Последни новини
Home / Актуално / Безпрецедентни маниери:  Двама адвокати са лишени от права за злепоставяне на адвокатската професия

Безпрецедентни маниери:  Двама адвокати са лишени от права за злепоставяне на адвокатската професия

Defakto.bg

Адвокатите  Виктория  Терзиева и Анелия Иванчева от Софийска адвокатска колегия са лишени от правото да упражняват адвокатска професия за определено време.  За безпрецедентното решение на Висшия дисциплинарен съд,  научаваме от съобщение на Висшия адвокатски съвет, публикувано  в   брой 48 на „Държавен вестник“.  В него е посочено, че  Терзиева губи правата си на адвокат за 30 месеца, а Иванчева – за 8 месеца. И на двете е наложена глоба от по  2 550лв.

Най-тежкото наказание – „лишаване от право да упражняват адвокатска професия“ е резултат от  безпрецедентно засвояване на адвокатски офис,  уронване на престижа на професията и нарушение на забраната за нелоялна конкуренция.

Висшият Дисциплинарен съд (на снимка)  и Комисията за защита на конкуренцията обявяват действията на  двете адвокатки за „безпрецедентен случай“.  И не само.

Историята на едно безобразие

Адвокат Илонка Райчинова,  известен данъчен адвокат у нас,  създава свое адвокатско дружество,  което носи нейното име „Райчинова и съдружници“.  След седем години обучение, през 2007 г.,  тя приема Виктория Терзиева за съдружник, а десет години по-късно през 2017 г. , почти веднага след вписването й като адвокат, и Анелия Иванчева.

Шокиращо  новоприетите съдружници – Виктория и Анелия  се съюзяват срещу своя ментор  Илонка Райчинова и тръгва подготовка по завземане на дружеството, като  целта е  –  да лишат адв. Райчинова от право да представлява и управлява Адвокатско дружество „Райчинова и съдружници“.

Още като  съдружници на Райчинова,  Терзиева и Иванчева регистрират паралелно адвокатско съдружие „Терзиева и Иванчева“, а от  документите по скандала става ясно, че е в ход мащабната операция  по отнемане на един от офисите на адвокатското дружество.  Двете прехвърлят телефоните от „Райчинова и съдружници“  на „Терзиева и Иванчева“, които вече са вписали като телефони за контакт с новото дружество.   Заедно с отнетия офис – Терзиева и Иванчева приватизират и намиращите се в него дела на клиенти и имущество, техника и база данни.  Акцията води до прекратяване на  договори на клиентите с  Адвокатско дружество „Райчинова и съдружници“  и трансформирането им на името на новото съдружие.  Повечето от клиентите дори не разбират заблудата –  получават обяснения, че става въпрос за преструктуриране.  Не е и лесно да се ориентират,   тъй като влизат в същия офис, който познават като офис на Адвокатско дружество „Райчинова и съдружници“, където дори мебелите са същите,  звънят на същите телефонни номера, документите, които им са дадени за подпис са напълно идентични по вид, текст, шрифт, оформяне – само името е друго. Виктория Терзиева и Анелия Иванчева, и дотогава са работили на този етаж, а дори обещават на клиените, че ако ползват техните адвокатски услуги, ще бъдат защитавани безплатно.

По тази схема  са  прекратени и прехвърлени десетки договори с клиенти за текущо консултиране и за процесуално представителство и защита.  Изгубени са десетки плащания и неустойки от Адвокатско дружество „Райчинова и съдружници“, констатират официалните органи, които са се произнасяли по случая.

КЗК: Нарушена е забраната за нелоялна конкурениця

В началото на годината най-напред Комисията за защита на конкуренцията приема, че  действията на Терзиева и Иванчева нарушават забраната за нелоялна конкуренция и  противоречат на правилата за добросъвестната търговска практика,  обичайните търговските отношения и добрите нрави за пазарно поведение.   Двете са увредили и застрашили интересите на Адвокатско дружество „Райчинова и съдружници“, в частност и на  адвокат Илонка Райчинова, приема Комисията.

За нарушение на Закона за защита на конкуренцията (чл.29 от ЗЗК) КЗК налага на Терзиева и Иванчева сериозни глоби –  11 123лв. за Терзиева, 19 775лв. за Иванчева и  8 560лв. за адвокатското им съдружие.

Случаят е обявен от Висшия дисциплинарен съд за

„безпрецедентен в практиката на дисциплинарните съдилища в страната“. 

Дисциплинарният съд установява по дело 4/2020 г,  че  действията на адв. Виктория Петкова  Терзиева и адв. Анелия Иванова Иванчева са извършени виновно, при пряк умисъл и  разкриват  висока степен на обществена опасност.  Те са предварително замислени и планирани,  като са  насочени към постигане на користни цели и така  дискредитират адвокатската професия.  Липсата на морал, колегиалност и професионална етика от страна на Терзиева и Иванчева са отегчаващи вината обстоятелства при преценката  за вида и размера на наложените дисциплинарни наказания,  отсъжда ДС.  И  налага най-тежкото наказание – „лишаване от право да упражняват адвокатска професия“.  Виктория Терзиева е лишена от право за срок от две години и половина и парична глоба в размер на 2550лв., а Анелия Иванчева е лишена от права за срок от 8 месеца и глоба в размер на 2 550лв. Заплащат общо и 600 лева разноски.

Както КЗК, така и Дисциплинарният съд стигат до извода,   че стореното от  адв. Терзиева и адв. Иванчева е целяло да блокира  дейността на „Адвокатско дружество Райчинова и съдружници“  и да изключи  от него създателя му адв. Илонка Райчинова.  За тази цел те са отнели от адвокатското дружество единия му офис, имуществото на същото намиращо се в него,  част от делата на клиентите и са провели бърза процедура по прехвърляне на клиентите му към новосъздаденото от тях двете ново адвокатско съдружие „Терзиева и Иванчева“, вече с ново наименование – „Терзиева, Иванчева, Найденова и съдружници“.

В този смисъл и КЗК, и Висшият дисциплинарен съд  отсъждат,  че действията на Виктория Терзиева и на Анелия Иванчева са незаконни, неморални, уронващи престижа на адвоката, нарушават добросъвестните практики и забранената от закона нелоялна конкуренция.

Случаят действително е безпрецедентен.  А наказанието – на място.

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

2 коментара

  1. Ванката

    На мен ако ми се случи нещо такова, няма да могат да ги намерят къде са заровени

  2. Наказанието даже е меко. Това са хора без морал, непоправимо е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.