Последни новини
Home / Законът / Без изненади: ВАС потвърди резултатите от кметските избори в София, нямало нарушения

Без изненади: ВАС потвърди резултатите от кметските избори в София, нямало нарушения

Defakto.bg

 

Върховният административен съд остави в сила решението на Административен съд София – град (АССГ) от 7 февруари 2020 г. по дело № 12751/2019 г., образувано по жалба на Мая Манолова в качеството й на кандидат за кмет на София срещу резултатите от местните избори в столицата през 2019 г.  С него бяха потвърдени изборните резултати в София.

Върховните съдии  приемат в мотивите си, че решението на първоинстанционния съд е обосновано и правилно, а подадената срещу решението на АССГ жалба е неоснователна.

Според магистратите,  АССГ задълбочено е изследвал фактическата обстановка, анализирал е  събраните доказателства релевантни към предмета на спора и правилно е приел, че не са налице визираните основания за отмяна на изборните резултати в Столична община.  Изводите на АССГ са основани върху подробно обсъждане и преценка на всички доказателства, се казва в прессъобщение на съда.  Съобразена е спецификата на проведения избор и правилно са тълкувани и приложени относимите правни норми от материалния закон, релевантни за правилното провеждане и приключване на избора на кмет на Столична община.

При извършената проверка за приложението на Изборния кодекс от АССГ не се установени визираните  нарушения, пише още в съобщението.

Манолова поиска  касиране на изборите на 11 ноември 2019 г.,  като представи 14 тома доказателства за изборни нарушения и нерегламентирано преправяне на протоколи.  В хода на делото стана ясно, че протоколите са коригирани многократно, в някои случаи до 13 пъти, от сътрудници на ОИК, а по закон, отварянето на протоколите се прави само пред  членове на ОИК. Според списъка на сътрудниците, който е част от доказателствата по делото, е имало назначени 124 сътрудници на ОИК. От тях 84 са служители на Столичната община, пряко подчинени на столичния кмет Йорданка Фандъкова – директори на дирекции, началници на отдели, юрисконсулти, инспектори, одитори, счетоводители, експерти.

Пред Административен съд-София Манолова заяви, че това са  съществени изборни нарушения и от резултатите от гласуването трябва да бъдат извадени 27 918 гласа.

3 037 граждани на Европейския съюз и 7 770 души от България са дописани в изборните списъци неправомерно. 4 425 са гласовете в 17 секции, при които протоколите са оставени без гласове за отделните кандидати и не става ясно как без ново преброяване впоследствие са записани гласове.

Манолова твърдеше, че  има близо 7000 бюлетини, които са обявени за недействителни, а при делото става ясно, че членовете на СИК не са били уведомени от ЦИК кои бюлетини се считат за невалидни. Съдът обаче прие, че е нарушенията на изборите, правени от тези служители, не са съществени, така че да променят изборния резултат.Отказа и повторно преброяване на бюлетините.

Отказът да бъде допуснато повторно броене не дава възможност гражданите да научат истинските резултати от изборите. Нарушенията, които сме посочили, надхвърлят разликата между двамата кандидата“, коментира  Манолова след последното заседание в Административния съд.

Йорданка Фандъкова спечели  кметското място с 209 542 гласа или 49.98% от вота, а Мая Манолова получи – 189 176 гласа или 45.13%.  Ако бяха възприети твърдения на Манолова, тя щеше да е победителят.

Обявеното днес решение на тричленния състав на ВАС  по административно дело №  2769/2020 г. е окончателно.

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.