Последни новини
Home / Законът / Васил Божков с нови схеми: От РЕКЕТ към ГРАБЕЖ

Васил Божков с нови схеми: От РЕКЕТ към ГРАБЕЖ

Defakto.bg

Анимациите, комиксите и другите забавни неща” са за социалните мрежи и за тези, които ги разбират. Сигналът, който подадох до Прокуратурата от друга страна, е съвсем сериозен. В него хронологично и доказуемо е обяснено как рекетът от управляващата хунта се превърна в противоконституционен грабеж на частен бизнес“.

Това посочва Васил Божков като обяснение към последната си засега инфографика във фейсбук, в която онагледява как бизнесът му е станал прицел на “законно” одържавяване.

В поредната сага се обяснява, че финансовият министър  Горанов е поискал Васил Божков да прехвърли дяловете си от “Национална лотария” на избран от управляващите (без име),  а след като бизнесменът отказва,  същото намерение се осъществява чрез промените в Закона за хазарта,  които национализираха частните лотарийни игри.  Първото “предложение” от Горанов било от ноември 2019 г., а следващото на 23 януари тази година – на фона на публични изказвания за лотарийния му бизнес от премиера Бойко Борисов и редактиране на Закона за хазарта в движение – въпросът бил “Сега вече готов ли си да си прехвърлиш дяловете”. 

След серията “защитни” публикации на обвиняемия бизнесмен за  СМС- и с финансовия министър, паметна записка за 10-годишно финансово подпомагане на Нова тв  чрез договор за реклама от 20 000 000 лв. (без ДДС) , подписана от Кирил Домусчиев и хазартния бос, приказката за Али Баба и 40-те разбойника за промените в  Закона за хазарта, прокуратурата, която не е прицел на записките на Божков, отвърна с нови седем обвинения (общо 18), срещу “изгнаника”  в Дубай  – за ръководене на организирана престъпна групаза за убийства, изнудвания и други тежки престъпления. ”

До този момент главният прокурор наблягаше на факта, че не чете СМС-и даваше да се разбере, че публикациите на Божков не са интересни,  защото са  “защитна” теза на обвиняемия. (Тоест,  не трябва да обръщаме никакво внимание и на данните от досъдебните производства, които спецпрокуратурата  разпространява, естествено, като  “защитна” теза на обвинението.)

Нещата около случая “Божков” изглеждат  леко променени след “История на рекета ,  в която Васил Божков оповести,   че е  бил принуден от  премиера  Борисов и финансовия министър Горанов да заплаща такса “подпомагане” в размер на 20 на сто от печалбите на Националната лотария, а с  помощта на шефката на бюджетната комисия – Менда Стоянова (ГЕРБ)  получил онези текстове в закона, които облекчават плащането на такси от хазартната му дейност.

Последваха и сигнали до прокуратурата от самия обвиняем, и от “БОЕЦ” за историята с рекета и не само, като сдружението адресира сигнала си и до Европейските институции, Европейската прокуратура и шефката й Лаура Кьовеши.  В сигнала си сдружението настоява да се образува досъдебно производство за ОПГ по високите етажи на властта за  “изĸлючитeлнo бpyтaлнa пo cвoят мaщaб ĸopyпциoннa cxeмa” с участници “пpeмиepa Бoйĸo Бopиcoв,  бизнecмeнa Bacил Бoжĸoв, финaнcoвият миниcтъp Bлaдиcлaв Гopaнoв и шeфĸaтa нa бюджeтнaтa ĸoмcиcия Meндa Cтoянoвa”. Поиска и международно разследаване на безпрецедентния скандал.

Сигналите на БОЕЦ не са за подценяване, особено след като успяха да раздвижат испанските власти за “Къщата в Барселона”, а каталунската полиция започна разследване за пране на пари включително и за премиера Борисов .

Вчера, четвъртък, главният прокурор в Ябланица изненадващо обяви новите сигнали и припомни за публиката  задължението на прокуратурата да проверява както доказателства както в подкрепа на обвинението, така и на  обвиняемия. “Прокуратурата е длъжна да провери всички обстоятелства независимо дали са анимация, комикси или са нещо друго забавно“, каза Гешев, като обяви,че  вече е разпределил сигналите на “компетентния прокурор”.

Каквито и да са задачите на “компетентите прокурори” по случая,  каквото и да усукват политиците, Гешев е  наясно, че мониторингът над България не е свален.  И че онова, което пише в докладите е онова, което се казва. Да видим дали наред с битката срещу битовата престъпност, новият главен прокурор, ще намери време и за онази от високите етажи на властта.  Не е едно и също да си “пръв” на село, ако в столицата на Европа те мислят за момче, удобно на властта! Не отговаря на клетвите, че законът е по – висок от всички.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.