Последни новини
Home / Законът / Обвиняемият Божков пусна „Истинска приказка“ за Али Баба, Главатаря и 40-те разбойници, или страстите около един закон

Обвиняемият Божков пусна „Истинска приказка“ за Али Баба, Главатаря и 40-те разбойници, или страстите около един закон

Defakto.bg

 

Нестандартно обвиненият в 18 престъпления бизнесмен Васил Божков изпълни обещанието си и представи  версията си  за отношенията между политика и хазартен бизнес у нас под формата на Истинска приказка.  В серия шаржове, качени в профила му в социалните мрежи той разказва историята за промените в Закона  за хазарта, който е бил променен срещу ангажимент да се отчита  обратно на управляващите.  Божков е заел идеята от публикацията на  политолога Даниел Смилов за Дойче веле, в която  целият случай около лотарията е представен през приказката Али Баба и 40-те разбойници.  В шаржовете имена няма, но пък действащите лица са лесно разпознаваеми,  съвпаденията с конкретни събития – също.

„Имало едно време държава, която се управлявала от 240 разбойници. Те били разделени на различни SHAIKI. Най-голямата избирала ГЛАВАТАРЯ. Там живеел и АЛИ БАБА.“ Така започва приказката на хазартния бос.

Според разказвача откритата през 2013 г. на име Национална лотария в началото била малка и разбойниците не я забелязали. След това, обаче, се напълнила с богатства и през 2014 г. се появило предложението на опозицията за облагане с 15-процентов данък върху оборота, което значело пещерата да се затвори.  Последвала  среща Главатаря,  който вика Али Баба, и му казва: „Аз ще оправя нещата, но ти после ще помагаш“.

Главният герой  отива при  Разбойничката, която прави данъчните закони.

Разбойничката му казала:

– Ще отменим този закон изцяло, а после ще гласуваме същия, като ще променим само една точка. Вместо „само покер игри и турнири“, ще напишем, че „всички хазартни игри плащат 20% такса, върху комисионните, които събират.

– Защо направо не отмените предложението за 15% върху оборота?

– Не може. Другите разбойници не трябва да разбират.“

Приликата на нарисуваната  жена, която авторът обявява за  „Разбойничката, която прави Данъчните закони“, наподобява  Менда Стоянова. Нарисуваният  епизод отговаря на последната законова промяна в закона за хазарта,  според която фирмите на Божков са избрали да плащат по-нисък налог.  Известно е, че всички оператори на хазартни игри дължат държавна такса. В Закона за хазарта тя е различна за различните видове дейности.  Според държавата – частните оператори, продаващи лотарийни билети, е трябвало да изплащат по 15% от всеки продаден билет, както прави Българският спортен тотализатор.  Според частните компании – законът им дава възможност да изплащат само 20% от разликата между продадените билети и разпределената печалба. Божков е избрал второто.  Плащал е по този начин в продължение на пет години, като системно Държавната комисия по хазарта (ДКХ) е заверявала тези плащания, без да вижда нещо нередно в тях.  Държавата се „усети“ едва сега, като вече претендира за невзети близо 700 милиона лева (с лихвите). В петък  финансовият министър призна, че комисията е допуснала „частични“ неточности при определяне на размера на  такстите, които е плащал Божков, нещо което усложнява работата на обвинението- едно е умишлено да си избягвал дължимите плащания,  друго -да си внасял по-малко с разрешение на оторозирания орган, сочат юристите.

Следващият епизод на Истинската приказка  описва гласуването на текста в парламента, който минава безпроблемно: “ С гласовете на голямата shaika ГЕРБ отхвърлили единия и приели друг – същият закон с това малко изменение. Другите разбойници така и не разбрали какво се случва.“

След приемането на закона Али Баба е пратен от Главатаря при Заместник-главатаря по финансите, който иска 20% от печалбата, за да не бъде отменен законът.

Последната картинка уточнява, че Али Баба освен „такса подпомагане“,  е платил и 500 млн. данъци на държавната хазна, като тя е изобразена като съкровищница, в която се е впил един преуспял паяк.

Историята на Божков, завършва с това, че, освен че е плащал 20 на сто „такса помагане“, си е плащал и хазартните такси, и данъците, възлизащи на, по думите му, 500 милиона лева.

Божков анонсира, че приказката е с продължение.

Ангел Кънев, зам.шеф на Специализираната прокуратура и наблюдаващ  прокурор по аферата „Боклукгейт“ пред  БНР заяви,  че прокуратурата ще провери и „защитната“ позиция на Божков, представена под формата на шаржове. Известно е, че в социалните мрежи има брожение срещу  различния аршин на прокуратурата към някои  разследвания,   в които са замесени високопоставени лица, бивши и настоящи,  от управляващата партия.

Кънев заяви, че по първото дело срещу бизнесмена за   хазартния му бизнес, са били разпитвани министърът на финансите Владислав Горанов, заместник-министри и председатели на държавни комисии.  В отговор на въпрос ще бъде ли разпитан Горанов и за SMS -те, които хазартният бос твърди, че са си разменяли,  прокурорът  посочи, че интензивно се събират доказателства и се проверяват всички факти и обстоятелства, изложени от Божков и от други обвиняеми.

Той каза още, че много от откритите предмети в сградата, където са офисите на управлявания от Васил Божков холдинг, са били съхранявани  в гаражи и коли,  облъчвани от вредни газове.  Кънев  отхвърли обвиненията на Божков, че част от колекцията му от антични предмети е увредена от действията на разследващите, а един от ритоните е пуснат за продажба на свободния пазар в друга държава.

„Двеста и няколко са законните вещи в колекцията на Васил Божков. Само за тях има доказан произход. В сградата на ул. „Московска“ са открити десетки хиляди предмети с белези на културно-исторически ценности“, каза Кънев и уточни, че те не могат да се причислят към законната колекция, тъй като нямали документи.

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.