Последни новини
Home / Законът / Чакат се експерти по възобновения процес за смъртта на Чората, продължава през юли

Чакат се експерти по възобновения процес за смъртта на Чората, продължава през юли

Defakto.bg

Липса на експерти, които да коментират последното заключение за причините за смъртта на арестанта Ангел Димитров-Чората през далечната 2005 г. спъна старта на възобновения процес във Върховния касационен съд днес.

Преди 15 г. Чората издъхна в Благоевград по време на разпоредената от тогавашния вътрешен министър Румен Петков акция „Респект“, след като бе задържан, окован с белезници и проснат на земята. За последно разширена експертиза обяви, че Ангел Димитров е умрял от задушаване.

След едно завъртане на осъждане и оправдаване, решение на Евросъда в Страсбург срещу България, последвал „втори тур“ и осъждане на петима спецполицаи на по 7 години затвор за убийството на арестанта, през декември миналата година по техни жалби, а и по искане на главния прокурор петчленен състав на ВКС възобнови производството пред последната инстанция, отмени присъдите и нареди ново гледане на казуса от последната инстанция. А полицаите Мирослав Писов, Борис Механджийски, Иво Иванов, Янко Граховски и Георги Калинков бяха освободени.

Така големият въпрос от какво умря един арестант при една спецакция преди 15 години отново ще се решава от ВКС.

На заседанието във върховния съд днес обаче се яви само един експерт-медик. От лекарите, изготвили предни заключения, един е починал, друг трайно се е установил в Белгия, трети е възрастен, болен и възпрепятстван да се яви, включително и заради неотминалата опасност от COVID-19.

Върховните съдии са изпратили искане до ВМА да посочи трима специалисти, които да ги заменят. В отговор шефът на болницата ген.Венцислав Мутафчийски е информирал, че може да определи само  един, тъй като експертите пулмолози са ангажирани с битката с коронавируса.

ВКС изпраща ново писмо за посочване на двама експерти, този път до болница „Лозенец“. Очаква се на следващото заседание, което ще е на 7 юли, проблемът да е решен.

На снимката: осъдените полицаи, чиито присъди бяха отменени.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.