Последни новини
Home / Законът / Заради казуса „Мирослава Тодорова“, кадровиците ще правят анализ как са атестирали досега съдии с просрочия по дела (допълнена)

Заради казуса „Мирослава Тодорова“, кадровиците ще правят анализ как са атестирали досега съдии с просрочия по дела (допълнена)

Defakto.bg

Дадоха се отговори за „новите“ атестации по места

Съдийската колегия ще излезе от затворения кръг с атестирането на Мирослава Тодорова чрез анализ.

С мнозинство от 8 „за“ днес кадровиците гласуваха да се извърши анализ на собствената си практика в този състав за оценяването на съдии, допуснали просрочия по дела. Предложението бе направено от Атанаска Дишева. Тя настоя за анализ и на предното заседание, но тогава идеята бе отхвърлена.

Драмата с атестацията на Тодорова се точи повече от година. Известната съдийка стои без оценка за професионалната й дейност, тъй като мнозинството от кадровиците упорито не приема предложението на ресорната Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) да даде на Тодорова атестация от 94 точки от максимални 100, което я оставя в полето на най-високата атестация „много добра“. Като 6 точки й се отнемат заради просрочията в изписването на дела отпреди години, за които съдийката бе и наказана, но санкциите вече са погасени.

Впрочем, в предния състав на ВСС се стигна и до решение за уволнение, което извади съдиите на улицата и бе отменено от ВАС. А поредицата от санкции, както и отказът от атестиране се приемат от мнозина за „наказване“ на Мирослава Тодорова заради активната й дейност като някогашен председател на Съюза на съдиите и член на съсловната организация. Като аргументи сочат примери с други съдии от СГС, при които с години не приключваха шумни процеси и наказателните производства се прекратяваха по давност. Една от тях е Петя Крънчева, получила почти максималната оценка от 98 точки от този състав на ВСС.

Последно предложенията за Тодорова бяха за 94 точки (КАК), 91 точки (Красимир Шекерджиев, като компромис, който оставя съдийката в редицата на отличниците), 90 точки (Драгомир Кояджиков – това вече е оценка с една степен по-ниска, „добра“) и 89 точки (Боян Новански, това също е оценка „добра“). Предния път нито едно от предложенията не събра исканото мнозинство от 8 „за“.

Дишева мотивира искането за анализ с факта, че той ще даде обективна основа на преценка в сравнение.

Севдалин Мавров каза: „Познавам съдия Тодорова отдавна, тя е изключително добър, отличен наказателен съдия, мотивите й са задълбочени, не бива да я наказваме заради членството й в ССБ и че е била председател. Нейната гешка беше, че се довери и пое твърде много ангажименти в ССБ“.

Анализът ще обхване всички случаи на атестирани съдии в този мандат (от октомври 2017 г.), които са имали просрочия в актовете. Акцентът ще е върху столичните съдии, тъй като забавянията в страната са минимални.

До изготвянето му атестирането на самата Мирослава Тодорова се отлага.

Отговори за „новите“ атестации

По темата имаше и още едно произнасяне на колегията. Повод бяха новите правила, според които атестациите вече се извършват не от централната КАК, а от помощни атестационни комисии по места – на принципа комисии от съдии от по-горните съдилища, излъчени ад хок и на случаен принцип, оценяват работата на магистратите от по-долния съд.

От Окръжен съд – Бургас бяха попитали има ли пречка в състава на помощна комисия за участва съдия с ранг, по-нисък от този на атестирания.

Отговорът на кадровиците е, че такава пречка няма. А именно: няма пречка съдия от по-горен съд за оценява съдия от по-долен, независимо от ранга, защото той не е съответен на длъжността. В тази връзка бе напомнено, че особено в районните съдилища по места има много магистрати с най-високия ранг заради дългогодишния им стаж в системата.

Друго питане бе възможно ли е член на Комисията по професионална етика в съответния орган да участва и в състава на помощната атестационна комисия (ПАК)? Проблемът тук е, че при оценяването на магистратите се дава и становище за качествата им от съответната етична комисия.

По казуса Съдийската колегия обяви: Възможно и допустимо е подобно участие. Но когато един и същи магистрат е изтеглен чрез случайния избор в ПАК и е член на етичната комисия, той ще участва в ПАК, а на негово място етично становище за атестирания ще взема резервния член на етичната комисия.

Красимир Шекерджиев каза, че от ВСС вече са изпратили по съдилищата програмата за случаен избор на членове на ПАК (модификация на програмата на самия съвет за избор на дисциплинарни състави), както и примерни атестации – за наказателни, граждански, търговски и административни съдии.

Кадрови

С друго решение Съдийската колегия обяви за недопустимо възражението на съдията от Специализирания съд Пламен Евгениев срещу класирането в конкурс за преместване в гражданско отделение на Софийския градски съд. В конкурса са участвали двама – Евгениев, който бе и кандидат за шеф на апелативната специализирана прокуратура, и Димитър Ковачев от Окръжен съд – Перник. Първи е класиран Ковачев с 5,60 и той би трябвало да бъде преместен в СГС. Пламен Евгениев е получил оценка 4,35.

Решението на конкурсната комисия не е самостоятелен акт и затова не подлежи на самостоятелно обжалване, приеха кадровиците На обжалване подлежи само решението на Съдийската колегия за назначаване.

Определени бяха и две дати за конкурси.

На 19 юни от 9 часа в сградата на НИП ще се проведе писменият изпит за първоначално назначаване на длъжност „съдия“ в Софийския градски съд – гражданска колегия.

На 25 юни от 9 часа, отново в НИП, ще е писменият изпит за първоначално назначаване в Окръжен съд – Враца – наказателна колегия.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.