Последни новини
Home / Законът / Кирилов не хареса резултатите от жребий за Граждански съвет, отрече ги и ги отмени

Кирилов не хареса резултатите от жребий за Граждански съвет, отрече ги и ги отмени

Defakto.bg

БИПИ и Търговско-промишлената палата трябваше да са граждански наблюдатели в мегасъвета, който ще следи съдебната реформа и битките с корупцията и организираната престъпност

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов „не прие“ и отмени резултатите от жребий, обявен от Министерството на правосъдието и изтеглен днес в МП. Нещо повече – както предварително бе обявено, тегленето на жребия бе излъчвано и онлайн, за да няма съмнения в прозрачността на процедурата.

Но това беше в началото на деня. А в края му министърът се произнесе.

Става дума за определянето на двама участници в Гражданския съвет към Съвета за координация и сътрудничество за мониторинг на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона. Съветът с дългото име е мегаструктура с участието на върховете на трите власти и се очакваше като „национален механизъм“ да замени наблюдението на ЕК над правосъдието и вътрешния ни ред. Към мегасъвета трябва да има и Граждански съвет, чиито членове „осъществяват гражданско наблюдение върху постигнатия напредък и изпълнението на мерките и дейностите“ (ПМС 240 от 2019 г.).

Евромониторингът обаче засега не е отменен от Брюксел, а жребият в София не се хареса на министъра.

Постановлението на кабинета предвижда, че в Гражданския съвет трябва да влязат петима представители на съсловните организации на магистратите, един представител на неправителствена организация с опит в съдебната реформа, един на организация с антикорупционен опит и един на представителните работодателски организации. Като последните трима влизат в мегасъвета за по 1 година на ротационен принцип. През февруари МП публикува покани за подаване на заявки за участие и формуляри за това.

И днес на „Славянска“ 1 публично теглиха жребий за двама  в Гражданския съвет – един представител на организация с опит в съдебната реформа и един на работодателска организация. Заявките бяха общо четири – по две за всяка от позициите. Жребият избра известният с позициите си по реформата Български институт за правни инициативи (БИПИ) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Отпадналите кандидати бяха „Асоциация Форум“ и Съюз за стопанска инициатива.

Часове по-късно пристигна следното съобщение от МП:

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов не прие проведената процедура за избор на неправителствените организации, които ще участват за една година в Гражданския съвет за създаване на Национален механизъм за мониторинг на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона.

Решението е мотивирано от обстоятелството, че жребият е проведен единствено между двама представители на неправителствени организации, въпреки, че е бил даден допълнителен срок до края на извънредното положение, за да се разшири максимално кръгът на кандидатите.

Поради извънредните обстоятелства се приема, че не всички потенциални кандидати са имали възможността да подготвят участието си в тази процедура.

В тази връзка министърът на правосъдието насрочва нова процедура по чл. 7 от ПМС №240/2019 г. и предоставя нов 60-дневен срок на всички юридически лица с нестопанска цел, регистрирани за осъществяване на обществено-полезна дейност„.

От което се разбра, че ще има рестарт на цялата процедура.

Но ред неща не се разбраха.

Като: Кога г-н министърът установи, че заявките за участие са едва четири и жребият за всяка от позициите ще е измежду двама претенденти? Ако го е знаел отдавна, защо не рестартира навреме процедурата, а го направи след получаване на резултатите? Оттук и най-важният въпрос: Коя организация/и не се хареса/ха на г-н министъра? И защо.

Въпроса що за държавнически маниер е да отменяш вече получени резултати дори не повдигаме.

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.