Последни новини
Home / Законът / Васил Божков с нови схеми: От РЕКЕТ към ГРАБЕЖ

Васил Божков с нови схеми: От РЕКЕТ към ГРАБЕЖ

Defakto.bg

Анимациите, комиксите и другите забавни неща“ са за социалните мрежи и за тези, които ги разбират. Сигналът, който подадох до Прокуратурата от друга страна, е съвсем сериозен. В него хронологично и доказуемо е обяснено как рекетът от управляващата хунта се превърна в противоконституционен грабеж на частен бизнес„.

Това посочва Васил Божков като обяснение към последната си засега инфографика във фейсбук, в която онагледява как бизнесът му е станал прицел на „законно“ одържавяване.

В поредната сага се обяснява, че финансовият министър  Горанов е поискал Васил Божков да прехвърли дяловете си от „Национална лотария“ на избран от управляващите (без име),  а след като бизнесменът отказва,  същото намерение се осъществява чрез промените в Закона за хазарта,  които национализираха частните лотарийни игри.  Първото „предложение“ от Горанов било от ноември 2019 г., а следващото на 23 януари тази година – на фона на публични изказвания за лотарийния му бизнес от премиера Бойко Борисов и редактиране на Закона за хазарта в движение – въпросът бил „Сега вече готов ли си да си прехвърлиш дяловете“. 

След серията „защитни“ публикации на обвиняемия бизнесмен за  СМС- и с финансовия министър, паметна записка за 10-годишно финансово подпомагане на Нова тв  чрез договор за реклама от 20 000 000 лв. (без ДДС) , подписана от Кирил Домусчиев и хазартния бос, приказката за Али Баба и 40-те разбойника за промените в  Закона за хазарта, прокуратурата, която не е прицел на записките на Божков, отвърна с нови седем обвинения (общо 18), срещу „изгнаника“  в Дубай  – за ръководене на организирана престъпна групаза за убийства, изнудвания и други тежки престъпления. “

До този момент главният прокурор наблягаше на факта, че не чете СМС-и даваше да се разбере, че публикациите на Божков не са интересни,  защото са  „защитна“ теза на обвиняемия. (Тоест,  не трябва да обръщаме никакво внимание и на данните от досъдебните производства, които спецпрокуратурата  разпространява, естествено, като  „защитна“ теза на обвинението.)

Нещата около случая „Божков“ изглеждат  леко променени след „История на рекета ,  в която Васил Божков оповести,   че е  бил принуден от  премиера  Борисов и финансовия министър Горанов да заплаща такса „подпомагане“ в размер на 20 на сто от печалбите на Националната лотария, а с  помощта на шефката на бюджетната комисия – Менда Стоянова (ГЕРБ)  получил онези текстове в закона, които облекчават плащането на такси от хазартната му дейност.

Последваха и сигнали до прокуратурата от самия обвиняем, и от „БОЕЦ“ за историята с рекета и не само, като сдружението адресира сигнала си и до Европейските институции, Европейската прокуратура и шефката й Лаура Кьовеши.  В сигнала си сдружението настоява да се образува досъдебно производство за ОПГ по високите етажи на властта за  „изĸлючитeлнo бpyтaлнa пo cвoят мaщaб ĸopyпциoннa cxeмa“ с участници „пpeмиepa Бoйĸo Бopиcoв,  бизнecмeнa Bacил Бoжĸoв, финaнcoвият миниcтъp Bлaдиcлaв Гopaнoв и шeфĸaтa нa бюджeтнaтa ĸoмcиcия Meндa Cтoянoвa“. Поиска и международно разследаване на безпрецедентния скандал.

Сигналите на БОЕЦ не са за подценяване, особено след като успяха да раздвижат испанските власти за „Къщата в Барселона“, а каталунската полиция започна разследване за пране на пари включително и за премиера Борисов .

Вчера, четвъртък, главният прокурор в Ябланица изненадващо обяви новите сигнали и припомни за публиката  задължението на прокуратурата да проверява както доказателства както в подкрепа на обвинението, така и на  обвиняемия. „Прокуратурата е длъжна да провери всички обстоятелства независимо дали са анимация, комикси или са нещо друго забавно„, каза Гешев, като обяви,че  вече е разпределил сигналите на „компетентния прокурор“.

Каквито и да са задачите на „компетентите прокурори“ по случая,  каквото и да усукват политиците, Гешев е  наясно, че мониторингът над България не е свален.  И че онова, което пише в докладите е онова, което се казва. Да видим дали наред с битката срещу битовата престъпност, новият главен прокурор, ще намери време и за онази от високите етажи на властта.  Не е едно и също да си „пръв“ на село, ако в столицата на Европа те мислят за момче, удобно на властта! Не отговаря на клетвите, че законът е по – висок от всички.

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.