Последни новини
Home / Законът / Прокурорската колегия се “поправи” за отстраняването на следователка

Прокурорската колегия се “поправи” за отстраняването на следователка

Defakto.bg

Прокурорската колегия на ВСС се “поправи” и отмени вчерашното си решение за временно отстраняване от длъжност на столичната следователка Надежда Куюмджиева.

Причината е, че не е изпълнен законът – на Куюмджиева не е дадена възможност да бъде изслушана от кадровиците или да изпрати писмено съобщение. Явно следователката не получила и препис от предложението на главния прокурор за отстраняването й. А това са задължителни изисквания по чл. 230 от Закона за съдебната власт. След като Конституционният съд отмени задължителното отстраняване на магистрати, на които са повдигнати обвинения за умишлени престъпления от общ характер, мярката вече е само възможна.

Новото разглеждане на искането за временно отстраняване от длъжност ще бъде разгледано на 17 юни.

Надежда Куюмджиева е обвинена за хулиганство, съпроводена със съпротива срещу орган на власт (чл. 325, ал.2 НК) след спречкване с патрул, реагирал през май тази година на сигнал за шумна компания, нарушаваща нощното спокойствие на околните в столичния ж.к. “Света Троица”.

Съобщението на ВСС:

“Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отмени свое решение, с което временно отстрани от длъжност Надежда Тодорова Куюмджиева – следовател в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура по т. 21 от Протокол №19/03.06.2020 г., като реши да се изпрати препис от искането на Главния прокурор до СГП, както и да се даде възможността на следовател Куюмджиева да бъде изслушана или да даде писмено становище по реда на чл. 230, ал.2 от ЗСВ. На основание чл. 230, ал. 3 от ЗСВ, Колегията насрочи разглеждането на искането за временно отстраняване от длъжност на следовател Куюмджиева, за заседанието на Прокурорската колегия за 17.06.2020 г.”

About De Fakto

Проверете също

БОЕЦ сезира ЦИК за неправомерна предизборна кампания, водена от премиера Бойко Борисов

Гражданско сдружение “БОЕЦ” внесе сигнал в Централната избирателна комисия за серия от неправомерни действия, срещи …

Гешев отговаря на Брюксел: Разследваме Борисов, но главният прокурор няма абсолютни правомощия

  По делата и проверките, свързани с премиера Бойко Борисов, е работено задълбочено, извършени са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.