Последни новини
Home / Законът / България отново е осъдена за отказ от регистрация на македонски организации

България отново е осъдена за отказ от регистрация на македонски организации

Defakto.bg

Европейският съд по правата на човека в Страсбург е осъдил за пореден път България за нарушаване на правото на свобода на сдружаване на две македонски организации – Дружество на репресираните македонци, жертви на комунистическия терор и Македонски клуб за етническа толерантност в България. Съобщението е на  БХК, който е  представлявал жалбоподателите на първото дело – на дружеството.

И още:

И двете дела се отнасят за откази от регистрация, постановени от Благоевградския окръжен съд и потвърдени от Софийски апелативен съд с мотиви, че организациите са на български граждани, които претендирали да са македонци, а такива в България нямало.  Това според българските съдебни органи застрашавало единството на нацията в нарушение на чл. 44, ал 2 от Конституцията. Освен това организациите си поставяли политически цели в нарушение на чл. 12, ал. 2 от Конституцията.

Тези аргументи са представени вече по десетки дела за регистрация на македонски организации и са нееднократно отхвърляни от Страсбургския съд. Тъй като те не са нищо ново, ЕСПЧ е разгледал делата на тричленни състави, които са постановили окончателни решения. Съдът е присъдил по 7 500 евро обезщетение на жалбоподателите по всяко от двете дела.

Тези решения идват след серия подобни осъдителни решения по дела на македонски организации срещу България през последните 14 години. В производство са още няколко жалби срещу откази, а българските съдилища не изглежда да се впечатляват от аргументите на ЕСПЧ и продължават да постановяват откази с отдавна отхвърлени от този съд аргументи.

Комитетът на министрите на Съвета на Европа от няколко години е поставил вече решените дела на усилено наблюдение, което няма да се прекрати, докато организациите не бъдат регистрирани. В близките месеци предстои разглеждането на предложение за междинна резолюция на Комитета, която да констатира дългогодишния проблем с неизпълнението от България на постановените решения. ♦

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.