Последни новини
Home / Законът / Годишният доклад на Георги Чолаков: Административното правораздаване е на второ място по бързина в ЕС

Годишният доклад на Георги Чолаков: Административното правораздаване е на второ място по бързина в ЕС

Defakto.bg

Административното правораздаване в България изкачва една позиция  и вече е на второ място по показател бързина при разглеждане на административни дела на всички инстанции в страните от ЕС. Това показват официалните данни на ежегодното информационното табло за резултатите в областта на правосъдието за 2019 г. в държавите – членки на Европейския съюз, публикувано на 26 април 2020 г.  Пред страната ни е единствено Швеция.

Официално представените данни обхващат показателите функционалност, ефективност, бързина и независимост и показват, че   българското административно правосъдие е поставено сред водещите правораздавателни системи в Европа.

Това сочи в доклада за дейността на административните съдилища и на ВАС председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

За първи път ВАС отчита с над 2000 броя повече свършени дела спрямо броя образувани дела. Общо 17 239 дела са били свършени във ВАС през миналата година, което е с 1300 повече в сравнение с предходната година. С 36 % е намалял броят на висящите дела и в края на 2019 г. те са били общо 3989. 15 060 дела са били образувани във ВАС за същия период. 134 са били образуваните дела срещу нормативни актове, което е над 2 пъти повече от 2018 г., съобщават от съда.

И още:

„През 2019 г. Върховният административен съд постави акцент върху унифицирането на правоприлагането в системата на административното правораздаване чрез приемане на тълкувателни решения със задължителна за останалите административни съдилища сила.  В резултат на работата на Звеното за анализи и тълкувателна дейност във ВАС бяха образувани рекорден брой тълкувателни дела – общо 10. Образувано беше и едно тълкувателно дело на общото събрание на колегиите от ВАС и гражданската колегия на ВКС,  инициирани бяха две конституционни дела по искане на пленума на ВАС,  бяха изработени становищата на пленума на ВАС по законопроектите за изменение и допълнение на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, както и по  конституционни дела № 5/2019, № 6/2019, № 4/2019, № 8/2019 и № 12/2019 г.; разработени бяха разпоредби, свързани с уредбата на видеоконференцията в административния процес“.

 

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.