Последни новини
Home / Законът / Мъка във ВСС – почти не се чува, а вотът няма и да се вижда

Мъка във ВСС – почти не се чува, а вотът няма и да се вижда

Defakto.bg

С мъка се опитва да заработи Пленумът на ВСС днес. Заседанието му, както и тези на двете колегии – съдийската и прокурорската, продължава да се провежда чрез видеоконферентна връзка. А онлайн излъчването е единственият вариант за неговата публичност, задължителна по закон.

Освен че стартът бе отложен с повече от час заради технически проблеми, опитът за рестарт даде странни резултати. А именно – част от кадровиците изобщо не се чуваха, а, те, от своя страна очевидно не чуваха останалите. При други пък звукът прекъсваше.

Най-странното на този фон обаче е, че ВСС възобновява старата си система на гласуване – електронно, с натискане на бутони, като резултатът, поне преди извънредното положение, се отразяваше на табло в заседателната зала, както и на такова табло в залата за медии.

При положение, че медии не присъстват в сградата, защото има “извънредна епидемична обстановка”, резултатите от гласуването очевидно ще остават загадка за наблюдателите на заседанието.

Откакто работят чрез видеоконференция досега кадровиците даваха вота си с вдигане на ръка. И той бе проследим – а кой как гласува е показателно за вземаните решения.

За последно пореден опит за възобновяване на заседанието ще бъде направен по обяд. Ако и той е неуспешен, го отлагат. Това каза представляващият съвета Боян Магдалинчев.

А днешният дневен ред изглежда важен. Освен информация за изпълнението на съдебния бюджет към края на април, в него са и годишните отчети на председателите на двете върховни съдилища ВКС и ВАС за прилагането на закона и дейността на общите и административните съдилища през 2019 г. Както и годишните доклади на главния прокурор – за прилагането на закона и дейността на прокуратурата и на разследващите, на ВСС и на Инспектората.

Очертава се и поредно обсъждане на Единния портал за електронно правосъдие, работата по проекта за който приключи и бе одобрена от ВСС. Подновява се и темата за внедряване на софтуера voice-to-text за автоматично конвертиране на гласов запис в текст.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.