Последни новини
Home / Законът / Гешев: По делото „Божков“ прокуратурата ще провери всички сигнали, независимо дали са анимация, комикси или друго забавно нещо

Гешев: По делото „Божков“ прокуратурата ще провери всички сигнали, независимо дали са анимация, комикси или друго забавно нещо

Defakto.bg

В прокуратурата са постъпили два сигнала по делото на „Божков“ – единият по имейл от Васил Божков и другият от издание, „свързано“  с Цветан  Василев, обяви главният прокурор

Прокуратурата разследва два нови сигнала, свързани с делото срещу обвиняемия бизнесмен Васил Божков. Единият от тях е подаден от Божков по имейл до главния прокурор, а другият от издание, свързано с Цветан Василев.  Това обяви главният прокурор Иван Гешев при посещението си в Ябланица, където се провежда операция за борба с битовата престъпност.

Той  не даде повече подробности за сигнала на Божков.  „Аз съм го разпределил към компетентен прокурор. Прокуратурата е длъжна да провери всички обстоятелства независимо дали са анимация, комикси или са нещо друго забавно„, коментира Гешев.

“ Задължението на прокуратурата, трябва да бъде ясно, е да проверява както доказателствата в подкрепа на обвинението, така и доказателства, които са да кажем оневиняващи за обвиняемия в досъдебната фаза.  Прокуратурата е длъжна да провери всички обстоятелства“, запази необичайна дискретност  Иван Гешев.

За извлеченията на банковите сметки, които хазартния бизнесмен публикува във Фейсбук с твърдението, че става дума за рекет, подкупи и пр.,  главният прокурор заяви:  „Сигнали във фейсбук – не е нормалният начин за подаване на такава информация, но всеки преценява по какъв начин да осъществява защитната си стратегия – обвиняем и подсъдим. Така, както други подсъдими и обвиняеми, които имат медийно влияние като г-н Прокопиев, Огнян Донев, Цветан Василев – преценяват дали, кога и доколко да подкрепят други подсъдими лица, като г-н Божков, включително и медийно и като политическа пропагадна„.

Какво е направила ДАНС, след като е получила информация, че Божков тегли големи суми?

Този въпрос постави анализаторът Бойко Димитров пред БНР по повод „Историята на един рекет“,  в която обвиняемия Васил Божков показа банкови извлечения от лична сметка за милиони (близо 12 млн.лв ) по направление такса „спокойствие“.  Димитров напомни, че по закон банките са длъжни да уведомят ДАНС при теглене на такива големи суми (над 30 хил. лева е изискването на закона – бел.ред.) от техен клиент. Според анализатора,  при толкова големи трансакции е абсолютно невъзможно ДАНС да не са били информирани от банките. Посочи също, че става дума за голяма банка, която има чуждестранен, европейски собственик, където има много по-сериозно изискване за мерките, свързани с борбата с прането на пари.

ДАНС трябваше веднага да излезе с информация, ако не е получила сигнал от банката за това, а не да мълчат„, коментира финасистът.  Според него или ДАНС не са си изпълнили задълженията, или не е имало последствия от това, защото иначе Божков е трябвало да бъде обвиняем още преди 3-4 години.

Анализаторът беше категоричен, че основният въпрос е „дали лица на най-висши ръководни длъжности са получавали кешови пари от бизнесмен, който сега е обвиняем за много престъпления“.

 

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.