Последни новини
Home / Законът / Неизбрани кандидати станаха ответници по делото за адвокатските избори в София, ВКС го отложи

Неизбрани кандидати станаха ответници по делото за адвокатските избори в София, ВКС го отложи

Defakto.bg

Новата дата е 25 юни

Четирима кандидати за управителните органи на Софийската адвокатска колегия бяха конституирани днес като ответници по делото срещу отмяната на резултатите от проведения през февруари вот.  И, за да се гарантира пълноценното им участие в процеса Върховният касационен съд (ВКС) отложи заседанието за 25 юни.

Александър Машев

Така страни по спора стават кандидадът за председател на Софийския адвокатски съвет Александър Машев, този за председател на Дисциплинарния съд Пламен Ангелов, както и Пейчо Пейчев и Никола Касабов.

Делото бе заведено от избрания за председател на Софийския адвокатски съвет Стефан Марчев и от защитници, спечелили проведения на 2 февруари балотаж за членове на управителните органи – адвокатски съвет, дисциплинарен съд, контролен съвет. Съперник на Марчев в балотажа бе Александър Машев.

Стефан Марчев

Жалбите са срещу решението на Висшия адвокатски съвет от 10 март за касиране на всички изборни резултати заради гласуването и на защитници, които не са имали право на това. ВАдС прие за сериозно нарушение допускането до изборните урни през февруари на адвокати, били нередовни откъм изплатен членски внос за първия изборен тур в края на януари. Те не са имали право на участие и на балотажа през февруари и това е опорочило всички резултати, реши мнозинството в съвета.

По закон споровете за адвокатските избори окончателно се решават от ВКС. Това е поредно дело през годините за вота в София. Висшият адвокатски съвет се представляваше от защитниците Тодор Филипов и Райна Аврамова – тя също бе кандидат за председател на софийския съвет, но отпадна след първия тур.

Днес пред състава, председателстван от Мими Фурнаджиева, бяха поставени няколко въпроса.

Първият – в качеството на какви могат да участват в производството претендентите, по чиито жалби ВАдС е касирал изборите. Според адвокатите Филипов и Аврамова те трябва да са ответници в процеса наред с Висшия адвокатски съвет, като бе цитирано и решение на ВКС по такова дело от 2016 г. Същото заявява и Александър Машев.

Според Стефан Марчев и колегите му правният интерес от участие в производството безспорно е налице, но не като главни, а като заинтересовани страни, което не би довело до отлагане на днешното заседание. А по отношение на Александър Машев бе изтъкнато,  че при балотажа той също е бил избран, но като резервен член на САС.

На това представителите на ВАдС отговориха, че въпросният факт не отменя правния интерес на кандидата за председател от отмяна на резултатите за председател.

А ВКС прие за вярна тезата за ответниците, което стана и повод за отлагането на процеса.

Друг повдигнат въпрос бе за „предмета“ на делото – дали ще се развива по правилата за оспорване на вота за висши органи на адвокатурата (по чл. 116 от специалния Закон за адвокатурата, който бил посочен в разпореждането за образуване на делото) или по тези за органи на колегия (по чл. 7 във връзка с чл. 106 ЗА, както би трябвало да бъде). Отговорът е важен заради различните срокове за обявяване на нови избори, изтъкваха от ВАдС.

Изписаното в разпореждането не поставя под съмнение „предмета“ на производството, в което се оспорват избори за САК, обяви Стефан Марчев.

Като докладик по предното дело от 2016 г. съм напълно наясно с предмета, правилата и качеството на страните, увери съдия Мими Фурнаджиева. И прикани: „Каквито и да са противоречията помежду ви, моля ви да подходите професионално!“

До окончателното решаване на изборния казус действащ председател на САС е адвокат Ивайло Данов .

На снимката: Общото събрание на столичните адвокати през януари в СУ, 272 аудитория

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.