Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата възобнови старо дело срещу бившия правосъден министър Христо Иванов

Прокуратурата възобнови старо дело срещу бившия правосъден министър Христо Иванов

Defakto.bg

Софийската градска прокуратура е възобновила  старо дело за извършено документно престъпление в Министерството на правосъдиет срещу бившия правосъден министър и настоящ съпредседател на обединението “Демократична България”  Христо Иванов.   Това става ясно от съобщение на прокуратурата, в което се казва, че “поради възникнали нови факти и обстоятелства, съгласно разпоредбите на НПК, с постановление от 28.04.2020 г. на наблюдаващия прокурор, наказателното производство по делото е било възобновено, с оглед необходимостта от извършването на допълнителни действия по разследването за разкриване на обективната истина”.

Делото е срещу неизвестен извършител и е образувано през 2015 година и е свързано със заповеди за прекратяване на трудови правоотношения със служители на министерството от декември 2014 и март 2015, за които експертиза е установила, че подписите под тях не са положени от Христо Иванов. Подписите на останалите лица, съгласували въпросните заповеди, обаче са автентични, както и  печатът, положен върху подписа на министъра на правосъдието.

Разследването е било спряно през  2017 година заради неразкриване на извършителя на деянието, но нови факти и обстоятелства, са причина на 28 април тази година делото да бъде възобновено, уточняват от прокуратурата.

Повод за въпросното разследване бяха публикации в някои медии, в които се твръдеше, че  на четири документа от Министерство на правосъдието има подписи, които не са на министър Иванов, а прокуратурата бе сезирана от сдружението “План Б”.

Пред bTV Христо Иванов  коментира, че въпросните заповедите, заради които беше възобновено дело срещу него, “са абсолютно рутинни и безсъдържателни за вътрешноведомствени процеси“. При тях няма обществени поръчки и разходи. Никой не твърди, че е настъпила вреда, никой не ги обжалва, никой не ги оспорва. Още през 2015 г. е потвърдил, че подписите са негови и е готов да съдейства, каза още Иванов.  Той уточни, че две години след като е започнала проверка,  прокуратурата му съобщава, че предварителната проверка вече се е превърнала в досъдебно производство. През това време той подчерта, че не е викан за разпит.

Ето и съобщението на СГП, разпространено от пресцентър на Апелативна прокуратура София: 

В Софийска градска прокуратура се води досъдебно производство, образувано на 15.09.2015 г. с постановление на прокурор от СГП, срещу неизвестен извършител за извършено документно престъпление – по чл. 308, ал.1 от Наказателния кодекс – съставяне на неистински официални документи.

На 29.12.2014 г. и на 11.03.2015 г. били съставени неистински официални документи – Заповед № ЧР-01-482/29.12.2014 г. за прекратяване на служебно правоотношение с лицето Х.В.А., поради преминаване на държавна служба в друга администрация, и Заповед № ЧР-01-91/11.03.2015 г. за прекратяване на служебно правоотношение, без предизвестие в срока на изпитване, с лицето П.Й.Ц., от името на министъра на правосъдието, с цел да бъдат използвани.

В хода на разследването е била изготвена комплексна експертиза, според заключението на която подписът в графа „министър“ на Заповед № ЧР-01-91/11.03.2015 г. и Заповед № ЧР-01-482/29.12.2014 г. на министъра на правосъдието не са положени от Христо Иванов – министър на правосъдието към онзи момент. Подписите на останалите лица, съгласували въпросните заповеди, са на съответните служители в Министерството на правосъдието. Печатът, положен върху подписа на министъра на правосъдието, е автентичен, съгласно изготвената експертиза.

Проведени са били разпити на лицата, чиито правомощия били прекратени с процесните заповеди. От разпитите им е било установено, че независимо от факта, че подписите за „министър на правосъдието“ не били положени от Христо Иванов, техните правомощия били прекратени, както и произтекли всички правни последици от неистинските документи.

След проведеното разследване, с постановление от 03.08.2017 г. на прокурор от СГП, наказателното производство е било спряно, на основание чл. 244, ал.1, т.2 от НПК, а именно – неразкриване на извършителя на деянието.

Поради възникнали нови факти и обстоятелства, съгласно разпоредбите на Наказателно–процесуалния кодекс, с постановление от 28.04.2020 г. на наблюдаващия прокурор, наказателното производство по делото е било възобновено, с оглед необходимостта от извършването на допълнителни действия по разследването за разкриване на обективната истина. Сред тях са установяване и подробни разпити на нови свидетели, в това число длъжностни лица през инкриминирания период – заместник-министри, началник-кабинет и други. Следва да се изяснят всички факти и обстоятелства относно подготовката, движението, съгласуването и подписването на Заповед № ЧР-01-91/11.03.2015 г. и Заповед № ЧР-01482/29.12.2014 г. на министъра на правосъдието, за които е установено с експертиза, че са неистински. Предстои от разпитаните лица да бъдат снети и образци от подписите им за сравнително изследване, с оглед установяване самоличността на лицето, което е положило подпис в официалните документи, вместо министъра на правосъдието в инкриминираните заповеди.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.