Последни новини
Home / Законът / Защитата на Красимир Живков: Той отговаря за отпадъците от март, прокуратурата е сбъркала зам.-министъра. На Атанас Бобоков: Какво е престъплението точно? (обновена и допълнена)

Защитата на Красимир Живков: Той отговаря за отпадъците от март, прокуратурата е сбъркала зам.-министъра. На Атанас Бобоков: Какво е престъплението точно? (обновена и допълнена)

Defakto.bg

Съдът постанови „задържане под стража“ за петима и „домашен арест“ за Васил Богданов

Най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ постанови съдия Ангелина Гергинска от специализирания съд за зам.министър Красимир Живков, бизнесмена Атанас Бобоков, бившия директор на РИОСВ-Плевен Габриел Савов, бизнесмените Николай Миховски и Айгюн Еминов. Под „домашен арест“ бе пуснат само един, Васил Богданов, бивш служител на братя Бобокови, като той трябва да бъде освободен от килията веднага. Ще бъде проследяван с електронна гривна. (Повече за обвиняемите – тук)

Прокуратурата искаше „домашен арест“ и за Еминов.

Произнасянето на съда дойде в първите часове на 1 юни, след изнурително заседание в неделя. Определението не е окончателно, може да се оспори пред Апелативния специализиран съд.

Повдигнатото обвинение за организирана престъпна група, въпреки известната неяснота, има достатъчно реквизити, за да разберат обвиняемите за какво им се търси отговорност, годно е да ангажира наказателна отговорност и  е за тежко престъпление, обяви съдията. Спрямо Богданов има и обвинение за данъчно престъпление (укриване на налози в особено големи размери), а спрямо Еминов – и за управление на опасни отпадъци не по установения ред.

При преценката на обоснованото предположение в това производство доказателствената маса трябва да е такава, че „да може съдът на пръв поглед да прецени съпричастност на обвиняемите, като на следващ етап може тезата да се разколебае или потвърди“, обяви съдия Гергинска.

И още. „Разумното подозрение“  е налице и за шестимата, като се извежда от свидетелски показания за оказван натиск, оперативна информация за установен отпадък на площадката „Феникс“ (на Еминов, преди това на Миховски) и връзка с фирмата „Монбат“ на братя Бобокови, твърдения за близки познанства между обвиняемите, както и информация от проследяване по телефонни разпечатки. Плюс заеманата длъжност от Живков, бившата длъжност на Савов, свидетелства, че Миховски се занимава с дейност с отпадъци и е управител на две фирми, разменяни листчета „спешно“ между него и Савов.

Опасност от укриване не е налице за никого от шестимата, прие съдът. Но опасността от извършване на друго престъпление е налична – защото тепърва предстои изясняване на приноса на всеки към престъпната дейност, делото е с фактическа и правна сложност, а и общественият имидж сам по себе си можел да повлияе на събирането на доказателства в текущото разследване. 

Богданов все пак отива под „домашен арест“, защото вече е напуснал фирмата на Бобокови, а и е дал показания. За другия дал показания Еминов обаче преценката бе за най-тежката мярка. 

Преди това по време на заседанието се чуха интересни неща.

Прокуратурата е „в дълбока грешка“ за зам.-министъра на околната среда и водите, чийто ресор са били разрешителните и дейностите, свързани с управлението на отпадъците. Това обяви защитата на зам.-министър Красимир Живков пред специализирания съд.

Адвокат Силвия Найденова посочи – за въпросния ресор е отговарял друг зам.министър в МОСВ – Николай Кънчев и едва от март тази година той е прехвърлен на Живков. Но прокуратурата е повдигнала обвинение за организирана престъпна група, действала в продължение на поне пет години, както бе обявено днес, подчерта защитата. А свидетелите, на които се позовава обвинението, включително служители на ДАНС, говорят за зам.министър, но не за Живков, а за Кънчев.

Проверка в архивите на новините, впрочем, показва, че когато през януари тази година бе започнато разследването за „италианския боклук“,  прокуратурата обяви за зам.министър, дал съгласие за превоз на 25 000 тона отпадъци от Италия и не го назова, но всички публикации сочат ресорния тогава заместник Кънчев (от ВМРО).

Това е само един от интересните „детайли“, които излизат на делото за мерките за неотклонение на шестима от твърдяната ОПГ. Заради обема на представените от обвинението материали – 66 тома, заседанието започна в късния следобед.

Прокурорите: Престъпна упоритост, застрашила живота и здравето на неограничен брой граждани

На делото се явиха трима прокурори – Генка Брезашка, Данаил Шостак и Людмила Дончева. Те си бяха „разпределили“ обвиняемите.

Обвинението срещу шестимата е еднакво – по чл. 321, ал. 3 във връзка с ал. 2 от Наказателния кодекс. Текстът е за участие в организирана престъпна група, в която има и длъжностно лице.

Сходни бяха и тезите, които наблягаха на „трайно структурирано сдружение“, действало поне 5 години. Но прокурорите заявяваха, че инкриминираният период е от неизвестна дата до 28 май тази година.

Акцентираха на престъпна упоритост, чувство за безнаказаност и на престъпления по околната среда и незаконен внос на опасни отпадъци, застрашили здравето и живота на неограничен брой граждани. В същото време изтъкваха, че такива обвинения тепърва ще се доказват и повдигат.

Подчертаха участието на длъжностни лица – зам.министър и директор на РИОСВ, както и користна цел за генериране на печалби в особено големи размери. Суми не бяха посочени.

Казаха също, че разследването е в начален етап, тепърва ще се назначават еко и данъчни експертизи, ще се разпитват още свидетели.

А от всичко изброено се извеждаше необходимостта от вземане на най-тежките мерки за неотклонение. Конкретно – наличие на обосновано предположение за авторството на твърдяното престъпление, както и опасност от извършване на ново престъпление на свобода, като укриване на доказателства и натиск над свидетели. Опасност от укриване бе твърдяна само за Атанас Бобоков, защото имал финансов ресурс.

Разбра се също, че показания са дали двама от обвиняемите – Васил Богданов, който е бил управител на фирма на Бобокови и е бил освободен, както и Айгюн Еминов. За тях прокуратурата поиска „домашен арест“.

За Красимир Живков прокурор Брезашка се позова на показанията на Богданов и Еминов,  както и на свидетели, включително от ДАНС. Каза и за получено по електронната поща в спецпрокуратурата писмо за лично оказван от Живков натиск за разрешителни за отпадъци, за отправени при отказ заплахи, оказван психически тормоз с различни проверки и накрая уволнение на свидетеля от заеманата длъжност.

Прокурорката разказа и за „изключително близки отношения“ между Красимир Живков и Атанас Бобоков, както и че отдавна разрешителните се издават с „благословията“ на Бобоков. И още – зам.-министърът назначавал хора в РИОСВ-Плевен само със съгласието на бизнесмена (Атанас Бобоков е главен изпълнителен директор на дружеството „Монбат“, което се занимава с рециклиране и производство на батерии и акумулатори, не с боклук, а бизнесът на Бобокови е обширен и се разширява, в него е и „Приста ойл“).

Впоследствие защитата изтъкна, че за „благословията“ е говорил само Васил Богданов, без конкретика.

За Атанас Бобоков прокурор Брезашка повтори, че под негово ръководство и надзор са се извършвали всички назначения както в РИОСВ-Плевен, така и се избирали фирмите, получаващи разрешителни. Освен това подчерта, че е управител и представляващ множество дружества в страната и чужбина и  „разполага със солиден финансов ресурс“, което прави реална опасността да се укрие. Добави и че целта на участието в ОПГ-то е била да се избегне плащане на дължими данъци, каквото обвинение спрямо него няма.

За бившия директор на РИОСВ-Плевен Габриел Савов говори прокурор Людмила Дончева. Тя се позова на показания и на двама защитени (анонимни) свидетели. Изтъкна занижен контрол  към определени фирми във връзка със съхраняване и доставяне на отпадъци с цел рециклиране.

Обвинителят Данаил Шостак „представи“ случаите на Николай Миховски, Айгюн Еминов и Васил Богданов. Каза, че фирмите на Еминов, действал под ръководството на Миховски, не са извършвали реално дейността по преработка на отпадъци. Спомена и за данъчно престъпление (за каквото е обвинен Богданов).

Отчете, че Еминов е действал под въздействието на Миховски и затова за него се иска „домашен арест“.

Подчерта, че се касае за множество престъпления, засягащи цялото общество и цитира практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, че в подобни случаи общественият интерес взема връх и задържането не е нарушение на европейската конценция (посочени бяха решения по дела срещу Полша от 2010 г. и срещу Литва от 2016 г.)

Адвокатите: Обвиненията са несъставомерни, неясни, противоречиви и обтекаеми

Освен вече посочената „грешка“ на личността на зам.-министъра, адвокатът на Красимир Живков Силвия Найденова изтъкна, че разпитаните като свидетели служители на ДАНС говорят за събрани оперативни данни за натиск срещу служители, разпореждан от зам.-министър Николай Кънчев, както и за издавани от него преки нареждания към РИОСВ-Плевен.

Посочи и че служители в министерството се назначават по Закона за държавния служител, с конкурс, по правилата на този закон се и освобождават.

И още – Габриел Савов е освободен от РИОСВ-Плевен на 10 февруари тази година, а Красимир Живков поема ресора за отпадъците през март, така че е нямало как двамата съвместно, а и в група, пък и трайно (поне пет години, но от неустановена дата) да са вършили престъпления.

Обвинението освен неясно е несъставомерно, категорична бе адвокатката – организирана престъпна група се учредява за престъпления, наказуеми с над 3 г. От диспозитива на обвиненията обаче не става ясно какви са престъпленията, за които е съставена твърдяната група, съответно и дали са наказуеми с над 3 г.

Подчерта: нотификации (разрешителни) за опасни отпадъци се издават след съгласуване с три дирекции в МОСВ.

Цитира разрешение за отпадъци от каучук, за които изрично е казано, че са неопасни. А прокуратурата твърди за опасни отпадъци и застрашаване на живота и здравето на неограничен кръг граждани.

„Държавното обвинение използва изключително общи и голословни твърдения за обосноваване на твърдението за участието на Живков, още веднъж повтарям – става дума за грешка в личността на подзащитния ми. А и днес Бойко Борисов, цитиран от медиите, категорично заявява, че в понеделник този зам.министър ще бъде сменен, което отменя опасността на свобода да оказва натиск върху когото и да било. Опасността не се извежда и от съдебното му минало – той е неосъждан, няма висящи дела. Има установени адреси в Ботевград и София, баща е на 4 деца, едното от които непълнолетно“, заключи защитата.

Представи медицинска справка за хипертонична болест на сърцето и подагра.

Най-вече настоя съдът да не взема никаква мярка за неотклонение, защото твърдяното деяние на Красимир Живков е несъставомерно и няма нито едно доказателство срещу него.

Самият Живков обяви, че не познава повечето от останалите обвиняеми, освен Савов като директор на РИОСВ. Наблегна: „Аз съм човекът, който настоях да не се допуска нито един камион с непроверени отпадъци“. С Атанас Бобоков се е виждал два пъти и веднъж е говорил по телефона.

Защитата на Габриел Савов изтъкна, че той е бил начело на инспекцията в Плевен от края на ноември 2017 г. до 10 февруари тази година, когато е освободен по взаимно съгласие и е нямало как да участвал в група, действала поне 5 години.

Цитира едно от „разсъжденията“ на служител от ДАНС, че „лицата може да извършват дейност, при която обсъждат детайли за облагане по неправомерен начин“. Няма никакви събрани такива данни, нито някой от останалите разпитани говори за това, категорични бяха адвокатите.

Освен това се сочат нотификации, издадени от МОСВ и то преди Савов да е директор.

„Обвинението е изключително неясно, противоречиво и несъдържащо поне минималния стандарт – липсващи елементи се опитват да се попълват с доводи, които не фигурират в самото обвинение“, посочи  защитата. Адвокатите на Савов също настояха да не му се определя мярка за неотклонение.

Представиха и епикризи за тежко здравословно състояние, както и експертно решение на ТЕЛК.

Адвокат Илиан Василев, защитник на Атанас Бобоков поиска същото – мярка за неотклонение да не се взема. Защото „абсолютно нищо в тези 66 тома не удостоверява Атанас Бобоков по някакъв начин да е участвал в ОПГ“.

Съдът преценява според повдигнатото обвинение, а не според хипотетични разсъждения и евентуални бъдещи нови обвинения, подчерта адвокатът.

Впечатлиха няколко момента от казаното от него.

„За съжаление, през последните месеци особено в дейността на Специализирания наказателен съд се наблюдава незаконосъобразната тенденция в тези производства да се разсъждава „отгоре-отгоре“, та ако има макар и изолирани данни, сочещи на хипотетична вероятност някой да е извършил престъпление, да се постановява задържане.  Не, прокуратурата трябва да представи доказателства – не като за присъда, но от които да се извлекат достатъчно данни, обосноваващи подозрение за вина. Съдът следва да анализира представените материали не отгоре-отгоре, не повърхностно,  а със същата степен на задълбоченост, както и при решаване по същество“, каза Василев.

После илюстрира несъставомерността на обвинението за организирана престъпна група така: „Почитаеми прокурори, няма спор, че вие сте трима, т.е. сте съвкупност от три лица. Ако изходим, че сте обединени от користна цел – от това зависи трудовото ви възнаграждение и професионалната реализация, няма спор и че сте длъжностни лица. И какво се получава – вие престъпна група ли сте? Абсолютно обосновано и правилно ще отговорите – не, не сме, защото не сме се събрали да вършим престъпление. ОПГ става само тогава. Извинете, но в обвинението, което повдигате, в самия диспозитив липсва обвинителното твърдение, че обвиняемите са се събрали да вършат престъпление. Твърденията са, че са повече от трима, обединява ги користна цел и сред тях има длъжностни лица. Е, каква е разликата?!“

Накрая изтъкна: големият въпрос е къде са братя Бобокови в този сюжет? И продължи: „Атанас Бобоков е лице на един бизнес, който има касателство с отпадъци. Той стои с името, личния си авторитет, биографията си и търговската си чест зад този бизнес. Той не си служи с подставени лица, чужди фирми и т.н.“

На прокурорските твърдения за незаконен внос на опасни отпадъци, отговори, че вносът на опасни отпадъци не е задължително незаконен,  а фирмата „Монбат рисайклинг“ има разрешение да ги транспортира и внася – и то под контрола не само от органи и служби на нашата държава, а и на всички държави, през които този товар е преминал от Италия до България. Фирмата прекарва оловна паста до завода в Монтана, отделеното чисто олово се използва за акумулатори, а технологичният отпадък трябва да се съхранява и преработва по надлежно описан ред и дружеството го предоставя на лицензирани фирми, на които плаща за това.

По повод твърденията за фиктивни плащания попита – на вас познато ли ви е фиктивно плащане по банка?!

Заявленията на Васил Богданов за „благославянето“ на назначения от Атанас Бобоков нарече „приказки на маса“, защото не е посочен нито един конкретен случай.

Обърна се към съда: „Няма нито един телезрител в тази държава, който да не е сигурен, че днес тези хора ще бъдат задържани, а ако не – ще твърдят, че съдията е взел подкуп. Това отношение на прокуратурата е неуважително и към вас, към съда. Направен е много некрасив опит да се насажда медийно отношение към определена личност и накрая излиза, че прокуратурата очаква от вас да арестувате Атанас Бобоков само защото го е посочила“.

Самият Бобоков заяви: „Като гледах вчерашната пресконференция на прокуратурата останах учуден, че не се говори нищо за отпадъци, за обвинения, а се показва гърбът на снимка, иззета от моя дом. Тези имена, тези суми, съм взел от една книга „Най-богатите българи“ и съм си водил бележки. Не разбирам защо така трябваше да започне това оплюване на бизнесмена„.

Заговори за бизнеса, за купена фирма в Северна Италия, за да се използва потенциалът на италианския ресурс за скрап, за фирми в общо 8 държави и скоро в девета – Тунис.

Накрая каза: „С това обвинение се слага кръст на едно производство, на всякакво международно финансиране. 1301 служители в групата „Монбат“ какво ги чака? Исках да създам работни места във Враца. Но фирмите ще вървят надолу, а аз разбирам от бизнес и отговорност“.

За по-леки мерки за неотклонение настояха Васил Богданов и Айгюн Еминов.

Богданов се опита да разкаже за конфликта си с Бобокови и напускането на работата при тях, но бе прекъснат с аргумента, че това го има в представените писмени доказателства. „Явно аз и Айгюн ще сме бушоните по това дело“, заключи той.

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.