Последни новини
Home / Законът / Задържаха зам.министър на екологията за участие в престъпна група за внос на отпадъци

Задържаха зам.министър на екологията за участие в престъпна група за внос на отпадъци

Defakto.bg

Заместник-министърът на околната среда Красимир Живков и още петима души са задържани за 24 часа по разследване на спецпрокуратурата за внос на отпадъци от Италия, заради което в няколко града днес имаше обиски и претърсвания.

Живков е  участвал в организирана престъпна група за злоупотреба с отпадъци от Италия, заяви пред медиите говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Указвал е и натиск да се  дават разрешения за внос на отпадъци, каза тя.

„От събраните множество писмени и гласни доказателства се установява, че зам.-министърът е съдействал за издаване на нотификации за внос на отпадъци, основно от Италия. Той индиректно е оказвал натиск на служители в министерството за съгласуване на нотификации на определени дружества, въпреки че те не отговарят на изискванията“, увери  Милева. А служителите,  отказвали да изпълнят исканото от Живков били освобождавани или принуждавани сами да напуснат, заяви тя.

„По този начин е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени и контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на Република България. От тази схема се е възползвало и търговско дружество, което има изградена рециклираща фабрика в Монтана за преработка на акумулатори“.  От думите й се разбра, че за да спестява разходи дружеството  започнало ефективно да оползотворява отпадъците си, като ги изпращало на контролирани от него дружества с фиктивна  дейност“. Така се избягвало плащането на данъци в големи размери, посочи Милева.

Утре ще стане ясно на кои от шестимата ще бъдат повдигнати обвинени.

По-рано министърът на околната среда и водите Емил Димитров заяви, че няма да иска оставката на заместника си. „Аз съм работил много добре с този човек. Не мога да искам оставка на никого. Те се назначават и уволняват от премиера на държавата, казва се Бойко Методиев Борисов. Аз назначавам всички от зам.министър надолу. Притеснен съм, защото ще трябва да работя сам, а ще ми е трудно..“

През 2009 г. Живков е назначен от премиера Бойко Борисов за областен управител на София-област, а през 2014 г. за зам.министър в екоминистерството.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.