Последни новини
Home / Актуално / Бившият зам.- министър Красимир Катев с окончателна условна присъда за смъртта на двама мъже на пътя (допълнена с мотиви)

Бившият зам.- министър Красимир Катев с окончателна условна присъда за смъртта на двама мъже на пътя (допълнена с мотиви)

Defakto.bg

 

Окончателно влезе в сила решението на  Върховния касационен съд,  с което на 22 май  бившият заместник-министър на финансите Красимир Катев бе осъден  на  три години  лишаване от свобода с пет години изпитателен срок.

На 22 август 2012 г. Катев предизвика тежка катастрофа, след като навлезе в насрещното движение и се блъсна в автомобил, в който загинаха двама мъже, причини и средна телесна повреда на своята тъща.

Първоначално Окръжният съд в Добрич го оправда, но втората инстанция върна делото, след което Катев беше осъден на 4 години затвор. Апелативните съдии пък намалиха наказанието до 3 години и половина затвор, а ВКС върна делото, защото установи, че има две различни експертизи с различни заключения за това къде точно е станал ударът.

С окончателното решение на ВКС потвърждава останалата част от решението на Апелативния съд във Варна,  а именно Катев е лишен от право да управлява МПС за 6 години.

52-годишният Катев е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Добрич за това, че на 22 август 2012 г. на кръстовище за кариера „Момчил“ в посока Балчик с  автомобил „Фолксваген туарег“ е нарушил правилата за движение.  Подсъдимият навлязъл в лентата за насрещно движение с висока скорост и при почти челен удар в автомобил „Опел вектра“ по непредпазливост причинил смъртта на неправоспособния му водач. По-късно починал и неговият спътник.

И двамата мъже от опела са били без предпазни колани.  Тъщата на  заместник-министъра  бе със счупена  лъчева и лакетна кост.

Катев ще плати и  над 10 000 лева  съдебни разноски.

Мотивите на съда:

ВКС приема довода за явна несправедливост на наложеното на Красимир Катев наказание, прокурор от ВКП също пледира наказанието „лишаване от свобода“ да бъде смекчено и да бъде отложено изтърпяването му

С Решение № 38/22.05.2020 г. по наказателно дело № 1176/2019 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението на Апелативен съд – Варна (АС – Варна) по в.н.о.х.д. № 120/2018 г., като намалява наложеното наказание „лишаване от свобода“ на 3 години. На основание чл. 66 от НК отлага изтърпяването му за изпитателен срок от 5 години. Оставя в сила решението в останалата му част.  Решението не подлежи на обжалване.

Делото е образувано по касационна жалба на Красимир Катев. С присъда на Окръжен съд – Добрич той е признат за виновен в това, че на 22.08.2012 г. преди кръстовището на кариера „Момчил“, посока гр. Балчик, при управление на моторно превозно средство (МПС) е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на двама души и средна телесна повреда на трето лице. Осъден е на 4 г. „лишаване от свобода“ и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 6 г. С атакуваното решение е изменена присъдата, като е приложен закон за по-леко наказуемо престъпление и деянието е преквалифицирано. Наложеното наказание „лишаване от свобода“ е намалено на 3 години и 6 месеца.

В проведеното заседание по делото пред ВКС подсъдимият моли жалбата му да бъде уважена. Представителят на Върховната касационна прокуратура счита, че жалбата е частично основателна. Намира, че наложеното наказание „лишаване от свобода“ следва да бъде смекчено и бъде отложено по реда на чл. 66 от НК.

Тричленният състав на ВКС приема за неоснователни твърденията в жалбата за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Правилно е приложен и материалният закон. Върховните съдии приемат, че жалбата е основателна единствено относно довода за  допуснато нарушение по чл. 348, ал. 1, т. 3 от НПК – явна несправедливост на наложеното наказание. В решението пише: „Неправилно е прието като отегчаващо обстоятелство, че след деянието подсъдимият не е проявил загриженост към пътувалите в другия автомобил. В тази насока от значение е следното: От една страна, за да бъде приложена разпоредбата на чл. 343а НК, е достатъчно деецът да е направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на някои от пострадалите, ако те са повече от един, а в случая помощ е оказана на двама от пострадалите (на Величка Г. и Лора К.). Освен това, деецът се е обадил на телефон 112, за да съобщи за пътния инцидент. От друга страна, не е изследвана причината за поведението на жалбоподателя след инцидента, при който е имало пострадали, негови близки, към които е насочил вниманието си, което обяснява липсата на активност по издирване на други пострадали и полагане на персонални усилия да им бъде оказана помощ. Ето защо, липсата на проявена от дееца загриженост към пострадалите от другия автомобил не може да се цени в негова вреда, а посоченото отегчаващо обстоятелство следва да отпадне при индивидуализацията на наказателната му отговорност.“

Тричленният състав на ВКС намира също, че не е отдадено дължимото значение на конкретната степен на обществена опасност на дееца, която е занижена: „Подсъдимият е с положителни характеристични данни в сферата на личния си и семеен живот и в сферата на обществения живот. Той е известен като грижовен съпруг и баща на две малолетни деца, за чието отглеждане и издръжка е отговорен, и в същото време е професионално утвърден специалист с доказан принос в своята област. Има изграден положителен мироглед, поведението му е безукорно, не е криминално проявен и не е осъждан. Придобил е правоспособност да управлява моторно превозно средство през 1996 г. и оттогава до момента на произшествието се е проявявал като дисциплиниран водач. На следващо място, воденото срещу него наказателно производство е с голяма продължителност: седем години и половина, с което е надхвърлен „разумният срок“ на наказателно преследване, а това обстоятелство самостоятелно обуславя като последица смекчаване на наказателната отговорност.“

Поради това съдът приема, че справедливо се явява наказанието 3 години „лишаване от свобода“, което да бъде отложено за изпитателен срок от 5 години, в какъвто смисъл следва да бъде изменен въззивният акт.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Един коментар

  1. Адвокат Николай Георгиев

    Нормално. Катев спечели милиони заедно с Милин Велчев. БТК, външни дълг, какво ли не. Точно той назначи за шеф на АДВ убиеца с присъда станислав михайлов. Безукорно поведение, няма спор. Убитите лица са най-вероятно роми, без книжки и колани, много стара кола, размазал ги е без да ги отрази и за миг и е бил ангажирана помощ на своята близка. Обадил се на 112, значи е помагал, смекчаващо вината обстоятелство, няма спор, ще го запомня, дано не ми потрябва. Интересно ако беше намерил челно важни хора, да речем никой известен журналист или роднина на магистрат, дали нямаше да е умишлено причинена смърт?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.