Последни новини
Home / Законът / Процесът срещу Арабаджиеви блокира заради ново прокурорско искане до Испания

Процесът срещу Арабаджиеви блокира заради ново прокурорско искане до Испания

Defakto.bg

Въпреки това прокуратурата протестира прекратяването и спирането на делото, както и „домашния арест“

Специализираната прокуратура протестира в цялост съдебния акт на Специализирания наказателен съд, постановен на разпоредителното заседание по делото срещу Маринела и Ветко Арабаджиеви. Това съобщиха от държавното обвинение.
Внесено е и особено искане за отмяна на постановеното незабавно изпълнение на изменението на мярката за неотклонение на Маринела Арабаджиева от „Задържане под стража“ в „Домашен арест“, допълват от специализираната прокуратура.
„Предстои Апелативният специализиран наказателен съд да се произнесе в законово установения срок“, завършва съобщението.

Както е известно, вчера в разпоредително заседия съдия Христина Михайлова от специализирания съд прекрати процеса срещу Маринела и Ветко Арабаджиеви и още петима включително заради нарушено право на защита и върна казуса на прокуратурата да се „поправи“. Едновременно с това, съдията постанови и спиране на наказателното производство срещу Ветко Арабаджиев до получаване на информация от Испания. Първоначално се сочеше, че там има паралелно разследване срещу българина за същото престъпление.

Оказа се, че фактите са по-други, установи наша проверка.

А именно – в решението на испанския съд за екстрадицията на Арабаджиев не е давано разрешение у нас той да бъде преследван и за данъчни престъпления, защото такова не е било поискано. Но след завръщането му в България наред с другите – за организирана престъпна група и пране на пари, Ветко (или Вълчо, каквото е името му по лични документи) е обвинен и предаден на съд и за данъчни престъпления. А правилата са пределно ясни – Европейската конвенция за екстрадициите повелява, че едно лице може да бъде преследвано само за деянията, за които е разрешена неговата екстрадиция.

През февруари тази година специализираният съд е спрял произнасянето си в разпоредително заседание и е попитал испанския съд дали е предал Арабаджиев на България и за твърдяни данъчни престъпления. Отговорът от Испания е отрицателен. Апелативният специализиран обаче отменя спирането. И вчера разпоредителното заседание бе проведено.

Но междувременно прокуратурата все пак е отправила до испанския съд допълнително искане за допълване на престъпленията, по които е разрешена екстрадицията. И сега наказателното производство е спряно в изчакване на испанското решение.

Хронологията на събитията е проследима и по протоколите от съдебните заседания.

Защо на този фон се изпраща протест срещу определението на специализирания съд не е много ясно. Затова пък е ясно друго – гафът е на обвинението и – дотук – му се разминава доста леко.

Междувременно разпореденото вчера незабавно освобождаване на Маринела Арабаджиева от килията под „домашен арест“ е било изпълнено и случаят „Иванчева-Петрова“, когато в странно производство в същия ден апелативният специализиран съд мълниеносно, по искане на прокуратурата спря подобно определение за незабавно изпълнение, не се повтаря.

Сега „особеното“ искане върви по законовия ред и ще се разглежда приоритетно.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.