Последни новини
Home / Законът / Гражданско сдружение „Боец“ внесе сигнал в прокуратурата за ОПГ по високите етажи на властта

Гражданско сдружение „Боец“ внесе сигнал в прокуратурата за ОПГ по високите етажи на властта

Defakto.bg

Гражданското сдружение БОЕЦ е внесло сигнал срещу премиера Бойко Борисов,  бизнесмена Васил Божков, финансовият министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комсисия Менда Стоянова. Сигналът е адресиран до прокуратурата и КПКОНПИ, но от сдружението заявяват,  че ще запознаят  с откровенията под формата на комикси на Божков и Европейските институции, както и Лаура Кьовеши, ръководител на Европейската прокуратура с искане за международно разследване.  БОЕЦ определя  групата като ОПГ, създадена  за „извършване на длъжностни престъпления, подкупи и търговия с влияниеквали“.

Повод за сигнала е разпространения от Васил Божков комикс, в който хазартният бос обяснява, че е  плащал 20% такса „подпомагане“,  в замяна на данъчния облекчения за  лотарията на обвиняемия бизнесмен. „Огласените през последните дни документи и данни от укриващият се в Дубай бизнесмен, Васил Божков за изключително брутална по своят мащаб корупционна схема останаха невидяни и нечути от прокуратурата„,  пишат от сдружението.

И още:  „Тази информация бе публикувана в редица медии, като БОЕЦ решихме да внесем сигнал поозовавайки се на обобщаващ материал от електронният сайт на радио „Свободна Европа“.  Божков твърди, че Борисов и Горанов са му поискали и получили 20% от печалбата на лотарийният му бизнес, като срещу това чрез Менда Стоянова са прокарали в Парламента законодателни поправки в интерес на Божков.  Това е явно описание и признание за извършено престъпление – искане и даване на подкуп, като българският наказателен кодекс криминализира действията и на двете страни.  Множество са твърденията за подобни схеми, при които биснесмени са плащали „данък помощ“, или са връщали „ресто“ на управляващите, конкретно на Бойко Борисов и обкръжението му, но за първи път бизнесмен признава това публично и представя документи. Схемата е същата – те печелят нагласени в тяхна полза обществени поръчки и проекти с европейско финансиране, а след това си плащат за услугата на властимащите. Милиарди изтекоха към офшоните сметки, Къщите в Барселона и имотите на управляващата ни мафия.  Самият Божков също е бил част от пррестъпната група и схема и направените от него разкрития идват, след като доскорошните му авери се обърнаха срещу него унищожавайки част от бизнеса му. БОЕЦ нарекохме случващото се „процес на самоизяждане вътре в мафията“.

Гражданското сдружение посочва също, че уведомява прокуратурата и КПКОНПИ, но „предвид доказаните зависимости и неспособност да разследват ефективно лица заемащи високи държавни постове, ще  сезира европейските институции за казуса, както и ръководителят на Европейската прокуратура, г-жа Лаура Кьовеши с искане за международно разследване и правна помощ”.

До момента прокуратурата не е заявила позиция по огласените от обвиняемия Божков разкрития за скандални схеми, законови сговори и разплащания по високите етажи. Сигналът тук

 

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.