Последни новини
Home / Законът / Специализираният съд прекрати съдебния процес срещу Арабаджиеви и спря наказателното производство срещу тях

Специализираният съд прекрати съдебния процес срещу Арабаджиеви и спря наказателното производство срещу тях

Defakto.bg

В разпоредително заседание специализираният съд прекрати процеса срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви заради ред нарушения, включително на правото на защита и върна казуса на прокуратурата за отстраняване на нередностите.

Арабаджиеви и още петима бяха обвинени от специализираната прокуратура за организирана престъпна група за данъчни измами, укриване на налози и пране на пари, като конкретно деянията били извършвани в различни форми на съучастие от началото на 2013 г. до 2018 г. Обвинителният акт бе внесен през декември 2019 г. Отделно обвинение по това дело, но само за пране на пари има и синът Вълчо Арабаджиев. Днес бе първото – и последно – заседание в съда.

Това е поредното гръмко дело, капитулирало на старта му в съда и върнато на прокуратурата.

По-любопитното обаче е друго – със същото определение съдия Христина Михайлова разпорежда и спиране на наказателното производство изобщо спрямо Ветко Арабаджиев. Като причината е информация, че в Испания за същите деяния само срещу него има висящо дело по издадена заповед за ареста му през април и се чака официален отговор по въпроса от тамошните власти. Дотогава прокуратурата няма да може повторно да внася обвиненията в съда.

Конкретно основанието за спиране е чл. 248, ал.1, т. 2 във връзка с чл. 26 НПК.

А чл. 26 от Наказателно-процесуалния кодекс гласи: „При престъпления, извършени в съучастие, когато не са налице условията за разделяне, наказателното производство може да бъде спряно по отношение на един или няколко обвиняеми, ако това няма да затрудни разкриването на обективната истина„.

Вестта за паралелното разследване изненадва, тъй като съпрузите Арабаджиеви до май миналата година се намираха в Испания, където бяха задържани по българско искане за екстрадицията им и върнати у нас. При наличие на разследване в Испания, екстрадиция би трябвало да се откаже.

Специализираният съд се е произнесъл и по мерките за неотклонение, като е заменил задържането и на Маринела, и на Ветко с „домашен арест“, който да се контролира със слагането на електронни гривни. Като изрично е разпоредено освобождаването на Арабаджиева от килията да се извърши незабавно, без да се чака евентуалното оспорване на новата мярка пред Апелативния специализиран съд. Спрямо Ветко Арабаджиев незабавно изпълнение не е постановено.

Въпреки разпореждането на съдия Христина Михайлова до късния следобед днес Маринела Арабаджиева не е била освободена от следствения арест, казаха адвокати. И напомниха как бе осуетено подобно „незабавно“ пускане на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

 

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: „Медиацията по висящи съдебни дела – възможности и полза за всички участници“

На 22 март 2023 г., сряда, от 11 часа, в зала № 15 „Тържествена“ на Съдебната …

Прокуратурата прекрати разследването за щадящите ковид тестове за деца поради липса на престъпление

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца, съобщава държавното обвинение за БТА. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.