Последни новини
Home / Законът / Десет обвиняеми за вноса на опасния боклук, сред тях е зам.министър Живков. Появи се списък с интересни имена (допълнена)

Десет обвиняеми за вноса на опасния боклук, сред тях е зам.министър Живков. Появи се списък с интересни имена (допълнена)

Defakto.bg

Десет са обвиняемите за участие в организираната престъпна схема за преработка на вносен боклук, сред тях е и зам. министър Красимир Живков и бизнесмените братя Бобокови,шефът на РИОСВ-Плевен и други.  Обвиненията на групата са за престъпления срещу околната среда и за данъчни престъпления.  Трима от десетимата са обвинени за  данъчни престъпления, а останалите седем за съучастие в организирана престъпна група.

Към този момент няма обвинен като организатор на ОПГ, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева на  брифинг на специализираната прокуратура.  „От тях 7 за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с участието на длъжностни лица. По отношение на един от участниците в групата е повдигнато и вторично престъпление за управление на опасни отпадъци“, уточни тя.

За заместник-министъра на околната среда Красимир Живков, за един от братята Бобокови, за бизнесмен от Плевен и за още  един от задържаните ще се иска постоянен арест.  Това ще стане утре, след като изтече 72-часовият „прокурорски“ арест.  За един от братята  ще бъде поискана   „парична гаранция“  в размер на 1 милион лева.

Зам. министър Красимир Живков е бил в „изключително близки взаимоотношения с братя Бобокови, което само по себе си, разбира се, не е престъпно, каза  Милева.  В жилище на един от  братята, посочен с инициали П.Б. (Пламен Бобоков ) са открити и  иззети автобиографии, вероятно се има предвид биографии,  със снимки на длъжностни лица от Министерство на правосъдието и МРРБ, както и биографии със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по делото, по което е обвиняем Васил Божков,  заяви Милева.  Самият прокурор нямал представа защо е представлявал интерес за Бобоков.

От жилището жилището на другия брат – А.Б.  (Атанас Бобоков) е  иззета цветна фотография, на гърба на която са  изписани имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото, някои от които са убити през годините.  Срещу тези имена са записани големи суми пари, различни – от порядъка на 70 милиона долара, 100 милиона лева, 120 милиона лева, 300 милиона лева, съобщи Милева. Стана ясно, че  списъкът от бележката  тепърва ще бъде проверяван. 

След пресконференцията, Специализираната прокуратура разпространи факсимиле от гърба на бележка, иззета от дома на единия брат Бобоков.  На нея  са изписаните имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото, обяви прокуратурата.  Допълнителната информация няма нищо общо с делото за опасните боклуци, няма и правна стойност, според юристите. Но от прокуратурата казват, че в хода на разследването  и по преценка на наблюдаващите прокурори лицата от списъка ще бъдат разпитани в качеството на свидетели.

 

От  думите на ръководители в спецпрокуратурата и на МВР стана ясно още, че Бобокови са регистрирали верига от дружества, включително и в Италия, които са получавали нотификации – разрешителни за третиране на отпадъци, без изобщо да имат такава дейност и без да имат капацитета да я извършват по законния ред. Едната фирма дори нямала ток и вода.  По това време обаче, зам.-министър Живков  покровителствал  незаконната им дейност, като притискал  подчинените му регионални директори на РИОСВ, от които зависи контролът по места.  Някои от несъгласните били  заплашвани с уволнение, а един дори уволнен, сочи прокуратурата, заяви наблюдаващия делото прокурор Генка Брезашка.

Шефът на РИОСВ-Плевен,  според държавното обвинение, е издал множество протоколи, че всичко с фирмите на Бобокови е наред. Работело се съвместно с представители на фимите за издаване на фиктивни документи и затова сега той е едно от длъжностните лица, обвинени в групата.

Операцията е  със съдействието на властите в Италия, каза  Ангел Кънев – зам.-шеф на Специализираната прокуратура. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов, който беше на пресконференцията  обясни, че по случая се работи отдавна без всякаква публичност и че до голяма степен сегашното разкритие се е стигнало след разпоредената проверка на главния прокурор на всички места, на които се депонира боклук.

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.