Последни новини
Home / Законът / „Домашен арест“ за ЛиЛана, защото задържането не може да е репресия

„Домашен арест“ за ЛиЛана, защото задържането не може да е репресия

Defakto.bg

Определението на съдия Вилислава Ангелова от специализирания съд не е окончателно

Лиляна Деянова, известна и като някогашната певица Лилана, да напусне килията и да е под „домашен арест“.

Това постанови съдия Вилислава Ангелова от специализирания съд днес. Сред мотивите да замени задържането под стража съдийката изтъква липса на опасност от укриване и извършване на друго престъпление. Както и че мярката за неотклонение не може да се превръща в репресия.

Определението не е окончателно, а адвокатът на Деянова Николай Хаджигенов обяви, че ще го обжалва. Позицията му е, че спрямо Лилана изобщо не бива да се взема мярка за неотклонение, тъй като прокуратурата не представя доказателства да е извършила престъпленето, за което я обвинява. За освобождаване без условия настоява и клиентката му.

„В момента ситуацията е такава – и вълкът е цял, и агнето е само малко нахапано. Значи или има доказателства, или няма доказателства“, казва Хаджигенов, цитиран от БНР.

Дали самата прокуратура ще протестира замяната, още не е известно.

Последната дума по въпроса ще е на Апелативния специализиран съд.

Днешното определение е само за Лиляна Деянова, съдружникът й Мартин Димитров този път се отказа да иска по-лека мярка и пожела да остане в ареста. А след публичното огласяване от прокуратурата на задържането и обвиняването им, двамата бяха категорични – бедите им са заради смелостта миналата година да огласят ставащото по обявената от АПИ обществена поръчка за e-винетките и съмненията си за корупционни практики в пътната агенция.

Димитров и Деянова, както и братът на Лиляна Александър Деянов-Скилър са обвинени за организирана престъпна група, точила евросредства по програма „Иновации и конкурентноспособност“, като ръководител на ОПГ-то се сочи Мартин Димитров.

През май двете инстанции на специализирания съд оставиха двамата в килията заради наличието на „обосновано“ предположение за евросредствата. За брата бе постановена гаранция първоначално от 100 000 лева, намалена от Апелативния специализиран съд на 50 000 лева, понеже няма данни Александър да е участвал в твърдяната група. Такива данни няма и за останалите двама, бе „особеното мнение“ на съдия Даниела Росенова от АпСНС, но мнозинството в състава надделя. Втората инстанция обаче единодушно отхвърли като „отсъстващи“ предположенията да са извършили и второ престъпление – да са заплашвали длъжностни лица от АПИ.

А Александър-Скилър отказа да плати определената му гаранция и се приготви също да влезе в ареста, като протест срещу оставащото. Засега той е на свобода.

„Бяхме определени за общественоопасни личности, беше ни създаден профил на опасни престъпници, което смятам, че противоречи на публично достъпните факти за мен и моя съдружник“, обяви и днес Лиляна Деянова пред съда.

Трябва да се търси баланс между интересите на досъдебното производство и правата на обвиняемата, за да не се превърне мярката за неотклонение в репресия, е становището на съдията.

Прокурорът Даниел Шостак пледира, че Деянова трябва да остане задържана под стража.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.