Последни новини
Home / Законът / Магистратските заплати да зависят и от сложността на делата, квалификацията и способностите, предлага Съветът за партньорство към ВСС

Магистратските заплати да зависят и от сложността на делата, квалификацията и способностите, предлага Съветът за партньорство към ВСС

Defakto.bg

Рангът да е процент от възнагражденията за по-горно ниво в системата

Нови критерии за формиране на възнагражденията на съдии, прокурори и следователи предлага Съветът за партньорство към ВСС.

Решението е взето на последното заседание на съвета през март, изпраща се на работната група на ВСС за определяне на начина на формиране на заплатите на магистрати и служители и предстои да бъде представено на Пленума на Висшия съдебен съвет, в който заедно заседават съдии и прокурори.

На последното заседание на Пленума на 28 май до тази точка не се стигна – след дебати по годишния доклад на Лозан Панов и почти мълчаливо приемане на останалите, то бе прекратено заради лоша видеоконферентна връзка.

Съветът за партньорство, който бе създаден в началото на годината, от своя страна обединява кадровици, представители на съсловните организации и избраници на нечленуващите в тях съдии, прокурори и следователи – общо са 14 човека. А по темата за определянето на възнагражденията е проведен говорящ дебат, с позоваване на чуждия опит, родната действителност и търсенето на различни варианти, става ясно от протокола на заседанието.

Проблемът е стар – основните минимални и максимални заплати на магистратите са определени в закона, като минимумът е за „младшите“ (те получават възнаграждения, равни на две средни заплати в бюджетната сфера), а максимумът – за „тримата големи“, членовете на ВСС, главния инспектор (те вземат 90 % от заплатата на председателя на Конституционния съд, която пък е средноаритметично между тези на президента и шефа на Народното събрание). Между двете категории обаче са всички останали в системата – на районно, окръжно, апелативно и върховно ниво, чиито основни възнаграждения се определят в таблица на ВСС по определена формула. А магистрати отдавна заявяват, че „ножицата“ между върховните нива и останалите е твърде висока и трябва да се намали. За това бе създадена и работната група във ВСС. Като тук става дума за основните възнаграждения – за съдебната власт законът предвижда и добавки за стаж, с по 2 % за всяка година, като максимумът е 40 % и правилото важи за всички нива в системата.

В крайна сметка, с 12 „за“ и 1 „въздържал се“ (Владимир Първанов, председател на Асоциацията на българските административни съдии) Съветът по партньорство предлага критериите за формиране на възнагражденията на магистратските длъжности „да се актуализират въз основа сложността на делата, разглеждани на съответното ниво в органите на съдебната власт, като се отчита професионалният опит, прослуженото време, квалификацията и способностите на магистратите„. Как точно и по каква формула ще става това, е въпрос на бъдеще. Но по време на заседанието Боряна Димитрова от ВСС, член на Съвета и на работната група към ВСС заявява, че принципите за новите разчети трябва да са готови през септември, за да се заложат за бюджета догодина.

Друго любопитно предложение на Съвета за партньорство е по друг щекотлив за системата въпрос, този за ранговете – то ест за „растежа на място“. Така у нас има много съдии и прокурори от районни нива, които заради дългия стаж са с рангове на върховни магистрати. Най-масовите случаи са на получен ранг за следващото ниво – например съдии от окръжен съд са с рангове на съдии от апелативен. А тази година при индексирането с 10 % на основните заплати на всички в системата бяха повишени и парите за ранг  и станаха 400 лева за ранг „ВКС и ВАС“ (съответно ВКП и ВАП), 350 лева за ранг „съдия в апелативен съд и прокурор в апелативна прокуратура“ и 250 лева за ранг „съдия в окръжен съд и прокурор в окръжна прокуратура“.

Сега Съветът за партньорство предлага  „при растежа на място с повишаване в по-висок ранг на магистрата, възнаграждението да се формира като към получаваното възнаграждение, се добави определен процент от заплатата за съответната по-висока магистратска длъжност„.
Гласувано е и трето предложение – когато магистрат от по-високо ниво е преместен на длъжност на по-ниско ниво, освен ако не става дума за дисциплинарно наказание, той да запазва по-високата заплата. Като примери тук са коментирани случаите на съдии и прокурори, които искат да се върнат по родните си места или по друга причина се местят в по-долни инстанции.

Извън механизма за заплатите, Съветът за партньорство настоява натовареността да бъде друг, отделен критерий, но вече  при
допълнителното материално стимулиране. В бюджета за тази година са заложени „стимули“ до 3 заплати годишно за работа в натоварени органи на системата и до 4 заплати за работа в спецсъдилищата и спецпрокуратурите.

About De Fakto

Проверете също

Потвърдено: Лидерът на партия Атака Волен Сидеров е осъден на 5000 лв. глоба за обида и клевета на Искрен Веселинов

Софийски градски съд потвърди осъдителната присъда на Волен Сиделов, произнесена от Софийски районен съд  за …

Заобикалянето на повсеместния слон в стаята

 Иван Брегов, Институт пазарна  икономика Характерно у нас е, че корупцията живее най-добре по високите …

Един коментар

  1. За мен това с възнагражденията е просто фасада, която прикрива друго обсъждане отразено в протокола, това за поредната промяна на начина на израстване чрез въвеждане на максимално засилен субективен елемент-мнението на общите събрания на съда за който се кандидатства. Прави впечатление синхрона, в който действат представителя на ССБ и на апелативен съд Варна. Чудя се съвсем хипотетично, ако съм магистрат и детето ми учи прави, ще очаквам ли то да стане също магистрат и после кариерното му израстване ще зависи ли от общото събрание на колегите ми, от участие в което аз разбира ще се отведа по морални причини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.