Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия: Бързи тестове за призовкари и служители всеки месец, PCR само при „положителни“ проби за коронавирус

Съдийската колегия: Бързи тестове за призовкари и служители всеки месец, PCR само при „положителни“ проби за коронавирус

Defakto.bg

Стажант-юристите се допускат в съдебни зали

Съдийската колегия „прередактира“ свое решение  за работата на съдилищата в условията на „извънредна епидемична обстановка“. Повод бе писмо от председателя на Софийския военен съд по повод задължителните ежемесечни PCR тестове за призовкари и служители, в което се поставя под съмнение нуждата от провеждане на скъпите изследвания, натоварващи съдебния бюджет, без признаци за зараза с коронавирус.

В крайна сметка кадровиците решиха, че PCR тестовете ще се правят по изключение, при „положителни“ бързи тестове.

Става дума за точката от „новите“ мерки на Съдийската колегия, която гласи:

„XI.8. Административните ръководители да осигурят възможността, вкл. финансова, за тестването чрез PCR-тестове поне веднъж месечно за заразяване с COVID-19 на призовкарите и служителите на регистратурата и/или на „едното гише“ във всеки орган на съдебна власт„.

След известно обсъждане, в което част от членовете на колегията смятаха, че цитираната точка дава „максимума“, но не пречи административните ръководители да прибягват и към алтернативни, по-евтини методи на изследване, в крайна сметка текстът бе изменен така:

Административните ръководители да осигурят възможност, включително финансова, за ефективното тестване поне веднъж месечно на призовкарите и служителите на регистратурата и/или на „едното гише“ във всеки орган на съдебната власт„.

Преди това бяха изброени вариантите за „ефективно тестване“: бързи тестове, както и пълни кръвни картини с утайка. Кадровиците бяха категорични – само ако се получат „положителни“ резултати от бързите тестове, да се пристъпва към PCR.

Друг разискван проблем бе за допускането на стажант юристи към съответните съдилища на откритите съдебни заседания. Повод бе сигнал от стажантка.

По време на дебата обаче се разбра, че сигналът е отпреди 19 май, когато правилата за допуск по залите бяха променени и се създаде изричен регламент за присъствието на журналисти и алтернативните форми запубличност на заседанията.

В правилата обаче останаха текстовете, уреждащи, че в съдебните зали влизат само участниците, страни по делата, вещите лица и свидетелите – при повикване и напускат след изслушването им.

Общото разбиране на Съдийската колегия, изразено днес, бе, че няма забрана и пречка стажант юристите да присъстват на съдебните заседания.

Разгледано бе и писмо от столични адвокати, които сезират за различната практика в различните съдилища по насрочването на съдебните заседания, водещи до струпване на хора. Като пример са посочили Върховния административен съд, където в един час са били насрочени 46 дела в три отделения, само в едно от тях делата са били 21.

На това председателят на ВАС Георги Чолаков отговори, че организацията на работата е в изпълнение на решенията на колегията и според спецификата на съда. „ВАС е касационна инстанция и не можем да изпълним решението за насрочване на дела през 20 минути, защото при нас не се изслушват свидетели, експертизи и т.н. Денят, за който пишат адвокатите, е 20 май, като тогава в трите зали са се явили общо 39 човека. В първа зала – 19 участници, в зала 2 – 14, в зала 3 – 6.  Не е вярно, че във ВАС страните чакат навън на тротоара, съставът не започва да заседава, ако всички страни за деня не са влезли“, обяви Чолаков.

Категорично, броят на съдебните служители няма да бъде увеличаван

Общият брой на съдебните служители няма да бъде увеличаван през 2020 г. При възникване на проблеми с липсата на служители в отделни съдилища, те ще бъдат решавани чрез пренасочване на свободни щатове от други съдилища.

Това принципно решение взе колегията днес. Все пак бе допусната възможност за изключения, но „ако е крайно наложително и финансово възможно“.

Боряна Димитрова изтъкна, че бройките за съдебни служители общо в страната са достатъчни, има над 130 свободни щата, а в предни години съветът е удовлетворявал искания за нови щатове по места, без глобална оценка на картината. До съдилищата с незаети щатове за служители е изпратено писмо с искане на информация защо не са заети.

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

С две особени мнения Конституционният съд отхвърли искане на състав на ВАС срещу oтнетия лиценз на „Делта гард“

Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.