Последни новини
Home / Законът / Манолова „подари“ на Борисов законопроект с условия и отговорности за събирачите на дългове

Манолова „подари“ на Борисов законопроект с условия и отговорности за събирачите на дългове

Defakto.bg

В сегашната ситуация на пандемия от коронавирус се очаква набезите на колекторските фирми да се увеличат, на практика те могат да притеснят, да тормозят и посетят всеки български дом.  Това поставя пред нас и българските институции спешно да приемат законодателна уредба, която да постави юзди на колекторските фирми, заяви Мая  Манолова.

Тя определи като парадоксална ситуация, при която няма регулиращо законодателство за колекторските фирми, правещи бизнес за милиарди, който засяга милиони български граждани. „Няма никакви изисквания, на които да отговарят фирмите, които събират дългове, никакви правила, никакъв орган, който да ги контролира, никакви санкции, които да им се налагат. Няма друг такъв субект, който да може дори осъждан да стане колектор“, изброи Манолова.

От „Изправи се.БГ“ са изготвили законопроект, който да създаде законов регламент в дейността на колекторските фирми. „Ние подаряваме този законопроект на премиера Бойко Борисов като лидер на най-голямата политическа сила в страната. Неговите депутати да го внесат. Това е идеална база за консенсус между всички парламентарни групи. Нека се обединят, да го обсъдят, да го приемат и така да покажат, че стоят на страната на гражданите“, мотивира се Манолова.

Законопроектът предлага създаването на Единен регистър, в който се регистрират колекторските фирми. За целта те трябва да отговарят на определени изисквания. Сред тях са: 500 000 лева капитал; професионална застраховка; изисквания за техните служители – забрана за осъждани лица да притежават, да ръководят и да работят в такива фирми; контролни органи, които да следят за събирачите на дълговете – КЗП, министъра на икономиката, към който се създава този регистър и БНБ, съобщи БГНЕС.

Въвеждат се  правила за събиране на задълженията, закупени от колекторите –  забрана за тормоз над гражданина, принуда и натиск  на работното му място, да лепи обяви на публични места. Събирачът може да се свързва с него писмено или по телефон, но има забрана да притеснява повече от веднъж на три дни гражданина, както и да звъни през нощта.   Предвидени са и сакнции, в случай, ако колекторът на изпълнява условията.   Най-сериозната е заличаване от Регистъра на фирмите, които събират взиманията.

Законопроектът забранява на топлофикации, мобилни оператори и елекроразпределителни дружества да продават задълженията на своите клиенти, т.е. пълна забрана за колекторите да събират сметки за ток, телефон, парно и топла вода.

Като омбудсман още Константин Пенчев активно коментираше, че без законови правомощия събирачите на дългове рекетират и притискат длъжниците, без да спазват добрите търговски практики и без да имат право на това.   Той пледираше статут им да бъде законово уреден, за да има ясни отговорности и санкции за тези фирми.

“Тези фирми не са съдебен изпълнител. Те нямат власт. Не сме задължени да разговаряме с тях. Трябва да уведомяваме МВР и прокуратурата”,  съветваше  Пенчев гражданите, които го заспиваха с жалби за мутренски  методи от събирачи на дългове.  Самият Пенчев бе изпратил стотици жалби  за  нарушения от колекторите срещу правата на гражданите до главния  прокурор и вътрешния министър, но не последва никакъв резултат.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.