Последни новини
Home / Законът / След колекцията на Божков, прокуратурата нареди проверка и на колекцията на Бобокови

След колекцията на Божков, прокуратурата нареди проверка и на колекцията на Бобокови

Defakto.bg

След проверяваната, вече и разследвана колекция от антики на Васил Божков, по темата започва нова проверка – този път на нумизматична колекция на братята Атанас и Пламен Бобокови. Събрани от тях антични предмети, стопанисвани и изложени в музей в Русе, ще се изследват за произход, придобиване, идентифициране и регистриране.

Това става ясно от съобщение на прокуратурата. Възложител на проверката е Върховната административна прокуратура, изпълнител – министърът на културата Боил Банов.

Съобщението гласи:

„В изпълнение на законовите си правомощия по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), след  публикации  в медиите, Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира, по повод спазване административноправните норми на Закона за културно наследство (ЗКН) и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, относно идентификацията и регистрацията на колекция антични предмети, стопанисвани и изложени в  „Нумизматичен музей“ – Русе от фондация „Братя Бобокови“, както и други антични предмети.

Проверката е свързана с изясняване на множество обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности.

Изпълнението на проверката е възложена на министъра на културата в качеството му на административен орган, осъществяващ контрол върху изпълнението на ЗКН и нормативните актове по прилагането му“.

Бизнесмените братя Бобокови, собственици на „Приста ойл“, на дружествата „Монбат“ за рециклиране и производство на батерии и акумулатори и други, които имат 9 фирми в чужбина (от Италия до Тунис), станаха герои на едно от гръмките разследвания, тръгнали от италианския боклук и стигнали – дотук – до обвинение за организирана престъпна група с участието на длъжностни лица. В ранните часове в понеделник специализираният съд постанови задържане за петима от твърдяната група, сред които Атанас Бобоков и бившият вече зам.-министър на екологията Красимир Живков. На Пламен Бобоков бе определена гаранция от 1 милион лева. Други обвинения, освен за ОПГ, срещу братята, а и повечето от останалите „членове“ няма. Обвинения за ръководство на групата също не са повдигани, дейността й „на пръв поглед“ (според определението на специализирания съд) се върти около отпадъци, техния внос и твърдяна фиктивна дейност по преработка. Твърдения за съмнителни антики досега не са  правени.

Излизат днес, на прицел е първият частен нумизматичен музей в Русе, създаден от фондация на Бобокови с благословията на държавата.

Сградата на музея в Русе

Вестта за музея е отразена във всички национални медии. А на страницата му има следното представяне:

„Фондация “Братя Бобокови” е основана през 2005 г. с цел да осигури всички финансови и организационни условия за създаването и функционирането на Нумизматичен музей- Русе (НМР), като през 2008г. получава разрешение от Министерство на културата за неговото основаване и развитие на бъдеща дейност като частен музей.
През 2007 г. фондацията закупува четириетажна сграда, паметник на културата, която след основен ремонт, който тече в момента, ще бъде адаптирана за Нумизматичен музей. Сградата е емблематичен архитектурен шедьовър за град Русе – бившата музикална гимназия,  с архитект Удо Рибау. Построена е през 1901г. със средства, събрани от протестантската общност в България с цел да се създаде сиропиталище с училище и детска градина към него. През годините последователно са се помещавали немско училище, френска мъжка гимназия, музикална гимназия, но дейността и е прекратена през 1986г. поради нанесените огромни щети от земетресението в Стражица.
Фондацията е организирала над 38 мобилни археологически и нумизматични изложби в най-големите музеи на България и три града извън България; отпечатала е осем научни монографии в областта на нумизматиката и над 30 други научни публикации; участвала е с доклади и постер-презентации на световните нумизматични конгреси в Мадрид, Глазгоу (Шотландия) и Таормина (Сицилия). Активно развива образователна и научна дейност, свързани с популяризиране на българската култура и история.“
Казано е също, че гостуващите изложби в България представят „нумизматични колекции, собственост на фондация „Братя Бобокови“, чияно научна стойност представя пълни или почти пълни колекции на продукцията на антични монетарници от района на Тракия, Мизия и Добруджа, като тяхното изследване предоставя ценни данни за историята, които не могат да се получат от други източници (археологически и литературни)“.
На снимката горе: 2017 г., Русе. Пламен Бобоков, директорът на музея проф. Димитър Драганов и други обявяват за предстоящото откриване на първия частен нумизматичен музей.  

About De Fakto

Проверете също

„Артекс“ загуби общо 200 000 лева претенции срещу протестиращи за изграждането на „Златен век“

ВКС  отхвърли искането на инвеститора  за касационно обжалване на решение на АС – София, „оправдало“ …

Иван Демерджиев: Прокуратурата не обича да разследва онези, които управляваха до служебните кабинети

МВР се чисти от нарушители В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.