Последни новини
Home / Законът / След колекцията на Божков, прокуратурата нареди проверка и на колекцията на Бобокови

След колекцията на Божков, прокуратурата нареди проверка и на колекцията на Бобокови

Defakto.bg

След проверяваната, вече и разследвана колекция от антики на Васил Божков, по темата започва нова проверка – този път на нумизматична колекция на братята Атанас и Пламен Бобокови. Събрани от тях антични предмети, стопанисвани и изложени в музей в Русе, ще се изследват за произход, придобиване, идентифициране и регистриране.

Това става ясно от съобщение на прокуратурата. Възложител на проверката е Върховната административна прокуратура, изпълнител – министърът на културата Боил Банов.

Съобщението гласи:

„В изпълнение на законовите си правомощия по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), след  публикации  в медиите, Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира, по повод спазване административноправните норми на Закона за културно наследство (ЗКН) и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, относно идентификацията и регистрацията на колекция антични предмети, стопанисвани и изложени в  „Нумизматичен музей“ – Русе от фондация „Братя Бобокови“, както и други антични предмети.

Проверката е свързана с изясняване на множество обстоятелства, свързани с произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности.

Изпълнението на проверката е възложена на министъра на културата в качеството му на административен орган, осъществяващ контрол върху изпълнението на ЗКН и нормативните актове по прилагането му“.

Бизнесмените братя Бобокови, собственици на „Приста ойл“, на дружествата „Монбат“ за рециклиране и производство на батерии и акумулатори и други, които имат 9 фирми в чужбина (от Италия до Тунис), станаха герои на едно от гръмките разследвания, тръгнали от италианския боклук и стигнали – дотук – до обвинение за организирана престъпна група с участието на длъжностни лица. В ранните часове в понеделник специализираният съд постанови задържане за петима от твърдяната група, сред които Атанас Бобоков и бившият вече зам.-министър на екологията Красимир Живков. На Пламен Бобоков бе определена гаранция от 1 милион лева. Други обвинения, освен за ОПГ, срещу братята, а и повечето от останалите „членове“ няма. Обвинения за ръководство на групата също не са повдигани, дейността й „на пръв поглед“ (според определението на специализирания съд) се върти около отпадъци, техния внос и твърдяна фиктивна дейност по преработка. Твърдения за съмнителни антики досега не са  правени.

Излизат днес, на прицел е първият частен нумизматичен музей в Русе, създаден от фондация на Бобокови с благословията на държавата.

Сградата на музея в Русе

Вестта за музея е отразена във всички национални медии. А на страницата му има следното представяне:

„Фондация “Братя Бобокови” е основана през 2005 г. с цел да осигури всички финансови и организационни условия за създаването и функционирането на Нумизматичен музей- Русе (НМР), като през 2008г. получава разрешение от Министерство на културата за неговото основаване и развитие на бъдеща дейност като частен музей.
През 2007 г. фондацията закупува четириетажна сграда, паметник на културата, която след основен ремонт, който тече в момента, ще бъде адаптирана за Нумизматичен музей. Сградата е емблематичен архитектурен шедьовър за град Русе – бившата музикална гимназия,  с архитект Удо Рибау. Построена е през 1901г. със средства, събрани от протестантската общност в България с цел да се създаде сиропиталище с училище и детска градина към него. През годините последователно са се помещавали немско училище, френска мъжка гимназия, музикална гимназия, но дейността и е прекратена през 1986г. поради нанесените огромни щети от земетресението в Стражица.
Фондацията е организирала над 38 мобилни археологически и нумизматични изложби в най-големите музеи на България и три града извън България; отпечатала е осем научни монографии в областта на нумизматиката и над 30 други научни публикации; участвала е с доклади и постер-презентации на световните нумизматични конгреси в Мадрид, Глазгоу (Шотландия) и Таормина (Сицилия). Активно развива образователна и научна дейност, свързани с популяризиране на българската култура и история.“
Казано е също, че гостуващите изложби в България представят „нумизматични колекции, собственост на фондация „Братя Бобокови“, чияно научна стойност представя пълни или почти пълни колекции на продукцията на антични монетарници от района на Тракия, Мизия и Добруджа, като тяхното изследване предоставя ценни данни за историята, които не могат да се получат от други източници (археологически и литературни)“.
На снимката горе: 2017 г., Русе. Пламен Бобоков, директорът на музея проф. Димитър Драганов и други обявяват за предстоящото откриване на първия частен нумизматичен музей.  

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.