво Прокопиев и Галя Прокопиева, не са претендирани и предприемани каквито и да е действия, свързани с издателската им дейност и с имущество, принадлежащо на „Икономедиа“ АД. Не са налагани каквито и да е обезпечителни мерки /възбрани, запори на банкови сметки и др./ на дружеството – издател на „Капитал“ и „Дневник“. Комисията няма претенции спрямо „Икономедиа“ АД и предявените в съда искове не са срещу това дружество. Спекулативните твърдения в тази насока станаха причина на 20.05.2020 г. това да бъде публично оповестено в прессъобщение на КПКОНПИ;

– Твърдяното „замразяване на банкови сметки и частни активи“ е по искане на Комисията, но с решение на съд. Нито една принудителна мярка не може да бъде наложена без съдебен акт. Г-н Прокопиев, както и всички други лица в производствата по отнемане на незаконно придобито имущество, разполага с всички средства за съдебна защита.

Мисията на „Репортери без граници“ е свързана с предаването на информация и изразяване на позиции, съобразно свободното вътрешно убеждение на всяка медия и всеки журналист. Към тази мисия се отнасям с уважение.

Г-н Иво Прокопиев има право да се защитава, както по обвиненията в извършени престъпления, така и в производството по отнемане на незаконно придобито имущество, с всички средства, които намира за необходими. Струва ми се обаче, че правото му на защита следва поне да изключва спекулата, че се извършва посегателство над свободата на словото.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.