Последни новини
Home / Законът / Мъка във ВСС – почти не се чува, а вотът няма и да се вижда

Мъка във ВСС – почти не се чува, а вотът няма и да се вижда

Defakto.bg

С мъка се опитва да заработи Пленумът на ВСС днес. Заседанието му, както и тези на двете колегии – съдийската и прокурорската, продължава да се провежда чрез видеоконферентна връзка. А онлайн излъчването е единственият вариант за неговата публичност, задължителна по закон.

Освен че стартът бе отложен с повече от час заради технически проблеми, опитът за рестарт даде странни резултати. А именно – част от кадровиците изобщо не се чуваха, а, те, от своя страна очевидно не чуваха останалите. При други пък звукът прекъсваше.

Най-странното на този фон обаче е, че ВСС възобновява старата си система на гласуване – електронно, с натискане на бутони, като резултатът, поне преди извънредното положение, се отразяваше на табло в заседателната зала, както и на такова табло в залата за медии.

При положение, че медии не присъстват в сградата, защото има „извънредна епидемична обстановка“, резултатите от гласуването очевидно ще остават загадка за наблюдателите на заседанието.

Откакто работят чрез видеоконференция досега кадровиците даваха вота си с вдигане на ръка. И той бе проследим – а кой как гласува е показателно за вземаните решения.

За последно пореден опит за възобновяване на заседанието ще бъде направен по обяд. Ако и той е неуспешен, го отлагат. Това каза представляващият съвета Боян Магдалинчев.

А днешният дневен ред изглежда важен. Освен информация за изпълнението на съдебния бюджет към края на април, в него са и годишните отчети на председателите на двете върховни съдилища ВКС и ВАС за прилагането на закона и дейността на общите и административните съдилища през 2019 г. Както и годишните доклади на главния прокурор – за прилагането на закона и дейността на прокуратурата и на разследващите, на ВСС и на Инспектората.

Очертава се и поредно обсъждане на Единния портал за електронно правосъдие, работата по проекта за който приключи и бе одобрена от ВСС. Подновява се и темата за внедряване на софтуера voice-to-text за автоматично конвертиране на гласов запис в текст.

 

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.