Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата възобнови старо дело срещу бившия правосъден министър Христо Иванов

Прокуратурата възобнови старо дело срещу бившия правосъден министър Христо Иванов

Defakto.bg

Софийската градска прокуратура е възобновила  старо дело за извършено документно престъпление в Министерството на правосъдиет срещу бившия правосъден министър и настоящ съпредседател на обединението „Демократична България“  Христо Иванов.   Това става ясно от съобщение на прокуратурата, в което се казва, че „поради възникнали нови факти и обстоятелства, съгласно разпоредбите на НПК, с постановление от 28.04.2020 г. на наблюдаващия прокурор, наказателното производство по делото е било възобновено, с оглед необходимостта от извършването на допълнителни действия по разследването за разкриване на обективната истина“.

Делото е срещу неизвестен извършител и е образувано през 2015 година и е свързано със заповеди за прекратяване на трудови правоотношения със служители на министерството от декември 2014 и март 2015, за които експертиза е установила, че подписите под тях не са положени от Христо Иванов. Подписите на останалите лица, съгласували въпросните заповеди, обаче са автентични, както и  печатът, положен върху подписа на министъра на правосъдието.

Разследването е било спряно през  2017 година заради неразкриване на извършителя на деянието, но нови факти и обстоятелства, са причина на 28 април тази година делото да бъде възобновено, уточняват от прокуратурата.

Повод за въпросното разследване бяха публикации в някои медии, в които се твръдеше, че  на четири документа от Министерство на правосъдието има подписи, които не са на министър Иванов, а прокуратурата бе сезирана от сдружението „План Б“.

Пред bTV Христо Иванов  коментира, че въпросните заповедите, заради които беше възобновено дело срещу него, „са абсолютно рутинни и безсъдържателни за вътрешноведомствени процеси„. При тях няма обществени поръчки и разходи. Никой не твърди, че е настъпила вреда, никой не ги обжалва, никой не ги оспорва. Още през 2015 г. е потвърдил, че подписите са негови и е готов да съдейства, каза още Иванов.  Той уточни, че две години след като е започнала проверка,  прокуратурата му съобщава, че предварителната проверка вече се е превърнала в досъдебно производство. През това време той подчерта, че не е викан за разпит.

Ето и съобщението на СГП, разпространено от пресцентър на Апелативна прокуратура София: 

В Софийска градска прокуратура се води досъдебно производство, образувано на 15.09.2015 г. с постановление на прокурор от СГП, срещу неизвестен извършител за извършено документно престъпление – по чл. 308, ал.1 от Наказателния кодекс – съставяне на неистински официални документи.

На 29.12.2014 г. и на 11.03.2015 г. били съставени неистински официални документи – Заповед № ЧР-01-482/29.12.2014 г. за прекратяване на служебно правоотношение с лицето Х.В.А., поради преминаване на държавна служба в друга администрация, и Заповед № ЧР-01-91/11.03.2015 г. за прекратяване на служебно правоотношение, без предизвестие в срока на изпитване, с лицето П.Й.Ц., от името на министъра на правосъдието, с цел да бъдат използвани.

В хода на разследването е била изготвена комплексна експертиза, според заключението на която подписът в графа „министър“ на Заповед № ЧР-01-91/11.03.2015 г. и Заповед № ЧР-01-482/29.12.2014 г. на министъра на правосъдието не са положени от Христо Иванов – министър на правосъдието към онзи момент. Подписите на останалите лица, съгласували въпросните заповеди, са на съответните служители в Министерството на правосъдието. Печатът, положен върху подписа на министъра на правосъдието, е автентичен, съгласно изготвената експертиза.

Проведени са били разпити на лицата, чиито правомощия били прекратени с процесните заповеди. От разпитите им е било установено, че независимо от факта, че подписите за „министър на правосъдието“ не били положени от Христо Иванов, техните правомощия били прекратени, както и произтекли всички правни последици от неистинските документи.

След проведеното разследване, с постановление от 03.08.2017 г. на прокурор от СГП, наказателното производство е било спряно, на основание чл. 244, ал.1, т.2 от НПК, а именно – неразкриване на извършителя на деянието.

Поради възникнали нови факти и обстоятелства, съгласно разпоредбите на Наказателно–процесуалния кодекс, с постановление от 28.04.2020 г. на наблюдаващия прокурор, наказателното производство по делото е било възобновено, с оглед необходимостта от извършването на допълнителни действия по разследването за разкриване на обективната истина. Сред тях са установяване и подробни разпити на нови свидетели, в това число длъжностни лица през инкриминирания период – заместник-министри, началник-кабинет и други. Следва да се изяснят всички факти и обстоятелства относно подготовката, движението, съгласуването и подписването на Заповед № ЧР-01-91/11.03.2015 г. и Заповед № ЧР-01482/29.12.2014 г. на министъра на правосъдието, за които е установено с експертиза, че са неистински. Предстои от разпитаните лица да бъдат снети и образци от подписите им за сравнително изследване, с оглед установяване самоличността на лицето, което е положило подпис в официалните документи, вместо министъра на правосъдието в инкриминираните заповеди.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.