Последни новини
Home / Законът / Гражданско сдружение „Боец“ внесе сигнал в прокуратурата за ОПГ по високите етажи на властта

Гражданско сдружение „Боец“ внесе сигнал в прокуратурата за ОПГ по високите етажи на властта

Defakto.bg

Гражданското сдружение БОЕЦ е внесло сигнал срещу премиера Бойко Борисов,  бизнесмена Васил Божков, финансовият министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комсисия Менда Стоянова. Сигналът е адресиран до прокуратурата и КПКОНПИ, но от сдружението заявяват,  че ще запознаят  с откровенията под формата на комикси на Божков и Европейските институции, както и Лаура Кьовеши, ръководител на Европейската прокуратура с искане за международно разследване.  БОЕЦ определя  групата като ОПГ, създадена  за „извършване на длъжностни престъпления, подкупи и търговия с влияниеквали“.

Повод за сигнала е разпространения от Васил Божков комикс, в който хазартният бос обяснява, че е  плащал 20% такса „подпомагане“,  в замяна на данъчния облекчения за  лотарията на обвиняемия бизнесмен. „Огласените през последните дни документи и данни от укриващият се в Дубай бизнесмен, Васил Божков за изключително брутална по своят мащаб корупционна схема останаха невидяни и нечути от прокуратурата„,  пишат от сдружението.

И още:  „Тази информация бе публикувана в редица медии, като БОЕЦ решихме да внесем сигнал поозовавайки се на обобщаващ материал от електронният сайт на радио „Свободна Европа“.  Божков твърди, че Борисов и Горанов са му поискали и получили 20% от печалбата на лотарийният му бизнес, като срещу това чрез Менда Стоянова са прокарали в Парламента законодателни поправки в интерес на Божков.  Това е явно описание и признание за извършено престъпление – искане и даване на подкуп, като българският наказателен кодекс криминализира действията и на двете страни.  Множество са твърденията за подобни схеми, при които биснесмени са плащали „данък помощ“, или са връщали „ресто“ на управляващите, конкретно на Бойко Борисов и обкръжението му, но за първи път бизнесмен признава това публично и представя документи. Схемата е същата – те печелят нагласени в тяхна полза обществени поръчки и проекти с европейско финансиране, а след това си плащат за услугата на властимащите. Милиарди изтекоха към офшоните сметки, Къщите в Барселона и имотите на управляващата ни мафия.  Самият Божков също е бил част от пррестъпната група и схема и направените от него разкрития идват, след като доскорошните му авери се обърнаха срещу него унищожавайки част от бизнеса му. БОЕЦ нарекохме случващото се „процес на самоизяждане вътре в мафията“.

Гражданското сдружение посочва също, че уведомява прокуратурата и КПКОНПИ, но „предвид доказаните зависимости и неспособност да разследват ефективно лица заемащи високи държавни постове, ще  сезира европейските институции за казуса, както и ръководителят на Европейската прокуратура, г-жа Лаура Кьовеши с искане за международно разследване и правна помощ”.

До момента прокуратурата не е заявила позиция по огласените от обвиняемия Божков разкрития за скандални схеми, законови сговори и разплащания по високите етажи. Сигналът тук

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.