Последни новини
Home / Законът / Хазартният бос Божков публикува „История на рекета“, като приказка за такса „подпомагане“, заплащана в брой (допълнена)

Хазартният бос Божков публикува „История на рекета“, като приказка за такса „подпомагане“, заплащана в брой (допълнена)

Defakto.bg

Обвиняемият  Васил Божков публикува във вторник   банкови извлечения, според които милиони са били теглени от личната му сметка – на касата в банката.   В личния си профил той посочи, че: „Февруари тази година Влади Горанов ми назначи данъчна ревизия. Тя ще установи, че след плащане на всички данъци съм теглил огромни суми в брой от личната си сметка.  Всичките ми останали разходи са плащани по банков път.  Тези пари не са налични в брой. Къде са?“, е написал  Божков.

Той не посочва на кого са плащаните парите, но не  е изключено в следващи публикации да даде и отговор на този въпрос –  подсказва, че  старателно е трупал доказателства за „черни“ дни.

От публикуваните извлечения се вижда, че през януари 2018-а е имало четири тегления за общо 2,67 милиона лева – направени на каса.

През май 2018 г. – три тегления за малко над 1 милион. Пак на каса.

През септември 2019-а – 600 000 лева – на каса.

Октомври 2019 г. – 3,8 милиона лева. Отново изтеглени на каса.

Ноември 2019 г. – 3,6 милиона лева. На каса.

Или само за тези месеци – общо 11,7 милиона лева.

Днешната му публикация е онагледена като  „История на рекета“ и е продължение на вчерашния комикс – „Истинската приказка“ за Али баба и 40 разбойника , в  която той нестандартон описа пътя на  Закона за хазарта. От нея се разбираше,  че е бил принуден от  премиера  Борисов и финансовия министър Горанов да заплаща такса „подпомагане“ в размер на 20 на сто от печалбите на Националната лотария. А в замяна получил онези текстове в закона, които облекчават плащането на такси от хазартната му дейност.  Това се е раализирало  с  помощта на шефката на бюджетната комисия – Менда Стоянова (ГЕРБ). Собственикът на „Нове холдинг“ днес  е онагледил приказката с диаграма (вдясно):

Междувременно Специализираната прокуратура е иззела от офисите на обвиняемия Васил Божков множество нови предмети с белезите на културно-исторически ценности, съобщи БНР.  Намерени и иззети са фрагменти, апликации, халки, фибули, върхове на копия, които носят белезите на културно-исторически ценности. Те са били съхранявани в пълно несъответствие с международните стандарти за опазването им, казва прокуратурата. Прокуратура ще продължи занапред действията си по документиране на престъпни деяния срещу културно-историческото наследство при строго спазване на правилата за опазване и съхраняване на намерените и иззети предмети, посочва БНР.

Снимки: Специализираната прокуратура

Вчера пред БНТ Ангел Кънев, зам.шеф на Специализираната прокуратура пред БНР заяви, че  много от откритите предмети в сградата, където са офисите на управлявания от Васил Божков холдинг, са били съхранявани  в гаражи и коли,  облъчвани от вредни газове.

Божков реагира мигновено в социалните мрежи на съобщението за новоиззетите предмети: „Днес прокуратурата показа снимки от февруарските си грабежи, представяйки ги като актуални. За да заснемат публикуваните кадри, на 5 февруари са принуждавали служители на фондация „Тракия“ да вадят предмети от хранилищата и да ги оставят по земята. Тези свидетелства също са включени в заведените дела“ . Така той  отговори на прокуратурата и напомни, че е подал жалби до европейски институции и ще води дела.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Един коментар

  1. Защо никой не поставя въпроса : Защо прокуратурата не изпълни задълженията си и допусна имущество за 25 млн лева да бъде отчуждено от обвиняем за данъчни престъпления ?? Обвинението срещу Попов предвижда и конфискация на имущество; част от това имущество са акциите му от ФК Левски 1914; задължение на прокуратурата е да обезпечи бъдещата конфискация ,глоба и разноски като поиска запор и възбрана върху имуществото. Цял месец акциите се разнасят насам-натам и не се намери нито един прокурор, който да изпълни повелята на закона ? Или целта на обвиненията е не да се защитят държавни интереси,а да бъдат изнудени обвиняеми лица да прехвърлят свое имущество на „сламени“ хора ? Някоой ще понесе ли отговорността за неизпълнението на служебни задължения (а може би -направо за изпиране на имущество )? И има ли съвестен журналист който ще поставя ребром този елементарен въпрос ? Или всички вече сте опитомени от прокуратурата ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.