Последни новини
Home / Законът / Обвиняемият Божков пусна “Истинска приказка” за Али Баба, Главатаря и 40-те разбойници, или страстите около един закон

Обвиняемият Божков пусна “Истинска приказка” за Али Баба, Главатаря и 40-те разбойници, или страстите около един закон

Defakto.bg

 

Нестандартно обвиненият в 18 престъпления бизнесмен Васил Божков изпълни обещанието си и представи  версията си  за отношенията между политика и хазартен бизнес у нас под формата на Истинска приказка.  В серия шаржове, качени в профила му в социалните мрежи той разказва историята за промените в Закона  за хазарта, който е бил променен срещу ангажимент да се отчита  обратно на управляващите.  Божков е заел идеята от публикацията на  политолога Даниел Смилов за Дойче веле, в която  целият случай около лотарията е представен през приказката Али Баба и 40-те разбойници.  В шаржовете имена няма, но пък действащите лица са лесно разпознаваеми,  съвпаденията с конкретни събития – също.

“Имало едно време държава, която се управлявала от 240 разбойници. Те били разделени на различни SHAIKI. Най-голямата избирала ГЛАВАТАРЯ. Там живеел и АЛИ БАБА.” Така започва приказката на хазартния бос.

Според разказвача откритата през 2013 г. на име Национална лотария в началото била малка и разбойниците не я забелязали. След това, обаче, се напълнила с богатства и през 2014 г. се появило предложението на опозицията за облагане с 15-процентов данък върху оборота, което значело пещерата да се затвори.  Последвала  среща Главатаря,  който вика Али Баба, и му казва: “Аз ще оправя нещата, но ти после ще помагаш”.

Главният герой  отива при  Разбойничката, която прави данъчните закони.

Разбойничката му казала:

– Ще отменим този закон изцяло, а после ще гласуваме същия, като ще променим само една точка. Вместо “само покер игри и турнири”, ще напишем, че “всички хазартни игри плащат 20% такса, върху комисионните, които събират.

– Защо направо не отмените предложението за 15% върху оборота?

– Не може. Другите разбойници не трябва да разбират.”

Приликата на нарисуваната  жена, която авторът обявява за  “Разбойничката, която прави Данъчните закони”, наподобява  Менда Стоянова. Нарисуваният  епизод отговаря на последната законова промяна в закона за хазарта,  според която фирмите на Божков са избрали да плащат по-нисък налог.  Известно е, че всички оператори на хазартни игри дължат държавна такса. В Закона за хазарта тя е различна за различните видове дейности.  Според държавата – частните оператори, продаващи лотарийни билети, е трябвало да изплащат по 15% от всеки продаден билет, както прави Българският спортен тотализатор.  Според частните компании – законът им дава възможност да изплащат само 20% от разликата между продадените билети и разпределената печалба. Божков е избрал второто.  Плащал е по този начин в продължение на пет години, като системно Държавната комисия по хазарта (ДКХ) е заверявала тези плащания, без да вижда нещо нередно в тях.  Държавата се “усети” едва сега, като вече претендира за невзети близо 700 милиона лева (с лихвите). В петък  финансовият министър призна, че комисията е допуснала “частични” неточности при определяне на размера на  такстите, които е плащал Божков, нещо което усложнява работата на обвинението- едно е умишлено да си избягвал дължимите плащания,  друго -да си внасял по-малко с разрешение на оторозирания орган, сочат юристите.

Следващият епизод на Истинската приказка  описва гласуването на текста в парламента, който минава безпроблемно: ” С гласовете на голямата shaika ГЕРБ отхвърлили единия и приели друг – същият закон с това малко изменение. Другите разбойници така и не разбрали какво се случва.”

След приемането на закона Али Баба е пратен от Главатаря при Заместник-главатаря по финансите, който иска 20% от печалбата, за да не бъде отменен законът.

Последната картинка уточнява, че Али Баба освен “такса подпомагане”,  е платил и 500 млн. данъци на държавната хазна, като тя е изобразена като съкровищница, в която се е впил един преуспял паяк.

Историята на Божков, завършва с това, че, освен че е плащал 20 на сто “такса помагане”, си е плащал и хазартните такси, и данъците, възлизащи на, по думите му, 500 милиона лева.

Божков анонсира, че приказката е с продължение.

Ангел Кънев, зам.шеф на Специализираната прокуратура и наблюдаващ  прокурор по аферата „Боклукгейт“ пред  БНР заяви,  че прокуратурата ще провери и „защитната“ позиция на Божков, представена под формата на шаржове. Известно е, че в социалните мрежи има брожение срещу  различния аршин на прокуратурата към някои  разследвания,   в които са замесени високопоставени лица, бивши и настоящи,  от управляващата партия.

Кънев заяви, че по първото дело срещу бизнесмена за   хазартния му бизнес, са били разпитвани министърът на финансите Владислав Горанов, заместник-министри и председатели на държавни комисии.  В отговор на въпрос ще бъде ли разпитан Горанов и за SMS -те, които хазартният бос твърди, че са си разменяли,  прокурорът  посочи, че интензивно се събират доказателства и се проверяват всички факти и обстоятелства, изложени от Божков и от други обвиняеми.

Той каза още, че много от откритите предмети в сградата, където са офисите на управлявания от Васил Божков холдинг, са били съхранявани  в гаражи и коли,  облъчвани от вредни газове.  Кънев  отхвърли обвиненията на Божков, че част от колекцията му от антични предмети е увредена от действията на разследващите, а един от ритоните е пуснат за продажба на свободния пазар в друга държава.

“Двеста и няколко са законните вещи в колекцията на Васил Божков. Само за тях има доказан произход. В сградата на ул. “Московска” са открити десетки хиляди предмети с белези на културно-исторически ценности”, каза Кънев и уточни, че те не могат да се причислят към законната колекция, тъй като нямали документи.

 

About De Fakto

Проверете също

БОЕЦ сезира ЦИК за неправомерна предизборна кампания, водена от премиера Бойко Борисов

Гражданско сдружение “БОЕЦ” внесе сигнал в Централната избирателна комисия за серия от неправомерни действия, срещи …

Проблемите на правосъдието в предизборната кампания и възможността за възобновяване на конституционния дебат

Иван Брегов, Институт пазарна икономика   В петте последователни петъка преди парламентарните избори ще направим …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.