Последни новини
Home / Законът / Гешев: По делото „Божков“ прокуратурата ще провери всички сигнали, независимо дали са анимация, комикси или друго забавно нещо

Гешев: По делото „Божков“ прокуратурата ще провери всички сигнали, независимо дали са анимация, комикси или друго забавно нещо

Defakto.bg

В прокуратурата са постъпили два сигнала по делото на „Божков“ – единият по имейл от Васил Божков и другият от издание, „свързано“  с Цветан  Василев, обяви главният прокурор

Прокуратурата разследва два нови сигнала, свързани с делото срещу обвиняемия бизнесмен Васил Божков. Единият от тях е подаден от Божков по имейл до главния прокурор, а другият от издание, свързано с Цветан Василев.  Това обяви главният прокурор Иван Гешев при посещението си в Ябланица, където се провежда операция за борба с битовата престъпност.

Той  не даде повече подробности за сигнала на Божков.  „Аз съм го разпределил към компетентен прокурор. Прокуратурата е длъжна да провери всички обстоятелства независимо дали са анимация, комикси или са нещо друго забавно„, коментира Гешев.

“ Задължението на прокуратурата, трябва да бъде ясно, е да проверява както доказателствата в подкрепа на обвинението, така и доказателства, които са да кажем оневиняващи за обвиняемия в досъдебната фаза.  Прокуратурата е длъжна да провери всички обстоятелства“, запази необичайна дискретност  Иван Гешев.

За извлеченията на банковите сметки, които хазартния бизнесмен публикува във Фейсбук с твърдението, че става дума за рекет, подкупи и пр.,  главният прокурор заяви:  „Сигнали във фейсбук – не е нормалният начин за подаване на такава информация, но всеки преценява по какъв начин да осъществява защитната си стратегия – обвиняем и подсъдим. Така, както други подсъдими и обвиняеми, които имат медийно влияние като г-н Прокопиев, Огнян Донев, Цветан Василев – преценяват дали, кога и доколко да подкрепят други подсъдими лица, като г-н Божков, включително и медийно и като политическа пропагадна„.

Какво е направила ДАНС, след като е получила информация, че Божков тегли големи суми?

Този въпрос постави анализаторът Бойко Димитров пред БНР по повод „Историята на един рекет“,  в която обвиняемия Васил Божков показа банкови извлечения от лична сметка за милиони (близо 12 млн.лв ) по направление такса „спокойствие“.  Димитров напомни, че по закон банките са длъжни да уведомят ДАНС при теглене на такива големи суми (над 30 хил. лева е изискването на закона – бел.ред.) от техен клиент. Според анализатора,  при толкова големи трансакции е абсолютно невъзможно ДАНС да не са били информирани от банките. Посочи също, че става дума за голяма банка, която има чуждестранен, европейски собственик, където има много по-сериозно изискване за мерките, свързани с борбата с прането на пари.

ДАНС трябваше веднага да излезе с информация, ако не е получила сигнал от банката за това, а не да мълчат„, коментира финасистът.  Според него или ДАНС не са си изпълнили задълженията, или не е имало последствия от това, защото иначе Божков е трябвало да бъде обвиняем още преди 3-4 години.

Анализаторът беше категоричен, че основният въпрос е „дали лица на най-висши ръководни длъжности са получавали кешови пари от бизнесмен, който сега е обвиняем за много престъпления“.

 

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.