Последни новини
Home / Законът / 66 тома по делото за „боклуците“, съдия и защита тепърва ги четат

66 тома по делото за „боклуците“, съдия и защита тепърва ги четат

Defakto.bg

Бойко Борисов: Без милост за зам.-министър Живков, а списъци няма да коментирам

Общо 66 тома е пратила в съда специализираната прокуратура по делото за налагане на най-тежките мерки за неотклонение на шестима от обявената вчера организирана престъпна група за престъпления срещу околната среда и данъчни престъпления. Дали сред тях е и публикуваният от държавното обвинение енигматичен „списък с имена на публично известни личности в обществото“, който бил на гърба на иззета цветна фотография, както и какво отношение има той към повдигнатите обвинения, може би предстои да разберем.

„Задържане под стража“ е поискано за зам.-министъра на околната среда Красимир Живков, бизнесмена Атанас Бобоков – главен изпълнителен директор на „Монбат“ АД, Габриел Савов – бивш шеф на екоинспекцията в Плевен и Николай Миховски. „Домашен арест“ е искането на прокуратурата за Васил Богданов и Айгюн Еминов – бизнесмен, на чиято площадка в Плевен в началото на годината са открити тонове италиански боклук.

За другия брат Бобоков – Пламен, вчера бе обявено за определена гаранция от 1 милион лева.

Габриел Савов е ръководил  РИОСВ-Плевен, когато гръмна скандалът с открития в града тонове опасен боклук от Италия.

Той беше намерен на площадката на фирма „Феникс“, чийто документален собственик е Айгюн Еминов. Фирмата обаче му е прехвърлена от Николай Миховски, бизнесмен с бизнес в рециклирането на отпадъците, уточни впоследствие БНР.

Специализираният съд излъчва заседанието онлайн. На старта му бе отчетено, че шестимата обвиняеми се явяват със защитниците си, някои от тях са с по двама адвокати.

Прокурорите са трима, сред тях е Генка Брезашка – участник във вчерашния брифинг за обявяване на групата, бивш военен обвинител.

Съдия Ангелина Гергинска от специализирания съд оповести, че внесените материали са общо 66 тома, а самата тя е успяла да се запознае с 10 от тях. От името на всички адвокати Илиан Василев (защитник на Пламен Бобоков) поиска време за прочитане на материалите, тъй като ги виждат за първи път.

Искането бе удовлетворено. След като приключи запознаването на съдията и защитниците, делото ще продължи.

Междувременно по време на поредна обиколка в страната (този път в Бургаско) темата бе коментирана от премиера Бойко Борисов.

Първо, той обяви, че още в понеделник ще има нов зам.-министър на екологията. Направи го с думите: „С Емил Димитров сме се разбрали в понмеделник в 8.00 часа да имам предложение за мястото на Живков в ресор „Отпадъци“. Няма милост за никого. Ако някой си мисли, че ще предупредим за това, което правим, защото сме работили заедно, няма такова нещо. Специално ГЕРБ не може да ни обвините в милост!“

Второ, запитан за енигматичния списък с известните имена, Борисов обяви: „Въобще не искам да коментирам. Всеки бизнесмен може да си направи списък и да си го сложи в касата. И аз мога да напиша списък. Задържаният ще каже, аз не искам да гадая. Когато предупредихме, че ще има проблем с отпадъците, това беше преди местните избори. Оттогава ДАНС, МВР под ръководството на Поркуратурата работят. Всеки трябва да се сърди сам на себе си“.

 

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.