Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът предлага да отпадне от НК условието за системен тормоз при домашно насилие

Омбудсманът предлага да отпадне от НК условието за системен тормоз при домашно насилие

Defakto.bg

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в правосъдното министерство предложения за промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие, свързани с по-ефективната защита на жертвите на насилие у дома.

„Ангажирах се с домашното насилие, защото това е много сериозен проблем в България. Статистиката за миналата година показа, че поне две жени на месец са загубили живота си, а само в рамките на двата месеца на карантина, 8 жени са убити от партньорите си у дома“, заяви  омбудсманът в онлайн заседанието на работната група към Министерството на правосъдието, която подготвя  нормативни изменения по темата.

Според сега действащото законодателство, жертвата трябва да е подала три сигнала и те да са регистрирани, за да бъде преследван  насилникът по Наказателиня кодекс. Сред промените, които Ковачева предлага е отпадането на условието за системен характер, т.е. за три последователни акта на домашно насилие.

Една жена може да бъде убита или да й бъде нанесена тежка телесна повреда още от първия път. Няма нужда да чакаме три последователно регистрирани акта на домашно насилие“, аргументира позицията си омбудсманът. Жертви на домашно насилие могат да станат не само жените, но и мъже, родители, деца, без значение на техния социален статус или образование, напомни  тя.  

„За мен изключително тревожна тенденция е, че на горещата телефонна линия за жертви на насилие вкъщи се обаждат деца, които са травмирани от насилието срещу техните родители и също се превръщат в жертви“, посочи доц. Диана Ковачева.  В  Закона за защита от домашното насилие трябва да  бъдат включени дефиниции на психическото и икономическото насилие,  иначе разпоредбите в чл. 93 т. 31 от НК ще останат само „кухи разпоредби“, настоява омбудсманът.

Предложенията за нормативни промени тук:
https://www.ombudsman.bg/news/5347

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.